Βράβευση των φετινών νικητών του προγράμματος «Recognize and Change»

Οι Συριανοί μαθητές «έστρωσαν» το έδαφος για την αλλαγή

Φωτογραφία: Μανώλης Παπαμακάριος

Με τη βράβευση των τριών πρώτων σε ψήφους μαθητικών βίντεο που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο εργαστηρίων με θέμα "η βία ως συνέπεια των διακρίσεων και της διαφορετικότητας" έπεσαν και επίσημα οι τίτλοι τέλους του τριετούς διεθνούς έργου «Recognize and Change» στη Σύρο.

Το -συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση- πρόγραμμα με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό των νέων σχετικά με θέματα ταυτότητας και σχέσεων, υλοποιήθηκε από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης, προσφέροντας την ευκαιρία στους νέους του νησιού να μάθουν, να δράσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να μιλήσουν με ελευθερία.

Ο διαγωνισμός του τρίτου και τελευταίου έτους απευθύνθηκε  σε μαθητές του Γενικού Λυκείου, του ΕΕΕΓΥ-Λ και του 3ου Γυμνασίου Σύρου που συμμετείχαν στα εργαστήρια του προγράμματος.

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

Μέσα από την ειδική πλατφόρμα ψηφοφορίας του έργου από τις 8 έως τις 31 Μαΐου 2020, το κοινό με μεγάλη συμμετοχή είδε και βαθμολόγησε τα εννέα βίντεο των μαθητών.

Βάσει της ψηφοφορίας αλλά και της απόφασης της επιτροπής αξιολόγησης, τα τρία βίντεο που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης και κέρδισαν ήταν τα παρακάτω:

1.     “It hurts people”,  μαθητών από τη Β’ τάξη του 3ου Γυμνασίου Σύρου. Δείτε το βίντεο εδώ

2.     “In your hands”, της ομάδας ατσίδες του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου. Δείτε το βίντεο εδώ

3.     “Be united” της ομάδας Radioactive από τη Β’τάξη του Γενικού Λυκείου Σύρου.  Δείτε το βίντεο εδώ

Η καθεμία από τις τρεις ομάδες έλαβε το ποσό των 800 ευρώ, το οποίο μπορεί να διαθέσει για υλικοτεχνικό εξοπλισμό του σχολείου της, για κοινωνικό σκοπό ή για διάχυση του προγράμματος, ύστερα από απόφαση των μελών της και με σχετική επικύρωση από το σύλλογο διδασκόντων.  Η παρουσίαση των δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020 καθώς και η βράβευση των φετινών νικητών πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πάρκο της Μεταμόρφωσης, στην Ερμούπολη, με την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται, λόγω του COVID-19.

Η συντονίστρια της δράσης Βιβέτα Καρποντίνη και η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης ευχαρίστησαν θερμά όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους νέους εκπαιδευτές για την πολύτιμη συμμετοχή και συνεργασία τους, που συνέβαλε στην επιτυχία του προγράμματος και στη διάδοση σημαντικών μηνυμάτων με κατεύθυνση την αποδοχή της διαφορετικότητες ώστε η βία να αποτελεί πια παρελθόν.