Έγκριση προσθήκης τομέων και ειδικοτήτων στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου

Δεύτερη προσπάθεια για τον Τομέα Γεωπονίας

Την ίδρυση και λειτουργία Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος επιθυμεί και προτείνει εκ νέου το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου.

Το αίτημα τέθηκε και φέτος προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων για μεταβολές σε σχολικές μονάδες (ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, μετατροπές, προσθήκες/καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια).

Ο τομέας της Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος ασχολείται με την καλλιέργεια της γης, την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και την κηποτεχνία. Οι απόφοιτοι κατά τη φοίτησή τους αποκτούν τις πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις που είναι απαραίτητες, για να γίνει δυνατή μια συστηματική καλλιέργεια. Οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται με νέους τρόπους και μεθόδους παραγωγής ζωοκομικών και γεωργικών προϊόντων, με τις διαδικασίες της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με τη διακίνηση, συντήρηση, τυποποίηση, εμπορία και διαχείριση των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και ζωοτροφών, καθώς και την προστασία και αναπαραγωγή των γεωργικών προϊόντων και του ζωικού κεφαλαίου.   

Περισσότερες ευκαιρίες για τους μαθητές

Ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου, σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», καθιστά γνωστό ότι ο συγκεκριμένος τομέας δεν έχει λειτουργήσει ποτέ στο νησί. «Υπάρχει κάτι σχετικό στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου, όπου εκεί φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό κριτήριο του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ενός Τομέα αποτελεί η διαθεσιμότητα κατάλληλων εργαστηρίων και ειδικευμένων εκπαιδευτικών. «Με αυτή την προϋπόθεση, δεν πρόκειται να εγκριθεί ποτέ Τομέας Γεωπονίας, ενώ στην πραγματικότητα τα εργαστήρια θα μπορούσαν να στηθούν σιγά σιγά και οι εκπαιδευτικοί να οριστούν από το Υπουργείο».

Σχετικά με τη ζήτηση και το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη προσθήκη, ο κ. Χατζηιερεμίας σημειώνει: «βλέπουμε ανθρώπους, μεγάλους σε ηλικία, οι οποίοι για πολλούς λόγους πιθανόν και λόγω της κρίσης θέλουν να στραφούν σε ειδικότητες που να έχουν σχέση με τον τομέα της Γεωοπονίας, όπως η φυτική ή ζωική παραγωγή».

Η προσπάθεια του σχολείου υποστηρίζεται έμπρακτα από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος θα ενισχύσει οικονομικά το Εργαστηριακό Κέντρο για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Επιθυμώντας να προετοιμάσει το έδαφος, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου υλοποίησε κατά την περσινή σχολική χρονιά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εστιασμένο στις βελανιδιές και τις χαρουπιές που ευδοκιμούν στο νησί της Σύρου. Στόχος αυτών δράσεων, που εντάσσονταν στο πλαίσιο του προγράμματος  «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» (2019-2020) ήταν η καταγραφή προτάσεων για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός ήταν ο Φυσικός Αλέξης-Αθανάσιος Ζορμπάς..

Η προσθήκη του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος υπερψηφίστηκε πέρυσι από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου που προωθήθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ωστόσο δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η ίδρυσή του για το τρέχον σχολικό έτος.

Ενδιαφέρον και για τον Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας

Η Διεύθυνση του σχολείου, εκτιμώντας πως η δημιουργία του εν λόγω τομέα θα ανοίξει περισσότερους δρόμους στους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ Τάξης, που θα κληθούν τον επόμενο χρόνο να επιλέξουν ειδικότητες, επανέφερε το αίτημά του. Μεταξύ των προτάσεών του συγκαταλέγεται και η προσθήκη των ειδικοτήτων: Βοηθού Νοσηλευτή και Αισθητικής Τέχνης του εγκεκριμένου -από το υπουργείο Παιδείας- Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας.

Υπογραμμίζεται ότι, ειδικότητα νοσηλευτικής λειτουργούσε στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου, κατά το παρελθόν, ωστόσο στη συνέχεια, η λειτουργία της διακόπηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Φέτος, ο Τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας δημιουργήθηκε ξανά, καθώς παρατηρήθηκε ζήτηση μέσα από τις ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών, την περίοδο του καλοκαιριού.

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε την ίδρυση των ειδικοτήτων Αισθητικής και Νοσηλευτικής οι οποίες θα λειτουργήσουν σε δεύτερη φάση και συγκεκριμένα την επόμενη χρονιά, όταν οι φετινοί μαθητές θα φοιτούν στην Γ’ Τάξη», εξηγεί ο κ. Χατζηιερεμίας. Σημειώνεται ότι οι δύο περιλαμβάνονται ειδικότητες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου. «Δεδομένου ότι οι δικοί μας μαθητές είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ζητήσαμε την έγκρισή τους και στο σχολείο μας.

Στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου φοιτούν φέτος 56 μαθητές, οι οποίοι λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, συμμετέχουν κανονικά στην εξ’ αποστάσεως τηλεκπαίδευση. «Στην αρχή αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, καθώς κάποιοι μαθητές δεν είχαν εξοπλισμό, ωστόσο παραλάβαμε αρκετά tablet από το Υπουργείο τα οποία προσπαθούμε να τα μοιράσουμε για να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών», καταλήγει ο κ. Χατζηιερεμίας.