Έργα μαθητών των Κυκλάδων εμπνευσμένα από την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Αυριανοί πολίτες με ευαισθησία και γνώση για την ιστορία

Μαθητικές δημιουργίες, εμπνευσμένες από την Ελληνική Επανάσταση κοσμούν το ημερολόγιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για το επετειακό έτος 2021.

Το ημερολόγιο αποτελεί «καρπό» της δράσης «Εμείς Οι Μαθητές Για το 2021 Σας Ευχόμαστε…» που πραγματοποιήθηκε εξ’ αποστάσεως με την ενεργή συμμετοχή παιδιών από Γυμνάσια και Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Νομού.

Στο πλαίσιο του εορταστικού πνεύματος των Χριστουγέννων και του εορτασμού των 200 ετών από την Εθνεγερσία του 1821, οι μαθητές κλήθηκαν και φιλοτέχνησαν εορταστικές, ευχετήριες κάρτες για το νέο έτος, συνοδευόμενες από δικές τους ευχές και προσδοκίες για το 2021.

«Κοχύλια, παλιά χαρτιά, χρώματα, πινέλα, φωτογραφίσεις στο πεδίο, διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών και πολλά άλλα επιστρατεύθηκαν με κέφι και οι δημιουργίες που λάβαμε, καταδεικνύουν την φαντασία και δημιουργικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών», σημειώνει η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε., Μαρία Σπαρτινού.

Μεταξύ των έργων συναντούμε επίσης χειροποίητες κατασκευές με ποικίλα υλικά εικαστικής έκφρασης και άλλες ψηφιακές δημιουργίες, όλες σχεδιασμένες με μια νεανική ματιά και δροσιά. Τα νεανικά αυτά έργα θα μας ‘‘συνοδεύουν’’ όλους τους μήνες του 2021.

Στον πρόλογό του, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερός τονίζει πως «είναι πράγματι παρήγορο το γεγονός ότι οι σημερινοί μαθητές και οι σημερινές μαθήτριες εμπνέονται από την Επανάσταση του 1821 προκειμένου να δημιουργήσουν όμορφα έργα επιστρατεύοντας τη φαντασία, την ευρηματικότητα και το ταλέντο τους».

Επισημαίνει δε, πως στην εποχή μας είναι επιβεβλημένη η προετοιμασία μελλοντικών πολιτών, ευαισθητοποιημένων και ενημερωμένων για την ιστορική πορεία των λαών, αφού «η γνώση του παρελθόντος αποτελεί «κτῆμα ἐς αἰεί» και απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη πορεία στο μέλλον».

Προσθέτει δε πως, οι μαθητικές δράσεις βοηθούν τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους, να ανιχνεύσουν τις κλίσεις τους και να νιώσουν το σχολείο ως έναν χώρο, όπου η καλλιτεχνική έκφραση είναι εφικτή και επιθυμητή.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαμβακερός συγχαίρει θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση, καθώς και τους/τις εκπαιδευτικούς που τους στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια.

Στη δράση «Εμείς Οι Μαθητές Για το 2021 Σας Ευχόμαστε…» έλαβαν μέρος: το Γυμνάσιο Μυκόνου (Χώρας), το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Θήρας, το Γυμνάσιο – Τ.Λ. Ανάφης, το Γυμνάσιο – Τ.Λ. Σχοινούσας, το Βαλέτειο Γυμνάσιο – Τ.Λ. Ίου, το Γυμνάσιο Τήνου και το Γυμνάσιο Μεσαριάς Θήρας.

Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του ημερολογίου ανέλαβε η κ. Μαρία Σπαρτινού.

Για να δείτε ή να κατεβάσετε το ημερολόγιο κάντε κλικ εδώ.