Υπουργείο Παιδείας, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Δήμοι ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων

Ενημέρωση της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνης Δράκου για τα σχολεία της Σύρου

Σε ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκονται Δήμοι, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και να υποδεχθούν τους μαθητές με ασφάλεια και κανόνες, δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου, τα πρωτόκολλα λειτουργίας για τις εκπαιδευτικές δομές θα γνωστοποιηθούν λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό “κουδούνι” και θα αφορούν στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης της πανδημίας, ενώ επίσης οι Δήμοι, αναμένουν νέες κατευθυντήριες γραμμές για την κάλυψη όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την καλή λειτουργία των σχολικών δομών και την προστασία της σχολικής κοινότητας από τη διασπορά του κορωνοϊού.

Πέραν των ενεργειών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σχετικά με τις τοποθετήσεις τόσο των ατόμων που διορίζονται μόνιμα, όσο και των αναπληρωτών, τις δικές του κινήσεις προωθεί αρμοδίως και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου οι 32 εκπαιδευτικές δομές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων να υποδεχθούν ομαλά τους μαθητές τον Σεπτέμβρη.

Σχετικά με την προετοιμασία σε τοπικό επίπεδο κλήθηκε να ενημερώσει η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, η οποία εξήγησε πως τα σχολεία της Σύρου ήδη έχουν δεχθεί εργασίες απαραίτητες σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σχολικό περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ασφαλές για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Άλλωστε όπως υπογράμμισε, στόχος και μέλημα όλων των αρμοδίων είναι να μπορέσει τη νέα σχολική χρονιά να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η δια ζώσης διδασκαλία και το εκπαιδευτικό έργο.

Εν αναμονή των νέων πρωτοκόλλων

Ειδικότερα, σε επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας κατέστη ξεκάθαρο πως θα δοθούν νέες οδηγίες προς τις Διευθύνσεις των σχολείων προκειμένου η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει αλλά και να κυλήσει ομαλά.

“Τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών. Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές” αναφέρει σχετικά ανακοίνωση του Υπουργείου, κάτι που σε χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του, επανέλαβε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. “Είναι όλα έτοιμα για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και στο προσεχές διάστημα αναμένονται και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις” σχολίασε, μιλώντας παρακάτω και για το σοβαρό θέμα του αριθμού των μαθητών που θα βρίσκονται στην τάξη.

Για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη

“Όπου είναι δυνατόν σπάμε τμήματα και διορίζουμε επιπλέον αναπληρωτές” σχολίασε ο ίδιος απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, σημειώνοντας ακόμη δε, πως, σε επαφή με τους Δήμους “όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, τους αξιοποιούμε”.

Ο κ. Κόπτσης ανέφερε επιπλέον πως μέσω του προγράμματος Ανάκαμψης “έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία πολλών σχολικών μονάδων, οι οποίες όμως δεν γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη, γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε αυστηρά μέτρα”.

Βεβαίωση νόσησης, self test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να υπογραμμίσει και τον τρόπο εισόδου των μαθητών στα σχολεία με φόντο την πανδημία. “Όλοι οι μαθητές θα εισέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού πάνω από 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα”. Αντίστοιχα, τόνισε πως τα ίδια θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς. “Αν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω, τότε θα χρειάζεται υποχρεωτικά – δυο φορές της εβδομάδα- αρνητικό εργαστηριακό τεστ, είτε rapid είτε pcr” πρόσθεσε σε απόλυτο τόνο.

Αυτομάτως η αναπλήρωση κενών αναπληρωτών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το θέμα των μόνιμων διορισμών από πλευράς κ. Κόπτση, ενώ σχετικά με τους αναπληρωτές, δεσμεύθηκε εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, πως αρχές Σεπτέμβρη θα βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους.

“Για πρώτη φορά έχουν γίνει 11.700 διορισμοί και σε λιγότερο από ένα μήνα τοποθετούνται στις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, στις 31 Αυγούστου θα έχουν ανακοινωθεί όλα τα ονόματα των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται φέτος. Δεκατρείς του Σεπτέμβρη πρέπει να είναι όλοι στις θέσεις τους. Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών. Την 1η Σεπτέμβρη θα βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους” ανέφερε σχετικά, τονίζοντας ειδικότερα πως για όποια κενά αναπληρωτών, έχει δημιουργηθεί βάση δεδομένων και θα προσλαμβάνοντα αναπληρωτές τρίμηνης διάρκειας. “Αυτό σημαίνει ότι εντός δύο ημερών το όποιο κενό θα αναπληρώνεται αυτομάτως. Δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα. Τις παθογένειες του παρελθόντος θα τις διαγράψουμε και θα βαδίσουμε σ' ένα σχολείο που οραματιζόμαστε” δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας.

Σύρος: Προετοιμασία για όλα τα σχολεία

Σε δηλώσεις της σχετικές με το θέμα της προετοιμασίας των σχολείων στη Σύρο, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου ενημέρωσε πως, “Οι οδηγίες προς τα Σχολεία θα έρθουν μέσω Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας αλλά και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης κατευθείαν σε αυτά” ενώ όσον αφορά τους Δήμους και κατ΄ επέκταση και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, “αν μας έρθει κάτι νεότερο, θα είναι περισσότερο από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα αφορά στο υγειονομικό κομμάτι”.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν και αν έχουν γνωστοποιηθεί νέα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν οι Δήμοι σε επίπεδο προετοιμασίας για τα σχολεία, η ίδια υπήρξε σαφής: “Ακόμη, προς το παρόν δηλαδή, δεν έχουμε στη διάθεσή μας κάτι συγκεκριμένο. Όμως εμείς προετοιμαζόμαστε με κοινή λογική”.

Επεξηγώντας τα λεγόμενά της και μιλώντας με παραδείγματα, σημείωσε πως, ήδη “τρέχει” η προκήρυξη για την πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών. “Έχει κάνει αιτήσεις αρκετός κόσμος που ενδιαφέρεται και προχωράμε. Ελπίζουμε πως θα έχουμε άτομα που γνωρίζουν τα σχολεία και τα αγαπούν για να φροντίσουν για το καλύτερο” ανέφερε ενώ αμέσως μετά συμπλήρωσε πως, “πρέπει μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία, όλα να είναι έτοιμα”.

Απολυμάνσεις και προμήθειες

Σχετικά με τη φροντίδα των σχολικών μονάδων η Ειρήνη Δράκου τόνισε πως έχουν προωθηθεί εργασίες περιποίησης πρασίνου, ενώ άκρως σημαντικό είναι πως έχουν προγραμματισθεί απολυμάνσεις και μυοκτονίες.

“Ήδη όλα τα προαύλια των σχολείων έχουν καθαριστεί. Έχουν κλαδευτεί τα δέντρα, έχει γίνει η αποψίλωση χόρτων” σχολίασε πρωτίστως, λέγοντας παρακάτω πως, επιπλέον, “γίνονται εργασίες απολύμανσης, απεντομώσεων και μυοκτονιών αρχές της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και το Πάσχα”.

Ως εκ τούτου, διαβεβαίωσε πως με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, “όλα τα σχολεία θα είναι απολυμασμένα”.

Επιπρόσθετα, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής επισημάνθηκε πως οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας έχουν εξοικονομήσει χρήματα λόγω των περιορισμένων λειτουργικών δαπανών που κάλυψαν πέρυσι, καθώς τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά για μικρό χρονικό διάστημα.

“Τα σχολεία έχουν χρήματα για να μπορούν να αγοράζουν όσα χρειάζονται αναλόγως των αναγκών τους, τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτά και με βάση την έκταση των χώρων τους. Ό,τι παραπάνω χρειάζονται το παίρνουν μέσω του Δήμου. Όπως τα καθαριστικά και όσα άλλα χρειάζονται”. Σχετικά με τα αιτήματα που έρχονται στις Επιτροπές, η ίδια ξεκαθάρισε πως, “η κάθε μία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας τα εξετάζει και αναλόγως των αναγκών τα εγκρίνει ή όχι. Υπάρχουν προτεραιότητες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων”.

Συντηρήσεις και σε παιδικούς σταθμούς

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ανάλογη φροντίδα αναπτύσσεται και για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. “Τα σχολεία ανοίγουν 13 Σεπτέμβρη φέτος. Είμαστε έτοιμοι για τις απαραίτητες προμήθειες, για τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών και γίνονται έργα και συντηρήσεις. Ανάλογη προετοιμασία κάνουμε και για τους παιδικούς σταθμούς” δήλωσε, λέγοντας ενδεικτικά παρακάτω πως, “και σε αυτές τις δομές, όπως στο κτίριο της οδού Κ. Μαρούλη ξεκίνησαν και εκτελούνται εργασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα, όταν θα έρθουν τα παιδιά”.

Η ίδια έκλεισε αυτό το θέμα, τονίζοντας πως άμεσα “οι εγγραφές ολοκληρώνονται προκειμένου να ξέρουμε με ποια δεδομένα θα λειτουργήσουμε. Υγειονομικά θα περιμένουμε τις νέες οδηγίες και για τους παιδικούς σταθμούς”.

Δια ζώσης εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της στην εφημερίδα, ρωτήθηκε και για τη σημασία της δια ζώσης εκπαίδευσης έναντι της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. “Αυτό όλοι το λέμε και το υποστηρίζουμε και σαφώς το Υπουργείο Παιδείας το γνωρίζει καλά. Έχει διαφορά η δια ζώσης εκπαίδευση από την τηλεκπαίδευση γιατί βλέπεις τον μαθητή και έχεις ουσιαστική επικοινωνία. Ειδικά όταν μιλάμε για μικρές ηλικίες, η δια ζώσης εκπαίδευση είναι άκρως απαραίτητη” υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο, καθώς παρατήρησε πως, τότε, “ο δάσκαλος που μπορεί να αφουγκραστεί καλά τις αδυναμίες και τη διάθεση του παιδιού, το βοηθά ουσιαστικά”.

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που σχολίασε η ίδια αφορά και στη δυνατότητα παρουσίας ψυχολόγων στα σχολεία. “Το 1ο Λύκειο είχε καλέσει ψυχολόγο 25 χρόνια πριν. Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα σχετικά με τη θεώρησή μας για τη στήριξη των μαθητών” δήλωσε πρωτίστως, εξηγώντας παρακάτω πως, “ Είναι απαραίτητο να υπάρχει ψυχολόγος στα σχολεία, για τους εκπαιδευτικούς και κυρίως για τους μαθητές και τους γονείς. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι δάσκαλος και ένα παιδί θα μιλήσει πιο ελεύθερα στον ψυχολόγο, όπως και σε έναν κοινωνικό λειτουργό”.

Ικανοποίηση για μόνιμους διορισμούς

Τέλος η Ειρήνη Δράκου, η οποία ως εκπαιδευτικός και Διευθύντρια υπηρέτησε σε σχολεία της Σύρου για πολλά έτη, τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με τους νέους διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

“Με χαροποίησε πολύ το γεγονός ότι γίνονται διορισμοί γιατί είχε το Υπουργείο να κάνει 12 χρόνια διορισμούς” σημείωσε αρχικά, λέγοντας τέλος πως, “Φέτος θα είναι στελεχωμένα τα σχολεία. Έχουν γίνει και οι τοποθετήσεις των Διευθυντών και άρα ξεκινά η σχολική χρονιά με επικεφαλής. Μιλάμε για 32 σχολεία στη Σύρο και θα κάνουμε από την πλευρά μας το καλύτερο που μπορούμε για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία τους”.