Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου

Προσφορά θέσεων μαθητείας από ιδιώτες και δημόσιους φορές 2021-22

  • Παρασκευή, 27 Αυγούστου, 2021 - 14:27

Ο θεσμός της μαθητείας στηρίζεται στη συνεχή συνεργασία των εκπαιδευτικών δομών με τους φορείς απασχόλησης και υλοποιείται για να καταστεί πραγματικότητα η σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας εφαρμόζεται η μεθοδολογία της μαθητείας, η οποία περιλαμβάνει:

α) μαθητεία με εκπαίδευση σε εργασιακό χώρο του ιδιωτικού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ποσοστό κατ' ελάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%)

και β) εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας. Ειδικότερα, το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ.

Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας επιδοτείται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους των μαθητευόμενων. Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται σε ποσοστό 95% επί του νομίμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο».

Στο αναφερόμενο πλαίσιο, για τις θέσεις μαθητείας στον δημόσιο τομέα, έχει ήδη αποσταλεί πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης & Νεολαίας και αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Δείτε εδώ την πρόσκληση που αφορά τους δημοσίους φορείς και αναλυτικές πληροφορίες για το θεσμό της μαθητείας https://drive.google.com/file/d/16INenX61JijHniRAVvc2ETdVtXNsREs9/view?u...

Η Γενική Γραμματεία Ε.Ε.Κ. Δ.Β.Μ. και Νεολαίας απευθύνει επίσης ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς του ιδιωτικού τομέα για την προσφορά θέσεων μαθητείας για την περίοδο 2021-2022 (έναρξη τμημάτων τον Οκτώβριο του 2021).

Όσοι ιδιωτικοί φορείς επιθυμούν να στηρίξουν για άλλη μια χρονιά τον θεσμό της μαθητείας, επενδύοντας στη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων που επέλεξαν την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για την αποτελεσματική τους ένταξη στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να προβούν σε αναγγελία των διαθέσιμων θέσεων μαθητείας στο Πληροφοριακό Σύστημα https://e-mathiteia.minedu.gov.gr και να ακολουθήσουν τις αναρτημένες οδηγίες για «Διεπαφή Επιχειρήσεων».

Οι ιδιωτικοί φορείς μπορούν να συμβουλεύονται το ενημερωτικό σημείωμα για ιδιώτες https://drive.google.com/file/d/1uVS7LOnoeVJVaq31PVX6HmgzvEjC3CbA/view?u... για περαιτέρω πληροφορίες.

Οι ειδικότητες του ΕΠΑΛ Σύρου των οποίων οι απόφοιτοι δύνανται να απασχοληθούν με το καθεστώς της μαθητείας και στις οποίες υπάρχει ικανό αριθμητικά δυναμικό ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον 6 σπουδαστές/ανά ειδικότητα, είναι οι κάτωθι με τη σειρά που αναγράφονται ως προς το υψηλότερο αριθμητικά δυναμικό :

1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

2. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

3. Βοηθός Νοσηλευτή

4. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

5. Τεχνικός Οχημάτων

6. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

7. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής 8. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

Η προθεσμία ηλεκτρονικής καταχώρισης για διάθεση θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας 2021- 2022 από φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ισχύει έως την Τετάρτη 15/09/2021 και ώρα 23:59.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2281085396 (ΔΔΕ Κυκλάδων) και 2281087835 (Ημ. ΕΠΑΛ Σύρου) και στην ιστοσελίδα του σχολείου www.epalsyrou.gr