Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου στη δράση eTwinning STEM 3.0

Εξοικείωση των μαθητών με την τρισδιάστατη εκτύπωση

  • Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021 - 06:12

Έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα αξιοποιηθεί σε ευρωπαϊκά συνεργατικά προγράμματα eTwinning με θεματολογία σχετική με τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, θα λάβει το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη δράση eTwinning STEM 3.0.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εξοικειωθούν με την τρισδιάσταση εκτύπωση, τις χρήσεις της για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής, τον κατάλληλο για εκτύπωση εξοπλισμό καθώς και με τα απαραίτητα λογισμικά (tinkercad).

Το STEM 3.0 αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων έργων του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης της δράσης eTwinning και θα υλοποιηθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, τα ωφελούμενα σχολεία είναι 244. Για τις ανάγκες της δράσης, 149 σχολεία θα εξοπλιστούν με κιτ ρομποτικής (Beebot για τα νηπιαγωγεία, Edison για τα δημοτικά και Arduino για τα Γυμνάσια και Λύκεια), ενώ 95 σχολεία, μεταξύ αυτών και το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, θα εξοπλιστούν με έναν 3D printer.

Η επιλογή των κατάλληλων σχολείων έγινε με κριτήρια eTwinning, δηλαδή τα eTwinning έργα που έχουν υλοποιηθεί, το ποσοστό των ενεργών εκπαιδευτικών ως eTwinners, οι εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας που έλαβαν κλπ. καθώς και την πρότερη ενασχόλησή τους στο χώρο των Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία.

Τα αποτελέσματα που αναμένονται από τη συνέχιση της διαδικασίας θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη έργων για επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, προκειμένου να αποδειχθεί στους μαθητές σχετικά με τις σταδιοδρομίες που σχετίζονται με STEM και τα οφέλη της απασχόλησης τους σε αυτούς τους τομείς.

Η δράση θα υλοποιηθεί συμπληρωματικά με τα online σεμινάρια που υλοποιεί το eTwinning. Δηλαδή τα σεμινάρια θα υποστηρίξουν με το εκπαιδευτικό υλικό τους την δράση, αλλά θα διοργανωθούν και διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα STEM, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξειδικευτούν στην κοινότητα eTwinning STEM και μέχρι το τέλος της δράσης να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές. Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Παράλληλα τα σχολεία που θα επιλεγούν, μαζί με τα σχολεία των προηγούμενων δράσεων STEM, θα επικοινωνούν, μέσω της Κοινότητας Σχολείων που θα δημιουργηθεί και στόχο έχει το μοίρασμα των εμπειριών και την αλληλοϋποστήριξη.

Η διάδοση της δράσης θα πρέπει να γίνει στο τέλος του σχολικού έτους σε συνεργασία με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ή/και και άλλους ειδικούς στην παιδαγωγική καινοτομία και STEM. Θα υπάρξει αναφορά στο τέλος της χρονιάς στην ΕΥΥ και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου μαζί με τον αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning επιφυλάσσει τα δικαιώματα του εξοπλισμού για διάστημα ενός έτους και μετά μεταφέρεται στο σχολείο. Ο εξοπλισμός μετά το έργο θα παραμείνει στο σχολείο γιατί αυτό είναι το σημείο όπου το eTwinning μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική πρόκληση για τη βελτίωση των κινήτρων στα παραπάνω.