Εορτασμός της κορυφαίας στιγμής αγώνα για τη Δημοκρατία στις σχολικές μονάδες της Σύρου

Εδώ Πολυτεχνείο

  • Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, 2021 - 06:15

Τη 48η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησαν μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Σύρου, αναδεικνύοντας μέσα από τις δράσεις τους αυτή την κορυφαία στιγμή αγώνα για τη Δημοκρατία, αλλά και διαρκή πηγή έμπνευσης για την αξία της Ελευθερίας.

Στο Βαμβακάρειο Γυμνάσιο και Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους στεφάνια με αφορμή έργα βασισμένα στην επέτειο της 17 Νοέμβρη, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ και συζήτησαν για κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους σημερινούς νέους και εφήβους και για τα οποία πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος» παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, έκαναν κατασκευές μαθαίνοντας το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία» και ζωγράφισαν με θέμα την ειρήνη και τον σεβασμό προς όλους. Οι μικρότεροι μαθητές/τριες παρακολούθησαν την «Ντενεκεδούπολη» και όλοι άκουσαν και έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Προνηπίου τίμησαν την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου με πολλές δραστηριότητες. Αποτύπωσαν σε χαρτί το τραγούδι «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στο τοίχο» και παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό με τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Επίσης οι μαθητές και μαθήτριες του Προνηπίου ζωντάνεψαν το παραμύθι της «Κυρά – Δημοκρατίας» διαχωρίζοντας τις έννοιες της δημοκρατίας και της δικτατορίας με τη δημιουργία ενός ατομικού κολλάζ, ενώ του Νηπιαγωγείου δημιούργησαν τους πρωταγωνιστές της Ντενεκεδούπολης και δραματοποίησαν το παραμύθι.

Τέλος, τα μικρά και μεγάλα σπουργιτάκια  του Βρεφονηπιακού Σταθμού γιόρτασαν την επέτειο του Πολυτεχνείου με τον δικό τους βιωματικό τρόπο ζωγραφίζοντας και τραγουδώντας.

Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους εορτάστηκε η μνήμη της εξέγερσης και στο 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Τα παιδιά του Δ1 έγραψαν τι σημαίνει για τους ίδιους «ελευθερία», στη συνέχεια παρακολούθησαν βουβό βίντεο μικρού μήκους με τίτλο "chromophobia" . Μοιράστηκαν σε δύο ομάδες και παρουσίασαν με το σώμα τους τα κυρίαρχα συναισθήματα. Τέλος, έδωσαν φωνή στα συναισθήματα και συζήτησαν την εμπειρία τους. Από την άλλη, τα παιδιά της Β' με τη βοήθεια της δασκάλας τους  έφτιαξαν το Πολυτεχνείο σε τρισδιάστατη κατασκευή.

Υπενθυμίζεται πως, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σύρου, συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων μνήμης για το Πολυτεχνείο (1973) και την επακόλουθη τουρκική εισβολή στη Κύπρο (1974), διοργανώνει τον «27ο Δρόμο Ειρήνης» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 15:30 μ.μ. με την επίδειξη Ολυμπιακών Αθλημάτων από φιλοξενούμενους Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους πρωταθλητές της χώρας μας. Στη συνέχεια θα δοθεί η εκκίνηση της μεγάλης διαδρομής (ώρα:16:00), κατόπιν η εκκίνηση της μικρής διαδρομής (ώρα 16:10). Στην εκδήλωση, η οποία θα ολοκληρωθεί στην πλατεία Τσιροπινά έχουν προσκληθεί ο εξοχότατος Πρέσβης της Κύπρου και μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, οι οποίοι και θα βραβευθούν για την προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό.