Μία έκθεση νέων ταλέντων για την Ευρώπη

Το Πνευματικό Κέντρο (Αίθουσα Εμμανουήλ Ροΐδης), το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου, θα φιλοξενήσει την 2η έκθεση φωτογραφίας της Α’ και Β’ τάξης του Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου  με θέμα: «Tι έχει κάνει η Ευρώπη για εμάς; Έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η φετινή έκθεση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θα παρουσιάσει φωτογραφικό υλικό από έργα που έχουν υλοποιηθεί από τους μαθητές του σχολείου, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της έκθεσης είναι να γίνει κατανοητό πώς η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωφελεί την καθημερινότητα μας.

Μία εκπαιδευτική καλλιτεχνική δράση που τείνει να γίνει θεσμός

Η καθηγήτρια Αγγλικών των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, Ιωάννα Καλοξύλου, σε συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη” μίλησε για τη συγκεκριμένη δράση, της οποίας υπήρξε συντονίστρια. Όπως μας λέει, η ιδέα προήλθε από τον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού για τη νέα χρονιά: “Η αρχή έγινε πέρυσι με αφορμή την απουσία του μαθήματος καλλιτεχνικών από τις τάξεις του Λυκείου. Σκεφτήκαμε να κάνουμε μία δράση, μέσω της οποίας τα παιδιά θα μπορούν να εκφραστούν καλλιτεχνικά χωρίς να χάνουν ωστόσο ώρες από τα υπόλοιπα μαθήματά τους. Αποφασίσαμε επομένως, ότι μία έκθεση φωτογραφίας θα τους προκαλούσε το ενδιαφέρον και θα τα άφηνε ελεύθερα να δημιουργήσουν. Η φωτογραφία άλλωστε είναι μία οικεία σε όλους τέχνη που μπορούν να την υποστηρίξουν ακόμα και παιδιά που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα καλλιτεχνικά μαθήματα γενικότερα”.

Η περσινή πρώτη δράση που είχε κύριο θέμα τα “Κτήρια από το παρελθόν” της Σύρου, στέφθηκε με επιτυχία και χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμετοχή των μαθητών, γεγονός που έφερε την απόφαση να επαναληφθεί και για δεύτερη σχολική χρονιά. “Πέρυσι συμμετείχε μόνο η Α’ λυκείου, ενώ φέτος συμμετέχουν και οι δύο πρώτες τάξεις. Με αφορμή το ότι συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σκεφτήκαμε να συνδυάσουμε τις δυο αυτές δράσεις. Ορίσαμε ως θέμα το «Tι έχει κάνει η Ευρώπη για εμάς; Έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» θέλοντας να βάλουμε τα παιδιά στη διαδικασία να κάνουν έρευνα σχετικά με τα έργα και τις δράσεις που έχουν γίνει στον τόπο τους μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιδοτήσεων. Να καταλάβουν ουσιαστικά ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε η Ευρώπη. Στείλαμε προσκλήσεις και σε άλλα σχολεία από τα οποία ανταποκρίθηκε, στέλνοντας και τις δικές του φωτογραφίες, το ΕΠΑΛ Σύρου το οποίο επίσης συμμετέχει επίσης στο ίδιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα”.

Έρευνα και δράση, παιδεία και τέχνη

Τα παιδιά αρχικά έκαναν μία έρευνα πάνω στο θέμα τους, ακολούθησαν κάποιες συζητήσεις σχετικά με το ποια έργα που έχουν γίνει στη Σύρο έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. και στη συνέχεια έγιναν κάποιες εξορμήσεις σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού. “Επισκεφθήκαμε και φωτογραφίσαμε μέρη όπως την παραλία της Ερμούπολης, τις παιδικές χαρές στην Μεταμόρφωση και τα Πευκάκια, την πλατεία του Φοίνικα, το Λαογραφικό Μουσείο κ.α. Τα παιδιά αποφάσισαν μόνα τους ποια μέρη θα φωτογραφίσουν, αποτυπώνοντας ελεύθερα και με τον δικό τους τρόπο τα τοπία” αναφέρει η συντονίστρια καθηγήτρια της δράσης.

Στο τεχνικό κομμάτι, τα παιδιά βοήθησε η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Λέσχης, Θάνος Αρβανίτης ο οποίος επισκέφθηκε το σχολείο και μίλησε για την τέχνη της φωτογραφίας, δείχνοντας παράλληλα κάποιες τεχνικές. Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποίησαν τις κάμερες των κινητών τους τηλεφώνων και τα υπόλοιπα φωτογραφικές μηχανές. Στο τέλος, έγινε μία επιλογή 2-3 φωτογραφιών από το κάθε παιδί ώστε να συμπεριληφθούν στην έκθεση.

Ανακαλύπτοντας νέα ταλέντα

“Το πιο όμορφο σε όλο αυτό ήταν ότι πολλά παιδιά είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν ταλέντα που δεν ήξεραν ότι έχουν και να βρουν την κλίση τους. Επίσης, είναι σημαντικό ότι ενεργοποιούνται μέσα από ανάλογες δράσεις. Το Λύκειο είναι ούτως ή άλλως απαιτητικό σαν πρόγραμμα, οπότε με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να εκτονωθούν και να ξεφύγουν λίγο από τα τετριμμένα. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα αυτά, πέρα από το ότι τους επιτρέπουν να εκφραστούν δημιουργικά, τα βοηθούν και να χαλαρώσουν, κάτι που είναι απαραίτητο”, αναφέρει, ολοκληρώνοντας η κα. Καλοξύλου.

Στη φετινή δράση των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ συμμετείχαν επίσης η μαθηματικός Αννίτα Καμπάνη, η μαθηματικός Ευγενία Γούλα και η φιλόλογος Μαργαρίτα Τζουβελέκη. Στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» συμμετέχουν επίσης η φιλόλογος Σταυρούλα Γιαννάκου και η καθηγήτρια Γαλλικών Μελπομένη Γαβριήλ. Σημαντική ήταν και η βοήθεια της συνεργάτιδας του σχολείου, Τόνιας Καστριώτη, για την προβολή της έκθεσης στα κοινωνικά δίκτυα και τον σχεδιασμό του φυλλαδίου που θα μοιραστεί αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.