Αναστάτωση και καταλήψεις στα Λύκεια της Σύρου

Υπό κατάληψη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το ΕΠΑΛ Σύρου με τους μαθητές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, η οποία είναι και η τελευταία πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα.

Οι μαθητές μέσω της κατάληψης εκφράζουν τη θλίψη και την οργή τους για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και αντιδρούν παράλληλα στην ψυχολογικά πίεση που δέχονται εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο έγγραφο με το οποίο γνωστοποιούν τα αιτήματά τους: “Στόχος της κατάληψης δεν είναι η διακοπή της διδακτικής διαδικασίας αλλά η πραγματοποίηση των αιτημάτων μας” .

Παρακάτω, παρατίθενται αναλυτικά τα αιτήματα των μαθητών του ΕΠΑΛ Σύρου ακριβώς όπως τα διατύπωσαν οι ίδιοι:

  • Διαμαρτυρία για τους αδικοχαμένους

  • Να γίνεται ένα συμβούλιο στην αρχή της χρονιάς για τη σωστή ενημέρωση των παιδιών για τις πανελλήνιες ανά τομείς

  • Κανείς δεν νοιάζεται για τη ψυχική μας υγεία και την πίεση που ασκείται στους μαθητές. Δεν υπάρχει κατανόηση από τους καθηγητές.

  • Η εκμετάλλευση της τηλεκπαίδευσης ως απειλή στους μαθητές για το άνοιγμα των σχολείων, δίχως ενδιαφέρον για τα αιτήματα της κατάληψης.

  • Αύξηση της εξεταστέας ύλης σε μαθήματα γενικής παιδείας αλλά και στις ειδικότητες πιέζοντας τους μαθητές για το αδιάκοπο κυνήγι της ύλης.

     

Το θέμα της κατάληψης τέθηκε σε “διαβούλευση” χθες το πρωί και από τους μαθητές του ΓΕΛ Σύρου, χωρίς ωστόσο να έχουν καταθέσει επίσημα τα αιτήματά τους στη διεύθυνση του σχολείου, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να λήξει το θέμα, οι μαθητές να μπουν στις τάξεις τους και να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα.

Ο εκπρόσωπος του 15μελούς των ΓΕΛ, ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη” πως υπάρχουν παράπονα και προβλήματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. “Τα πράγματα φέτος είναι λίγο περίεργα. Βλέπουμε το ΕΠΑΛ που έχει γίνει πρότυπο και έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως και από την άλλη, εμείς είμαστε αιώνες πίσω. Στα αιτήματά μας, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Δεν είμαστε ενάντια στον Δήμο ή στην Περιφέρεια γιατί καταλαβαίνουμε ότι είναι δεμένα τα χέρια τους. Αντιθέτως, εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε για να γίνει ό,τι καλύτερο για το σχολείο μας”.

Ο διευθυντής των ΓΕΛ, Νίκος Ρούμελης, αναφέρει ότι τα παράπονα αυτά ακούγονται κάθε χρόνο και τονίζει ότι φέτος το σχολείο είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χρονιές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι βελτιώθηκε η υλικοτεχνική υποδομή, το σύστημα θέρμανσης δούλεψε σωστά, έγινε ενεργειακή αναβάθμιση και επισκευάστηκε το αμφιθέατρο. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα: “Το ΕΠΑΛ έχει επισκευαστεί πλήρως. Εδώ περιμένουμε πότε θα εγκριθούν τα κονδύλια του Δήμου για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις”.