“Λαϊκή απαίτηση” η ίδρυση Μουσικού Σχολείου στη Σύρο

Εν όψει των εκλογών και των υποσχέσεων που συχνά δίνονται προεκλογικά και, ακόμη πιο συχνά, δεν υλοποιούνται κατόπιν, επανήλθε το θέμα της ίδρυσης Μουσικού Σχολείου στη Σύρο μέσω ενός ερωτηματολογίου που κοινοποίησε σε γονείς και κηδεμόνες παιδιών του νησιού, η Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Με αφορμή το ερωτηματολόγιο, το θέμα ανακινήθηκε μετά από αρκετό καιρό, κάνοντας σαφές ότι η ίδρυση ενός Μουσικού Σχολείου, εξακολουθεί να αποτελεί επιθυμία πολλών παιδιών, γονέων και κηδεμόνων. Όπως υποστηρίζει μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας, η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα αποτελέσει μία ιδανική επιλογή για τα παιδιά που έχουν όνειρό τους να σπουδάσουν μουσική αλλά οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά, καθώς και πόλο έλξης για οικογένειες που δεν κατοικούν εδώ, αλλά με αυτήν την αφορμή θα επέλεγαν τη Σύρο ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Η εξαιρετική συναυλία “Το Μαγικό Βιολί” που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο θέατρο Απόλλων με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, απέδειξε το μέγεθος τη δουλειάς που γίνεται στα εν λόγω σχολεία και οι ευκαιρίες που παρέχονται στα παιδιά ώστε να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, τα οποία είθισται να “θάβονται” μέσα στα βεβαρημένα προγράμματα και τις απαιτήσεις των συμβατικών σχολείων.

Σύσσωμη η κοινωνία της Σύρου τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Μουσικού Σχολείου

Στο ερωτηματολόγιο, στο οποίο ανταποκρίθηκαν 280 συνολικά γονείς και κηδεμόνες παιδιών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, oι απαντήσεις αφορούσαν κατά 51% παιδιά Δημοτικού, 26% παιδιά Νηπιαγωγείου, 14% παιδιά Γυμνασίου, 4% μαθητές Λυκείου και 5% παιδιά είτε άνω των ετών, είτε κάτω των 5 ετών. Στο ερώτημα αν το παιδί ασχολείται ήδη με την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου ή με τη μουσική γενικότερα, το 52% απάντησε θετικά. Από αυτά τα παιδιά, μέσω του ερωτηματολογίου προκύπτει ότι το 26% ασχολείται με κάποιο έγχορδο όργανο, το 24% με πληκτροφόρο, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά μαθαίνουν άλλο όργανο ή συμμετέχουν σε χορωδίες και μουσικές μπάντες. Συντριπτική είναι η πλειοψηφία όσων δηλώνουν ότι θα στήριζαν την ίδρυση Μουσικού Σχολείου στο νησί (92%).

Αιτιολογώντας τις απαντήσεις τους, οι γονείς/κηδεμόνες συμπλήρωσαν ότι η ίδρυση Μουσικού Σχολείου θα είχε μόνο θετική επίδραση στο νησί, δίνοντας ερεθίσματα και διέξοδο στα παιδιά των οποίων οι εξωσχολικές επιλογές είναι περιορισμένες σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, ότι θα αναβαθμιστεί η μουσική εκπαίδευση των παιδιών του νησιού, θα προσελκύσει περισσότερες οικογένειες να μετακομίσουν στη Σύρο, θα διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο το νησί μέσα από τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν και θα συνεχίσουν την μουσική πορεία τους σε άλλα μέρη κ.α.

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με γονέα μαθητή του νησιού που, όπως μας είπε, έχουν αποφασίσει οικογενειακώς να εγκαταλείψουν τη Σύρο ώστε να μπορέσει το παιδί της οικογένειας να φοιτήσει σε μουσικό σχολείο. “Αγαπάμε τον τόπο και δεν θέλουμε να αφήσουμε τις δουλειές μας, ούτε το παιδί τους φίλους του, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές του”, εξηγεί. Το παιδί της οικογένειας συμμετέχει ήδη στην Χορωδία των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια και έχει φανερώσει ήδη την κλίση του στη μουσική, με την οποία θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά στο μέλλον. “Θα θέλαμε να μπορεί εκτός από τη χορωδία και τα μαθήματα φωνητικής, να μάθει και κάποιο όργανο καθώς και θεωρία και ιστορία μουσικής και να μορφωθεί συνολικά” λέει ο γονέας, εξηγώντας ότι το κόστος για να παρακολουθήσει ένα παιδί όλα αυτά τα μαθήματα είναι απαγορευτικό. “Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν όλοι να φύγουν, οπότε στην ουσία χάνονται ταλέντα και παιδιά με δυνατότητες. Είναι κρίμα σε ένα νησί σαν τη Σύρο, που είναι πρωτεύουσα των Κυκλάδων και έχει έντονη μουσική δραστηριότητα, να μην υπάρχει ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο -δημόσιο- που να μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες”, καταλήγει.

Να μην μείνουμε στα λόγια”

Η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Φραγκίσκα Μηλιού, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” αναφέρθηκε στη σημασία της ίδρυσης Μουσικού Σχολείου, αλλά και στον σημειολογικό χαρακτήρα μίας τέτοιας απόφασης, σε ένα νησί που έχει μακρά και πλούσια μουσική παράδοση και είναι ο γενέθλιος τόπος του Μάρκου Βαμβακάρη. Όπως υποστηρίζει η κα. Μηλιού, στο νησί υπάρχει το έμψυχο δυναμικό που θα μπορούσε να στελεχώσει αυτό το σχολείο, καθώς και πολλά ωδεία και μουσικές σχολές που θα μπορούσαν να συνεργαστούν βοηθώντας το έργο του. Η έρευνα έγινε για να αποδείξει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γονείς και παιδιά που ως τώρα βάζουν “βαθιά το χέρι στην τσέπη” προκειμένου να μην στερήσουν τη δυνατότητα από τα παιδιά τους να μορφωθούν μουσικά. “Θα έδινε μία ανάσα σε αυτούς τους γονείς αλλά θα αποτελούσε και πόλο έλξης για οικογένειες από άλλα νησιά, ακόμα και από Αθήνα” λέει η κα Μηλιού, συμπληρώνοντας ότι “είναι σημαντικό να το βάλουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο πρόγραμμά τους, να δεσμευτούν και να φέρουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα”.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, διευκρίνισε στην “Κοινή Γνώμη” ότι ο Δήμος προτίθεται να δρομολογήσει το θέμα και να στηρίξει μία τέτοια απόφαση. Τις επόμενες ημέρες, όπως μας αποκάλυψε, θα έρθει σε επαφή με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να στείλουν από κοινού ένα αίτημα προς το Υπουργείο. “Θα εξετάσουμε τις δυνατότητές μας και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Πληθυσμιακά, υπάρχει η δυνατότητα να το στηρίξουμε. Από εκεί κι έπειτα, θα πρέπει να δούμε το θέμα των χώρων και των θέσεων. Εμείς, σαν δημοτική αρχή, δεν προλαβαίνουμε φυσικά να το ολοκληρώσουμε εντός της θητείας μας αλλά μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον”, δήλωσε η κα. Δράκου.