Η ΚΟΙΝΣΕΠ Altera Vita προωθεί την προστασία του νησιωτικού περιβάλλοντος

Live ON THE ISLAND. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ για τη ζωή στα νησιά

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων ΑLTERA VITA, μαζί με άλλους 7 φορείς που προέρχονται από 8 διαφορετικά νησιά από όλες τις ηπείρους, βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες στο Veli Iz, ένα μικρό νησί στην Κροατία, για να συμμετάσχουν σε ένα 10ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για το πρόγραμμα Erasmus+ “Live on the Island” που έχει σκοπό την ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

Από τη Σύρο, εκπροσωπόντας την ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων, συμμετείχαν 3 επιστήμονες από τους τομείς της υγείας και του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα, ο πρόεδρος κ. Μίλτος Σακελλαρίου - Βιολόγος, Μsc Counseling Psychology, η κ. Μιράντα Δάσκου - Βιολόγος εξειδ. Ειδική Αγωγή και ο κ. Απόστολος Ευκαρπίδης - Nοσηλευτής, ΜSc, Phd(c)

Το εκπαιδευτικό αυτό έργο στοχεύει να εξοπλίσει τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με ένα σύνολο θεωρητικών και πρακτικών εργαλείων για την ανάπτυξη στρατηγικών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου στο Veli Iz, οι συνεδρίες περιελάμβαναν μελέτες περιπτώσεων, παρουσιάσεις, έρευνα και ανάλυση, ομαδική και ατομική εργασία, παιχνίδια, ανταλλαγή εμπειριών και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στην εργασία με νέους.

Θα ακολουθήσουν δραστηριότητες για τον καθορισμό με τους κοινωνικούς φορείς ενός σχεδίου δράσης με την αναζήτηση και συλλογή προτάσεων για το περιβάλλον, καλών πρακτικών, καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων εφαρμογών για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών ενώ η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το καλοκαίρι στο Κάβο Βέρντε.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: Ottovolante Sulcis (Sant’Antioco, Ιταλία), Udruga Prizma (Κροατία), Teatro Metaphora (Madeira, Πορτογαλία), Altera Vita -Social Cooperative of Cyclades (Σύρος, Ελλάδα), Community Forests Pemba (Pemba, Taνζανία), SYAH Cabo Verde (Κάπο Βέρντε), Morobe Development Foundation (Παπούα-Νέα Γουινέα), CEMEA Martinique (Μαρτινίκα).

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Altera Vita κοντά στα παιδιά του νησιού

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο αγρόκτημα της ΚΟΙΝΣΕΠ από τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου της Ανω Σύρου μαζί με τους μικρούς μαθήτες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης γνωριμίας με τα παιδιά και τους γονείς, η ΚΟΙΝΣΕΠ παρουσίασε το πρόγραμμα Live On The Island καθώς και τη γενικότερη δράση της. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την αειφόρο ανάπτυξη της Σύρου, για την προστασία του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού με πρόταγμα την διαφύλαξη της αυθεντικότητας του νησιού, αναδεικνύοντας το μοναδικό τοπίο, τη φύση με τα μονοπάτια και τις υπέροχες παραλίες, που συνθέτουν ένα αιγαιοπελαγίτικο οικοσύστημα μαζί με την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου.

Live on the island

Σκοπός του έργου είναι η κατανόηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση των πόρων του πλανήτη μας, αντιπροσωπεύουν μια πρόκληση που δεν μπορεί πλέον να αποφευχθεί. Όπως είναι γνωστό, τα νησιά επηρεάζονται ιδιαίτερα από την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή, λόγω ενός πιο ευάλωτου οικοσυστήματος καθώς και γεωγραφικών εμποδίων που συχνά οδηγούν σε συνθήκες ιδιαίτερης κοινωνοοικονομικής ευπάθειας.

Παράλληλα, οι νέοι έχουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση διαφορετικών μοντέλων κατανάλωσης και παραγωγής: η ανάπτυξη της ευαισθητοποίησής τους για το περιβάλλον και η απόκτηση γνώσεων, αξιών, στάσεων και πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ανταλλαγής εμπειριών είναι, επομένως, πρωταρχικής σημασίας. Έναντι αυτού, λόγω σημαντικών γεωγραφικών και κοινωνοοικονομικών εμποδίων, πολλοί νέοι νησιώτες έχουν περιορισμένες δυνατότητες μετακίνησης και ανταλλαγής ευκαιριών.

Για τις νησιωτικές κοινότητες, επομένως, η "βιωσιμότητα" και η "ανθεκτικότητα" είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του εδάφους τους και, ως εκ τούτου, της μετανάστευσης των νέων και της μετατροπής των εδαφών σε "τουριστικές αποικίες", με σημαντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την προώθηση μιας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που θα διαμορφώνεται ως μία συνεχής διαδικασία εκμάθησης νέων τρόπων ζωής σε μια ταχέως εξελισσόμενη φύση, λόγω των κλιματικών και οικονομικών παραγόντων.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τους οργανισμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική σελίδα, καθώς και ειδική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης με την ευθύνη της ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων, όπου κοινοποιείται σχετικό περιεχόμενο.