Με τα “special” μάτια ενός παιδιού

Εικαστική έκθεση των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου και του ΕΕΕΕΚ Σύρου
  • Τετάρτη, 24 Μαΐου, 2023 - 06:15

Μία ξεχωριστή έκθεση θα φιλοξενείται από την Παρασκευή 26 μέχρι και την Κυριακή 28 Μάιου στην αίθουσα τέχνης Εμμ. Ροΐδη στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου και του ΕΕΕΕΚ Σύρου εκθέτουν τα έργα τους και περιμένουν τον κόσμο του νησιού να τιμήσει με την παρουσία του την προσπάθειά τους.

Εμπνευστής της δράσης ήταν η εκπαιδευτικός του μαθήματος εικαστικών του ΕΕΕΕΚ, Θεοδώρα Τσιλίκα, η οποία “άναψε” τη φλόγα και τα παιδιά με το ταλέντο τους και μέσα από τα δικά τους “special” μάτια, δημιούργησαν μοναδικά εικαστικά έργα, μέσα από μία συναρπαστική και διασκεδαστική διαδρομή με παιχνίδια και πειραματισμούς, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, χρώματα και τεχνοτροπίες.

 

Η διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σύρου, Μαρία Νευροκοπλή, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το δημιουργικό ταξίδι των παιδιών που έφερε πράγματι εντυπωσιακά αποτελέσματα. "Στο πλαίσιο του μαθήματος εικαστικών, οργανώσαμε αυτή τη δράση μέσω της οποίας τα παιδιά προσέγγισαν διάφορες τεχνοτροπίες, χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους, τέμπερες, λαδοπαστέλ κ.α. - και δημιούργησαν πολύ όμορφα έργα τα οποία αποφασίσαμε να εκθέσουμε ώστε να τα δει και ο υπόλοιπος κόσμος. Στη δράση συμμετείχαν τα μεγάλα παιδιά του σχολείου που πρόκειται σύντομα να αποφοιτήσουν οπότε ήταν και μία ευκαιρία να γίνει παράλληλα και μία προσαρμογή στη νέα βαθμίδα, να επισκεφθούν τους χώρους του γυμνασίου και να γνωρίσουν άλλα παιδιά. Η συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων ήταν άψογη. Η συνάδελφος εκπαιδευτικός Θεοδώρα Τσιλίκα, γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο και τα παιδιά την ακολούθησαν. Ωστόσο, υπήρξαν πολλοί ακόμα συνάδελφοι και από τα δύο σχολεία που συνέβαλαν και βοήθησαν κατά τη διάρκεια της δράσης. Τα παιδιά μεταξύ τους δέθηκαν σαν ομάδα, έγιναν φίλοι. Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία για όλους", αναφέρει η κ. Νευροκοπλή, τονίζοντας στη συνέχεια το πόσο σημαντικές και βοηθητικές είναι αυτές οι δράσεις για τα παιδιά των ειδικών σχολείων: "Το μάθημα των εικαστικών είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Αφέθηκαν ελεύθερα να κάνουν αυτό που θέλουν και που τα εκφράζει και τελικά αναδείχθηκαν κάποια ταλέντα μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Όλα τα παιδιά ωστόσο ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ θετικά σε όλο αυτό και πραγματικά έδειξαν ότι το χάρηκαν. Τώρα ανυπομονούν να δουν να εκτίθενται τα έργα τους και είναι ενθουσιασμένα για την έκθεση, της οποίας ο βασικός σκοπός είναι να δείξουμε ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν δυνατότητες, κρυμμένες πολλές φορές, που οι υπόλοιποι άνθρωποι συχνά δεν τις αναγνωρίζουμε. Παραμένουμε στην αναπηρία του παιδιού χωρίς να διεισδύουμε σε αυτόν τον πλούσιο κόσμο που κρύβει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και χωρίς να συνειδητοποιούμε πόση δύναμη κρύβουν αυτά τα παιδιά, πόση ομορφιά έχουν και πόσο απλή είναι η δική μας συμβολή. Χρειάζονται μόνο μία απλή καθοδήγηση και μία συμπαράσταση. Από εκεί και πέρα οι δυνατότητές τους είναι συναρπαστικές".

 

Πληροφορίες έκθεσης:

Αίθουσα Τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδη»,

Από Παρασκευή 26/05 μέχρι Κυριακή 28/05

Επισκέψιμες ώρες:

Παρασκευή 26.05.2023 / 17:00-20:00

Σάββατο 27.05.2023 / 10:00 – 13:00 και 17:00 – 20:00

Κυριακή 28.05.2023 / 10:00 – 13:00