Προσλήψεις εκπαιδευτικών για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες, ανακοίνωσε το Υπ. Παιδείας στο πλαίσιο της γ΄ φάσης για κάλυψη κενών

“Πονοκέφαλος” η μη ανάληψη υπηρεσίας από τους αναπληρωτές

Δηλώσεις από τους διευθυντές Εκπαίδευσης, Ειρήνη Τσαβαλά και Ξενοφώντα Βαμβακερό

Αυξημένη προσπάθεια καταβάλλεται από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, για την κάλυψη κενών με αναπληρωτές (γενικής παιδείας), στο πλαίσιο των ανακοινώσεων νέων προσλήψεων για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024, που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, οι Κυκλάδες παίρνουν 81 άτομα για κάλυψη κενών, με τα κυριότερα προβλήματα να εστιάζονται στην κάλυψη ειδικοτήτων σε Δημοτικά Σχολεία, όπως παρομοίως σε Γυμνάσια, αλλά και σε Λύκεια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, Ειρήνης Τσαβαλά και Ξενοφώντα Βαμβακερού στην “Κοινή Γνώμη”, μετά τις δικές τους κινήσεις για τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, το βλέμμα στρέφεται στο αν θα αναλάβουν υπηρεσία ή όχι, αρκετοί εξ αυτών.

Μέχρι στιγμής η διαδικασία για τις τοποθετήσεις προχωρά ομαλά, ωστόσο, για τυχόν κενά που θα παραμείνουν, τα νέα δεδομένα θα είναι γνωστά την επόμενη Πέμπτη, οπότε και το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει χρονικό περιθώριο για να παρουσιαστούν οι αναπληρωτές.

Πρωτοβάθμια: Προβληματίζουν κενά σε ειδικότητες

Σύμφωνα με τους πίνακες του Υπουργείου Παιδείας για τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με την γ΄ φάση προσλήψεων οι Κυκλάδες παίρνουν 48 αναπληρωτές. Ωστόσο, όπως εξηγεί η κ. Τσαβαλά στην εφημερίδα, ο “πονοκέφαλος” παραμένει για συγκεκριμένες ειδικότητες.

“Σε γενικές γραμμές μας έδωσαν νηπιαγωγούς που ζητήσαμε και δασκάλους. Έχουμε πρόβλημα στις ειδικότητες και ιδιαίτερα στα γαλλικά γιατί μας έχουν δώσει μόνον μειωμένου ωραρίου κι αυτό είναι πρόβλημα. Γενικά είμαστε καλά. Βέβαια έχω τρεις λιγότερους δασκάλους στη Δ΄ Κυκλάδων. Επίσης, δεν έχουμε καθόλου καλλιτεχνικά γιατί δεν υπάρχουν στον πίνακα. Θα δούμε πώς θα το τροποποιήσουμε με τις δυνατότητες που μπορεί να μας δώσει η Υπηρεσία ώστε να βοηθήσουμε τα σχολεία μας”, δήλωσε η διευθύντρια, φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα. “Το πρόβλημά μας είναι στις ειδικότητες. Για παράδειγμα μας λείπουν δύο γυμναστές. Επίσης όπως είπα το πρόβλημά μας είναι στα γαλλικά και στα καλλιτεχνικά. Και στην Πάρο και στη Σύρο έχουμε πρόβλημα με τα καλλιτεχνικά. Προσπαθούμε όμως να καλύψουμε τα κενά”.

Η ίδια πέραν της φάσης των τοποθετήσεων, έκανε λόγο και για το ζήτημα της μη ανάληψης υπηρεσίας από ορισμένους αναπληρωτές, όπως αυτό προκύπτει σε κάθε στάδιο κάλυψης κενών, αλλά και για τη λήψη αδειών.

“Το θέμα μας είναι να έλθουν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είμαστε σίγουροι. Περιμένουμε να κάνουν ανάληψη. Στη β΄ φάση είχαν φέρει αρκετό κόσμο. Δηλαδή ήμασταν ευχαριστημένοι, όμως δυστυχώς, ήρθαν και ανέλαβαν υπηρεσία κι έφυγαν ή δεν ανέλαβαν καθόλου. Οπότε μας παρέμειναν πάλι τα κενά γι αυτούς που ανέλαβαν και βγήκαν σε άδεια. Εκεί είναι οι μεγάλες δυσκολίες με τους αναπληρωτές και αυτό είναι μόνιμο πρόβλημα”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη γ΄ φάση, επανέλαβε πως από άποψη προσλήψεων, “σήμερα είμαστε αρκετά καλά αρκεί να έρθουν”.

Στην ερώτηση να προσδιορίσει τους λόγους που αρκετοί δεν αναλαμβάνουν και αν αυτό αφορά κατά κύριο λόγο το κόστος διαβίωσης στα νησιά, η κ. Τσαβαλά υπήρξε σαφής.

“Εξαρτάται. Δεν είναι πάντα μόνον αυτός ο λόγος. Είχαμε λίγες μη αναλήψεις. Περισσότερο είχαμε άδειες. Αυτές που δικαιούνται. Είτε για επαπειλούμενη κύηση, είτε για ανατροφή.

Αυτό μπορούν να το κάνουν οι συνάδελφοι, αλλά το πρόβλημα είναι σε εμάς, που πρέπει να καλύψουμε σε επόμενη φάση τα κενά”, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως, για τη γ΄ φάση, “θέλουμε να δούμε ποιοι θα αναλάβουν υπηρεσία. Φέτος είναι λίγο δύσκολη χρονιά. Αυτό θα το γνωρίζουμε στις 2-3 Νοεμβρίου”.

Στην περίπτωση που παραμείνουν κενές θέσεις, πρόσθεσε πως, “συνεχίζουμε να ζητάμε τα κενά. Θα αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία”.

Δευτεροβάθμια: Σχετική ικανοποίηση με θέματα στις ειδικότητες

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Ξενοφών Βαμβακερός για τα κενά που καλύπτονται στα Γυμνάσια και τα Λύκεια των Κυκλάδων. “Σε αυτά που δηλώσαμε τώρα έχουμε πάρει ένα ποσοστό άνω του 85%. Μιλάμε για τα κενά γενικής παιδείας. Σε αυτή τη φάση πήραμε 33 αναπληρωτές γενικής παιδείας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει μία προσεκτική διαχείριση στα κενά.

Τα μικρά νησιά που έχουν μία θέση καλύπτονται. Όμως όχι όλα. Οι προσλήψεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτοί οι αναπληρωτές θα μάθουν τη Δευτέρα που θα αναλάβουν”.

Εστιάζοντας και ο ίδιος στο γνωστό πρόβλημα, επεσήμανε πως, “το θέμα μας είναι αν θα αναλάβουν. Για παράδειγμα θα βάλουμε 7-8 καθηγητές στη Μύκονο. Θα αναλάβουν όλοι; Θα γνωρίζουμε σαφέστερα την επόμενη Πέμπτη”.

Πάντως, αν και σε γενικές γραμμές, επανέλαβε πως, “έχουμε μία κατάσταση κατά 85% ικανοποιητική”, τόνισε πως, “μένουν κενά όμως και σε μικρά νησιά. Λίγα, αλλά μένουν”.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως, “για το ποια νησιά, θα ξέρουμε αφού δηλώσουν, γιατί σε μερικές ειδικότητες για παράδειγμα ζητήσαμε τέσσερα άτομα και ήρθαν δύο, ή ένας. Πρέπει να γίνει επιλογή”. Ενδεικτικά μιλώντας, υπογράμμισε πως, “γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις θέσεις των πληροφορικών, ή όλους τους μηχανολόγους στα ΕΠΑΛ, γιατί δεν πήραμε σε αριθμό όσους δηλώσαμε”.

Ο κ. Βαμβακερός ανέφερε πως αν μείνουν κενά και μετά το πέρας της τρέχουσας φάσης, τότε το Υπουργείο Παιδείας, λογικά θα προχωρήσει με ειδική πρόσκληση. “Αναλογικά θα είναι λίγα τα κενά αλλά σε συζήτηση και με το Υπουργείο, λογικά θα κάνουν ειδική πρόσκληση μετά. Άρα, σήμερα, έχουμε μία καλή κάλυψη αλλά όχι πλήρη κάλυψη. Αυτή είναι η εικόνα. Την άλλη Πέμπτη θα ξέρουμε ακριβώς τα κενά”.