Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο σχολείο και όσα δήλωσε ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης

Παραδόθηκε και επίσημα το νέο δημοτικό σχολείο Άνδρου

Ένα νέο υπερσύγχρονο δημοτικό σχολείο ανήκει και επίσημα πλέον στους πολίτες της Άνδρου και κυρίως στους μικρούς μαθητές. Τα λαμπερά εγκαίνια του νέου δημοτικού σχολείου της Χώρας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου με πλήθος κόσμου να τιμά την εκδήλωση με την παρουσία του. 

Με τα εγκαίνια παραδόθηκε και τυπικά στην σχολική κοινότητα το νέο δημοτικό σχολείο. Ίσως το σημαντικότερο έργο της τετραετίας που τελειώνει και σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό, από όσα πραγματοποίησε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Ένα έργο που μελετήθηκε, εκτελέστηκε και παραδόθηκε στην κοινωνία της Άνδρου σε χρόνο ρεκόρ, γεγονός που έχει αναγνωριστεί απ’ όλους τους γνώστες εκτέλεσης Δημοσίων Έργων. Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄, καθώς και ο Πατέρας Ευδόκιμος Ηγούμενος της Μονής Παναχράντου, ο δήμαρχος, Δημήτρης Λοτσάρης, ο έπαρχος, Δημήτρης Λάσκαρης, ιερείς, η σχολική κοινότητα, μικροί μαθητές, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Τιμητικές διακρίσεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στη Δήμητρα Καμπάνη για την οικογένεια καπετάν Γιαννούλη Καμπάνη, στην αρχιτέκτονα μηχανικό, Αικατερίνη Χριστοδουλέα, στο πολιτικό μηχανικό, Κωνσταντίνο Γκλάρα, στον ηλεκτρολόγο μηχανικό, Ισίδωρο Νικολάου, στην τοπογράφο μηχανικό, Ειρήνη Παρλιάρου και στον μηχανολόγο μηχανικό, Μιχαήλ Γρηγόρα. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία της η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου ενώ υπήρχαν διάφορα εδέσματα για το κοινό και παιδικό - μουσικό πάρτυ με κλόουν για τα παιδιά. 

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το ιστορικό του έργου, στις 23 Οκτωβρίου του 2019 έγινε η λήψη απόφασης περί αποδοχής δωρεάς μελετών και στις 17 Δεκεμβρίου η λήψη απόφασης περί υποβολής πρότασης. Τον Φλεβάρη του 2020 εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια και πραγματοποιήθηκε και η υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης. Τον Μάιο του 2020 έγινε η ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς έγινε ο διαγωνισμός, με τη σύμβαση να υπογράφετε στις 20 Ιουλίου του 2021, μέχρι και την παράδοση του έργου.

Με αρμόδια την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με Προϊστάμενο τον Αντώνιο Βουτσίνο, εντάχθηκε με την απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» με το ποσό των 3.112.400 ευρώ και μεταφέρθηκε με την απόφαση του περιφερειάρχη, στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027». Το σχολείο με εμβαδό 1.524,81μ2 κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 4.403,53 μ2 και είναι δυναμικότητας 225 μαθητών.

Παλιό κτήριο

Στο παλιό κτήριο πραγματοποιήθηκε νέα εσωτερική διαρρύθμιση και στατική ενίσχυση των χώρων του υπάρχοντος κτηρίου Α. Το υπάρχον Κτήριο Α είναι μονώροφο με κεραμοσκεπή στο μεγαλύτερο μήκος του. Θα φιλοξενεί τρεις αίθουσες Εργαστηρίων (Φυσικών Επιστημών - Φυσικής Αγωγής – Πληροφορικής), την αίθουσα Πολ/πλών χρήσεων που εκτελεί και χρέη κλειστής αίθουσας Γυμναστικής και τέλος Βιβλιοθήκης. Το υπόγειο έχει πρόσβαση απ' ευθείας από την αυλή και εξυπηρετεί βοηθητικές χρήσεις (Γενικό Αρχείο - Γενική Αποθήκη – Η/Μ χώροι).

Νέο κτήριο

Στο νέο κτήριο, το κτήριο Β-προσθήκη είναι διώροφο σχήματος Γ. Στο ισόγειο φιλοξενεί επτά αίθουσες, το κυλικείο, την αίθουσα φαγητού με κουζίνα και μικρή αποθήκη και τους χώρους υγιεινής των μαθητών. Στον Α΄ όροφο φιλοξενεί πέντε αίθουσες και τους χώρους Διοίκησης.

Δ. Λοτσάρης: "Παραδίδουμε σήμερα στην κοινωνία της Άνδρου ένα καινούργιο, σύγχρονο σχολείο"

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης τόνισε: "Παραδίδουμε σήμερα στην κοινωνία της Άνδρου ένα καινούργιο, σύγχρονο σχολείο που θα φιλοξενεί με ασφάλεια τα παιδιά μας και εν γένει την εκπαιδευτική κοινότητα. Θεωρώ ότι το σχολείο της Χώρας και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Κόρθι είναι ίσως τα σημαντικότερα έργα της θητείας μας. Θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας ο οποίος λάμπρυνε με την παρουσία του την σημερινή μέρα αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη του για το νησί μας, για τα νέα παιδιά. Να ευχαριστήσω τους Γιάννη Γλυνό και Θεοδόση Σουσούδη για την συμβολή τους στην μελετητική ωρίμανση του έργου. Τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και τον έπαρχο, Δημήτρη Λάσκαρη για την  χρηματοδότηση του έργου. Τους τοπικούς επαγγελματίες που προσέφεραν γλυκά, αναψυκτικά και σφολιατοειδή για την σημερινή ημέρα. Τα στελέχη της Τεχνικής υπηρεσίας που δούλεψαν με μεράκι για να ολοκληρωθεί το έργο, καθώς και όλους τους συνεργάτες μου. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια του Γιαννούλη Καμπάνη ο οποίος χρηματοδότησε την μελέτη του έργου γεγονός που επέτρεψε την ολοκλήρωση της σε μόλις τρεις μήνες και την ένταξη για χρηματοδότηση του έργου. Σας ανακοινώνω δε ότι μετά από πρόταση μου το σχολικό συμβούλιο αποφάσισε η υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του σχολείου να ονομαστεί «Καπετάν Γιαννούλης Καμπάνης». Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε."

"Τα έργα μένουν στην Άνδρο, ανήκουν στους πολίτες"

Σε μία συνολική αποτίμηση του συγκεκριμένου έργου και θέλοντας να αναφερθεί στην προσφορά της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, ο κ. Λοτσάρης, έκανε μία νέα δήλωση στην προσωπική του σελίδα, αναφέροντας: "Το νέο δημοτικό σχολείο στη Χώρα αποτελεί προϊόν σχεδιασμού και συγκροτημένης προσπάθειας και διεκδίκησης. Στα εγκαίνια δοκιμάστηκαν αντοχές, κρίθηκαν συμπεριφορές. Κάποιοι δεν αντέχουν να γίνονται έργα στην Άνδρο. Η Χώρα, παραμελημένη από τους θεωρούμενους ως ''ιδιοκτήτες'' της, απέκτησε ένα νέο και σύγχρονο δημοτικό σχολείο. Για όλους εμάς που σχεδιάσαμε και καταφέραμε να υλοποιήσουμε το μεγάλο αυτό έργο υποδομής, υπάρχει μία και μοναδική ανταμοιβή: τα χαμόγελα και τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών που έλαμψαν στα εγκαίνια του σχολείου τους. Τα έργα δεν έχουν ιδιοκτήτες, ανήκουν στους πολίτες.

Μένουν στην Άνδρο και αυτό έχει μόνο σημασία. Ως δήμαρχος θέλησα να αφήσω πίσω μου έργο αλλά και να δρομολογήσω έργα και δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Ως πολίτης αυτού του νησιού , πιστεύω στην ενότητα, στο έργο και στη δημιουργία. Είτε είμαι δήμαρχος είτε όχι, δεν σκοπεύω να αλλάξω το χαρακτήρα μου. Δεν θα κάνω τα ίδια με αυτά που έκαναν σε εμένα. Η Άνδρος πρέπει να κοιτάζει πάντα μπροστά, με ενότητα, με αγάπη για τον τόπο μας."