Την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων των ΟΤΑ α’ βαθμού σηματοδότησε σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου

Νέα υπηρεσιακά συμβούλια στους ΟΤΑ

Τη σχετική εγκύκλιο, που αφορά στην εκλογή των αιρετών μελών και τη σύσταση νέων Υπηρεσιακών Συμβουλίων ΟΤΑ, εξέδωσε χτες το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Δεδομένου ότι η θητεία των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων των ΟΤΑ α’ βαθμού, τα οποία συγκροτήθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εξέδωσε εγκύκλιο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, για την ανάδειξη νέων μελών, με διετή θητεία, από 1η Ιανουαρίου 2017 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Αρμοδιότητα σε υπαλληλικά ζητήματα

Τα υπηρεσιακά συμβούλια, απαρτίζονται από 5 υπαλλήλους των ΟΤΑ ενός νομού, εκ των οποίων δύο αιρετά μέλη και τρία μη αιρετά, τα οποία επιλέγονται βάση βαθμού και παλαιότητας στις υπηρεσίες τους.

Όσον αφορά στο υπηρεσιακό συμβούλιο των Κυκλάδων, του οποίου η θητεία λήγει έως το τέλος του 2016, απαρτίζεται από 4 μέλη από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που αποτελεί και την έδρα του, καθώς και ένα μέλος από το Δήμο Τήνου.

Λόγω των προβλημάτων στη μετακίνηση, που προκύπτουν, λαμβάνοντας υπόψιν τις προβληματικές συγκοινωνίες ανάμεσα στα νησιά του νομού, οι συνεδριάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου των ΟΤΑ του ν. Κυκλάδων, αρκετές φορές χαρακτηρίζονται από την ταλαιπωρία των μελών, από άλλα νησιά, καθώς η θητεία τους στο συμβούλιο πραγματοποιείται παράλληλα με την εργασία τους.

Κατά τη διαδικασία εκλογής των αιρετών μελών, απαιτείται από όλους τους ΟΤΑ α’ βαθμού του νομού η κατάρτιση καταλόγου υποψηφίων, ενώ οι εκλογές, πραγματοποιούνται με τη συνήθη πρακτική της κάλπης, που στήνεται σε κάθε Δήμο.

Η ευθύνη του υπηρεσιακού συμβουλίου, άπτεται των υπαλληλικών ζητημάτων, που προκύπτουν, μεταξύ των αποφάσεων των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του προσωπικού των ΟΤΑ.

Οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων κρίνουν μέσω των αποφάσεών τους αποφάσεις αιρετών, όπως είναι αυτές μίας μετάταξης υπαλλήλου, απόσπασης, χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών, χορήγησης μακράς αναρρωτικής άδειας, ή ακόμη και απόλυσης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου δύναται, σε μερικές εκ των περιπτώσεων, να είναι βαρύνουσας σημασίας, έναντι των αποφάσεων των μονομελών οργάνων, όπως οι αποφάσεις Δημάρχου ή Αντιδημάρχων, ενώ σε άλλες, διατηρούν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, σχετικά με το εκάστοτε ζήτημα.

«Σφιχτή» προθεσμία για το πρώτο στάδιο

Σύμφωνα με το κείμενο της Εγκυκλίου, από τη Γενική Διεύθυνση Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού ή Προσωπικού των Δήμων, αναλαμβάνουν την έγκαιρη έναρξη των σχετικών διαδικασιών, για την εκλογή των αιρετών μελών στα εν λόγω συμβούλια, η θητεία των οποίων θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Η εξαιρετικά σύντομη προθεσμία, που δίνεται από το Υπουργείο, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης των πινάκων εκλογέων, που αποτελεί και το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, λήγει στις 30 Ιουνίου,

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο σχετικός νόμος και σε συνδυασμό με τις μεταβολές που έχουν επέλθει εν τω μεταξύ στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το προσωπικό, με συμβάσεις ΙΔΑΧ, έχουν ανάλογη εφαρμογή και στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στους ΟΤΑ, όλων των ειδικοτήτων.

Με βάση τα ανωτέρω, στους πίνακες εκλογέων θα συμπεριληφθεί:

1. το μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών και κλάδων, και

2. το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και ειδικοτήτων.

Στους πίνακες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα συμπεριληφθούν και τυχόν υπάλληλοι που κατά την κρίσιμη ημερομηνία - ήτοι 30-6-2016 - τελούν σε διαθεσιμότητα ή αργία δεδομένου ότι σύμφωνα με την αριθμ. 24405/20-5-2011 υπουργική απόφαση, δικαίωμα να εκλέγουν αιρετούς εκπροσώπους έχουν οι υπάλληλοι όλων των κλάδων προσωπικού που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπηρεσιακού συμβουλίου και δικαίωμα να εκλέγονται έχουν όλοι οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι εκτός αυτών που τελούν σε κατάσταση αργίας.

Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών & Κοινοτικών Υπαλλήλων, όπως τροποποιήθηκε και σύμφωνα με το άρθρο 103 του ΚΚΔΚΥ, ο τελών σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή αργίας δεν αποβάλλει την υπαλληλική του ιδιότητα, οπότε και εξακολουθεί να υπάγεται στο υπηρεσιακό συμβούλιο που υπαγόταν και πριν να τεθεί στην κατάσταση αυτή και συνεπώς πληρούται η προϋπόθεση που θέτει η σχετική υπουργική απόφαση, αναφορικά με το δικαίωμα του εκλέγειν, ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα και στην περίπτωση των εν λόγω υπαλλήλων να συμπεριληφθούν στους πίνακες εκλογέων.

Αντίθετα, όπως διευκρινίζεται από την εγκύκλιο, οι υπάλληλοι, που τελούν σε διαθεσιμότητα ή αργία, δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δεδομένου, ότι η εκτέλεση των καθηκόντων των αιρετών μελών υπηρεσιακών συμβουλίων αποτελεί εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος, και σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις του ΚΚΔΚΥ οι εν λόγω υπάλληλοι κατά τη διάρκεια που τελούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή αργίας, απέχουν από την εκτέλεση οποιονδήποτε καθηκόντων τους, κύριων και παρεπόμενων.

Τέλος, από τη Γενική Δ/νση Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης, τίθεται υπόψιν των αρμοδίων τμημάτων των ΟΤΑ, ότι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας, οι αιρετοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά συμβούλια πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ και να έχουν τουλάχιστον τον βαθμό Δ΄.  Διευκρινίζεται, επίσης, ότι μετά την κατάρτιση του νέου βαθμολογίου, η Διοίκηση όφειλε να έχει ολοκληρώσει την κατάταξη των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού καλούνται να κατατάξουν άμεσα τους υπαλλήλους, προκειμένου να εξασφαλισθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε όλους τους υπαλλήλους.