«ΑΝΑΤΟΛΗ» ΛΑΣΙΘΙΟΥ

«Θα συνεχιστούν οι έρευνες στον Ολούντα… χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός»

  • Δευτέρα, 28 Ιουνίου, 2021 - 06:26

Κοντά στο Κανάλι της Ελούντας συναντήσαμε τον αρχαιολόγο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ. Θεοτόκη Θεοδούλου ο οποίος είναι επικεφαλής των ερευνών που γίνονται στον αρχαίο Ολούντα και σε ολόκληρη την Κολοκύθα. Τον ρωτήσαμε ποια τα επόμενα σχέδια της Εφορίας Εναλίων:

«Φέτος το φθινόπωρο θα ολοκληρώσουμε τις έρευνές μας. Πέρυσι συνεχίσαμε τις αποτυπώσεις, τους εντοπισμούς και την περιφερειακή έρευνα σε όλο τον κόλπο. Επίσης τεκμηριώσαμε κάποιες ακόμα θέσεις των βυθισμένων δομών που ξεκινούν από τη στεριά. Όλη αυτή η φάση της έρευνας ολοκληρώνεται το προσεχές φθινόπωρο. Έχουμε μελετήσει όλη την περιοχή, από τη θέση Πνιγμένος μέχρι γύρω-γύρω όλη την Κολοκύθα και τη Σπιναλόγκα».

Ρωτήσαμε τον κ. Θεοδούλου εάν και πώς θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ευρήματά τους.

«Θεωρώ ότι χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός, ένα master plan όλου του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής της Ελούντας. Σαφώς μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι μπορεί να γίνει πλακόστρωτος ο δρόμος μέχρι το Κανάλι, να καθαριστούν όλα τα μονοπάτια της Κολοκύθας ώστε να είναι προσβάσιμα όλα τα μνημεία που υπάρχουν επάνω στο νησί, να επισκεφτεί τις Παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, τις αλυκές, τα αρχαία λατομεία, την Ανάληψη, την Ανατίναξη, τον Πνιγμένο.

Όλο αυτό είναι ένα μεγάλο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο που θα μπορεί να μπει σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, φτάνει να το κυνηγήσει ο τόπος, να υπάρχει όραμα! Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Σκοπός μας δεν είναι να σκάψουμε και να ανακαλύψουμε τα πάντα. Ήδη έχουμε ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών τον οποίο μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο» μας ενημέρωσε ο κ. Θεοδούλου.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ