«ΕΡΜΗΣ» ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πρόεδρος ΕΝΙΖ: “O κορωνοϊός χρησιμοποιείται για να εξυπηρετηθούν τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα”

  • Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, 2021 - 06:25

Για μια μάχη που δίνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όχι μόνο με την πανδημία, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα που κερδοφορεί κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νίκος Ποταμίτης περιγράφοντας για ακόμη μια φορά με τα πιο μελανά χρώματα τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα δημόσια Νοσοκομεία για τους γιατρούς που παραμένουν στο ΕΣΥ και δεν έχουν αποχωρήσει όπως πολλοί συνάδελφοί του.

Την ίδια στιγμή μιλά και για την όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες, σημειώνοντας πως ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις κλινικές δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, στα Δημόσια Νοσοκομεία τα τακτικά ιατρεία έχουν  να λειτουργήσουν 1,5 χρόνο και τα χειρουργεία που πραγματοποιούνται είναι τα απολύτως απαραίτητα.

Ένα ακόμη στοιχείο που έγινε γνωστό από τον κ. Ποταμίτη, είναι πως η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζήτησε να μην οδηγούνται περιστατικά covid στα πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Μπορεί το Υπουργείο Υγείας να μην έκανε προς το παρόν αποδεκτό αυτό το αίτημα, ωστόσο κάλεσε τους συμπολίτες μας να αναρωτηθούν τι θα μπορούσε να γίνει αν οι ασθενείς με covid δε θα μπορούσαν να πάνε στο Ρίο.

«Η μάχη γίνεται με έναν ύπουλο εχθρό, τον κορωνοϊό που καταστρέφει τα όργανα ακόμη και υγιών οργανισμών. Δεν πρόκειται για μια απλή αναπνευστική λοίμωξη αλλά μια λοίμωξη που δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκαλέσει σε κάθε οργανισμό! Η μάχη αποδεικνύεται πολύ δύσκολη αλλά παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και μια ακόμη μάχη με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Εδώ και δύο χρόνια με επιταγές των κυβερνητικών οργάνων, ο δημόσιος τομέας της υγείας δέχεται μια  τεράστια επίθεση από τον ιδιωτικό με σκοπό την διάλυση του! Είναι σαν να μην θέλουμε να υπάρχει ο δημόσιος τομέας υγείας μετά τον covid» τόνισε, συμπληρώνοντας πως οτιδήποτε δωρεάν και δημόσιο βρίσκεται στο στόχαστρο.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΖ τόνισε πως όλα συνηγορούν στο γεγονός ότι ο κορωνοϊός λειτουργεί ως πρόσχημα για να εξυπηρετηθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας.

«Το 95% του ιδιωτικού τομέα παραμένει πλήρως προστατευμένος από τα περιστατικά covid. Συνεχίζει να λάμπει δια της απουσίας του. Την ίδια στιγμή, στον  δημόσιο τομέα έχει απαγορευτεί να ασχολείται με όλα τα μη covid περιστατικά: Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα καλύπτεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των υπόλοιπων υπηρεσιών. Από τις 2/11 η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας ενημερώνει πως παρατείνεται η προηγούμενη απόφαση της επιτροπής Λοιμώξεων για 6 μόνο χειρουργικές επεμβάσεις την εβδομάδα , έκτακτων και τακτικών χειρουργείων, την στιγμή που οι δυνατότητες του Νοσοκομείου ήταν για 12 ή ακόμη και 15» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΙΖ, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με πρόσχημα τη διασπορά του ιού, την ίδια στιγμή που στις τάξεις συνωστίζονται 28 μαθητές και οι πολίτες γεμίζουν τα λεωφορεία και τα μετρό.

«Υπάρχει περίπτωση να μην γίνεται έλεγχος πριν μπει κάποιος στο χειρουργείο; Σήμερα το ισόγειο του Νοσοκομείου όπου φιλοξενούνται τα εξωτερικά ιατρεία είναι πλέον ένας σκοτεινός χώρος με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως είναι οι έγκυες ή τα μεταχειρουργικά τραύματα. Στέκομαι ιδιαίτερα στα χειρουργεία που πλέον δεν μπορούν πια να γίνουν στη Ζάκυνθο. Υποψιαζόμαστε πως υπάρχει απευθείας επικοινωνία του ιδιωτικού συστήματος υγείας με το Υπουργείο Υγείας, ώστε η κρίση του κορωνοϊού να χρησιμοποιηθεί για να κερδίσει ο ιδιωτικός τομέας» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Ποταμίτης σημείωσε πως όσο δεν έχουμε κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν μπορούμε να περιμένουμε νέες προσλήψεις και κάλυψη των κενών που υπάρχουν.