Της Κύρας Αδάμ

Ο νέος εκβιασμός Ερντογάν στις ΗΠΑ

  • Πέμπτη, 25 Αυγούστου, 2022 - 06:15

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε με περισσή έπαρση ότι η κυβέρνηση του δεν θέλει να πάρει τα αεροσκάφη F-16, αν πρόκειται να υπάρξουν περιορισμοί στην χρήση τους, δηλαδή με άλλα λόγια αν απαγορευθεί η χρήση τους για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποφασίσει να ασκήσει τον απόλυτο εκβιασμό στις ΗΠΑ για την αγορά και αναβάθμιση των F- 16… με τις πλάτες και την συνδρομή της Μόσχας του Βλ. Πούτιν.

Στις 12 Αυγούστου με μια τυπική αναγγελία από το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS, χωρίς καμιά επίσημη ανακοίνωση από τη Μόσχα ή την Άγκυρα, έγινε γνωστή η μεταφορά στην Τουρκία ενός ακόμα συστήματος S- 400.

Δεν πρόκειται για αγορά επιπλέον S-400 από την Τουρκία, αλλά υλοποίηση του αρχικού συμβολαίου αγοράς S-400 από την Τουρκία το 2018.

Το συμβόλαιο αυτό, προέβλεπε τη άμεση εγκατάσταση στην Τουρκία ενός συστήματος S- 400 και τρεις options για άλλα τρία συστήματα για μελλοντική μεταφορά και άλλων συστημάτων ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία. Τον Μάρτιο του 2022 η Τουρκία ζήτησε από τη Μόσχα τη μεταφορά στο έδαφος της άλλου ενός συστήματος ρωσικών πυραύλων, η οποία υλοποιείται τώρα.

Οι πρώτοι πύραυλοι S- 400 είχαν τοποθετηθεί στα αεροδρόμια της ΜΠΑΝΤΙΡΜΑ, ΜΠΑΛΙ ΚΕΣΙΡ και ΝΤΑΛΑΜΑ. Με την έλευση στις 12 Αυγούστου και του δεύτερου συστήματος S-400 στην Τουρκία έγινε αναδιάταξη εγκαταστάσεων τους. Αυτή την στιγμή οι S-400 έχουν μεταφερθεί από την ΜΠΑΝΤΙΡΜΑ στην Αττάλεια, ( σσ ώστε να καλύπτεται ολόκληρη η Συρία και η Αν. Μεσόγειος) και παραμένουν οι υπόλοιποι στο ΝΤΑΛΑΜΑΝ και ΜΠΑΛΙ ΚΕΣΙΡ.

Η αναδιάταξη αυτή θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποτρέπει οποιαδήποτε «επιθετική» πορεία αεροσκαφών F-16 F-35 και RAPHALE) με ανατολική πορεία πέραν του 25ου μεσημβρινού (μέση του Αιγαίου) και με βόρεια πορεία πέραν του 34ου παραλλήλου, καθιστώντας αναποτελεσματικά όλα τα αεροσκάφη δυτικής τεχνολογίας (π.χ. F-16 F-35 PAPHALE) τα οποία είναι δυνατόν να καταρριφθούν αμέσως από τους S- 400.

Ο απόλυτος εκβιασμός του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε με την συνδρομή του Πούτιν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Πούτιν -Ερντογάν στο θέρετρο του Σότσι στις 5 Αυγούστου. Ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε ότι μπορεί να διαθέσει άμεσα στην Τουρκία 100 ρωσικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, με ταχεία εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε 45 ημέρες και αυτό στην περίπτωση κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίσει τελικώς να μην παραχωρήσει F-16 και να μην αναβαθμίσει τα υπάρχοντα τουρκικά F-16.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μάλλον κατελήφθη εξαπίνης από τον τουρκικό εκβιασμό, την στιγμή μάλιστα που τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχετικά με την παραχώρηση και αναβάθμιση των F- 16 στην Τουρκία.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του γερουσιαστή Μενέντεζ για άμεσες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας μάλλον αυτή την στιγμή δεν ακουμπούν σε στέρεο έδαφος και δεν πτοούν τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Ερντογάν ισχυρίζεται διεθνώς ότι η Τουρκία αναγκάζεται να προμηθευθεί οπλικά συστήματα από άλλες χώρες «για να προστατεύσει τον τουρκικό λαό», καθόσον οι ΗΠΑ απαγορεύουν την πώληση στην Τουρκία αντιαεροπορικών συστημάτων Πάτριοτ και των μαχητικών αεροσκαφών F-35 κι F- 16. (Σημειώνεται πάντως ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής διενεργεί μόνον επιθετικούς πολέμους σε ξένα εδάφη…).

Η υπεροπτική στάση της Τουρκίας διατηρεί στο ακέραιο την αρχική δήλωση Μπάιντεν ότι οι S-400 απειλούν τη ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ δεν έχουν απαντηθεί ακόμα τα επείγοντα υπομνήματα του 6ου Στόλου προς το Αμερικανικό Πεντάγωνο, εδώ και έναν χρόνο, ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο αμερικανικό οπλικό σύστημα ικανό να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς πυραύλους S- 400…

Ετικέτες: