Της Κύρας Αδάμ

Η Αθήνα υποβαθμίζει τους S-400

  • Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, 2022 - 06:14

Η Τουρκία με τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της, που καλύπτει ολόκληρη την  Ελλάδα, μέρος των Βαλκανίων τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, επιχειρεί να συντηρήσει το στοιχείο του εντυπωσιασμού για επιθετικές ενέργειες εναντίον των εχθρών της και να υπενθυμίσει στις ΗΠΑ ότι δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τις απαιτήσεις της για αμερικανικά οπλικά σύστημα.

Η δοκιμή του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου ήρθε μόλις μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να πάρει τα αμερικανικά F 35, για τα οποία έχει δώσει χοντρή προκαταβολή, ενώ έχει διακοπεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα αεροσκάφη αυτά. Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα στα F-35 ήρθε μέσω της λύσης της συνεργασίας με μεγάλη αμερικανική εταιρεία που προωθούσε την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

Για το κλείσιμο της πόρτας των F-35 στην Τουρκία, η αιτία ήταν και είναι η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Οι ΗΠΑ σε όλες τις επίσημες δηλώσεις τους απαιτούν την απόσυρση των ρωσικών συστημάτων από το τουρκικό έδαφος διότι οι ρωσικοί πύραυλοι αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθόσον οι ΗΠΑ δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να αναπτύξουν αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα  αντιμετώπισης τους.

Η Αθήνα – αν και δεν έχει μιλήσει ποτέ στα σοβαρά για το θέμα αυτό - πράγματι αισθάνεται την βαριά απειλή των S-400 επάνω της, καθώς σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι θα δυσκολεύουν τα μάλα την αναβαθμισμένη ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο έργο της.

Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, γιατί ο κ. Μενέντες και το ελληνοαμερικανικό λόμπι, που έχει εργαστεί σκληρά, δεν τολμούν μέχρι στιγμής να συνδέσουν την έγκριση αναβάθμισης των τουρκικών F -16 με την μόνιμη απειλή, που αντιμετωπίζουν ΗΠΑ Ευρώπη και ειδικά η Ελλάδα από τους S-400 στο έδαφος της Τουρκίας. Έτσι ώστε τα τουρκικά F-16 να έχουν την ίδια τύχη με τα F-35 που δεν πρόκειται να αγοράσει η Τουρκία.

Παραμένει εξ ίσου αναπάντητο το γεγονός, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αφιερώσει ποτέ, ούτε μια φράση, στον υπαρκτό και μεγάλο εν δυνάμει κίνδυνο, που αποτελούν οι τουρκικοί S-400 για την Ελλάδα. Η αναφορά της Αθήνας στην υπαρκτή απειλή σε βάρος της από τους S-400 όφειλε να έχει γίνει αισθητή τόσο στην Ουάσιγκτον, που ήδη έχει επιβάλει αντίποινα στην Άγκυρα με τον αποκλεισμό της από την αγορά των F-35, όσο και στις χώρες μέλη της ΕΕ, που πωλούν όπλα στην Τουρκία, που απειλεί κράτος μέλος.

Το περίεργο των ημερών είναι ότι τα συστημικά ελληνικά ΜΜΕ έπεσαν με τα μούτρα στις αναλύσεις για τον τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο, αλλά συνεχίζουν να αναφέρονται περιστασιακά, ανά περίπτωση και ουδέποτε συνολικά στις μόνιμες πλέον και σε καθημερινή βάση τουρκικές προκλήσεις με κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας από τα τουρκικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και τα αντίστοιχα USV (μη επανδρωμένα πλοιάρια).

Ειδικά τα UAV τους τελευταίους μήνες  σε εικοσιτετράωρη βάση, αλωνίζουν το Αιγαίο από το Καστελόριζο μέχρι τη Θάσο, οπλισμένα ή όχι, αποσαθρώνοντας την ελληνική κυριαρχία των νήσων, με πτήσεις ανεξέλεγκτες, χωρίς κατάθεση σχεδίων πτήσης και άκαρπες και αναποτελεσματικές εικονικές «αναχαιτίσεις» τους, που αν συμβαίνουν, στοιχίζουν μόνον σε καύσιμα και καταπόνηση μηχανών και ανθρώπων. Το πρόβλημα αυτά συνεχώς διογκώνεται και διαμορφώνει μια αρνητική καθημερινή εικόνα στο Αιγαίο για την ελληνική κυριαρχία και δικαιώματα, πολύ βαρύτερη από την συμβολική εκτόξευση ενός τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου.

Ετικέτες: