Το «Δίκτυο Μπλε Δήμων» αποκτά νομική υπόσταση

Σε μια νέα εποχή μπαίνει το «Δίκτυο Μπλε Δήμων», καθώς ο ένας Δήμος μετά τον άλλον δίνουν την έγκριση τους στο καταστατικό της αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει δημιουργηθεί για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο δίκτυο δεν είχε νομική υπόσταση, ενώ πλέον με το καταστατικό θα μπορεί ο κάθε Δήμος να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για τις αποδεδειγμένα επιτυχημένες δράσεις του δικτύου. Η πιο πρόσφατη έγκριση ήρθε από το νησί της Πάρου. Η Aegean Rebreath βρίσκεται πίσω από το όλο εγχείρημα και ο πρόεδρος της, Γιώργος Σαρελάκος μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την προσπάθειά τους.

Το «Δίκτυο Μπλε Δήμων»

Το Δίκτυο Μπλε Δήμων, το οποίο  δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και συντονίζεται από την Aegean Rebreath, περιλαμβάνει 16 Δήμους  (Αλόννησος, Ανάφη, Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Καλαμάτα, Κέα, Κέρκυρα και Διαπόντιοι Νήσοι, Λευκάδα, Νάξος, Πάρος, Πόρος, Ραφήνα, Σαντορίνη, Σύρος, Τήνος και τα Λιμενικά Ταμεία Ραφήνας, Σαντορίνης και Σκύρου), ενώ λειτουργεί με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Σκοπός της Εταιρείας – Επιµέρους ∆ράσεις

Ο σκοπός της Αστικής Εταιρείας είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η διαμόρφωση σχετικών πολιτικών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η Εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει σκοπό κερδοσκοπικό ή εµπορικό. Το ∆ίκτυο Μπλε ∆ήµων είναι ένα δίκτυο δήµων, που συνεργάζονται µε στόχο την υλοποίηση συντονισµένων δράσεων και παρεµβάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για το θαλάσσιο περιβάλλον, την ανταλλαγή πρακτικών και τεχνογνωσίας, την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη χρηµατοδοτικών συνεργειών.

Το ∆ίκτυο Μπλε ∆ήµων ακολουθεί τόσο στη δοµή, όσο και στη λειτουργία του προσέγγιση bottom-up, εξασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις λαµβάνονται µε τη συµµετοχή όλων των δήµων ανεξαρτήτως µεγέθους και ως εκ τούτου συμβάλλει θετικά στην εκπροσώπηση των µικρότερων δήµων. Στους σκοπούς της Εταιρείας εντάσσονται επιπλέον η ανάπτυξη και η διεύρυνση συνεργασιών του ∆ικτύου µε άλλες περιοχές σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη δράσεων µε στόχο την ενηµέρωση, ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την ανάπτυξη και προώθηση του εθελοντισµού στους τοµείς δραστηριότητας της εταιρείας, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη βιώσιµη διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Πράξεις για την επίτευξη του σκοπού

Παράλληλα στο καταστατικό αναφέρετε ότι για την επίτευξη των σκοπών της, η εταιρεία µπορεί, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά να:

- ∆ιεξάγει προγράµµατα ερευνών, καταγραφών και µελετών, να διαθέτει έντυπα, newsletters, ηλεκτρονική πλατφόρµα (επικοινωνίας και προβολής), social media, site (ιστοσελίδα) κλπ καθώς και να οργανώνει εκδηλώσεις, ηµερίδες κλπ για την προώθηση των σκοπών της.

- Αποδέχεται κληρονοµίες ή κληροδοσίες, δωρεές ή χορηγίες, επιχορηγήσεις, χρηµατοδοτήσεις κλπ υπέρ της Εταιρείας.

- Συνεργάζεται, συµπράττει, συνάπτει συµβάσεις (πχ προγραµµατικές, µνηµόνια συνεργασίας κλπ) µε τα µέλη της ή τρίτους, συµµετέχει σε άλλους φορείς ή δίκτυα ή άλλους οργανισµούς προς εκπλήρωση της αποστολής της και εν γένει συµµετέχει µόνη της ή από κοινού µε αυτούς σε προγράµµατα, δράσεις κλπ µε εθνικό, τοπικό, διαπεριφερειακό, κοινοτικό ή διεθνές χαρακτήρα προς υλοποίηση των στόχων της.

- Αναπτύσσει αυτοχρηµατοδοτούµενες δράσεις και εθελοντικές µονάδες/δοµές.

- Εκπαιδεύει µέλη άλλων οργανώσεων, ενώσεων ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία εκδηλώνουν ενδιαφέρον ενασχόλησης µε τους σκοπούς που παρατίθενται

Υποστηρικτές – Συνεργάτες

Η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει από την πρώτη στιγµή το ενδιαφέρον διεθνών και εθνικών

οργανώσεων, εταιρειών, µέσων µαζικής ενηµέρωσης, πανεπιστηµίων & ερευνητικών ιδρυµάτων που έχουν υποστηρίξει το τεχνικό της σκέλος σε άµεση πάντα συνάρτηση µε τις προτεραιότητες που τίθενται από τους δήµους - µέλη του ∆ικτύου Μπλε ∆ήµων. H Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. µε την υποστήριξη του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος, προχώρησε στη συγκρότηση του ∆ικτύου Μπλε ∆ήµων, ενώ παράλληλα προσέλκυσε πλήθος δωρεών και συνεργειών µε στόχο την κάλυψη των αναγκών των δήµων όσον αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον. 

Σχέδιο Δράσης

Μέχρι σήµερα οι τεχνικές οµάδες του ∆ικτύου Μπλε ∆ήµων σε συνεργασία µε την οµάδα υποστήριξης του ∆ικτύου Μπλε ∆ήµων, έχουν ολοκληρώσει µια σειρά διαδικασιών που θέτουν ισχυρές βάσεις για τον σχεδιασµό και την υλοποίηση τεκµηριωµένων παρεµβάσεων. Το ετήσιο σχέδιο δράσης θα διαµορφώνεται µε βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που καθορίζονται από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο και ακολουθούν τις αποφάσεις και τα ετήσια ή πολυετή προγράµµατα ανάπτυξης και στόχων του ∆ικτύου, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά από τη Γενική Συνέλευση. 

Γιώργος Σαρελάκος: «Οι αποφάσεις αυτές των Δήμων είναι για μας, μία πολύ σοβαρή εξέλιξη»

Ο πρόεδρος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» και αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη με την έγκριση του καταστατικού από τους Δήμους, συγκεκριμένα ανέφερε, «οι αποφάσεις αυτές τον Δήμων είναι για μας, μία πολύ σοβαρή εξέλιξη, διότι μέχρι στιγμής τα μέλη του δικτύου «Μπλε Δήμων», είχαν συνεργασία με τον Οργανισμό μας, στο πλαίσιο διμερών μνημονίων συνεργασίας. Ωστόσο επειδή είδαμε ότι το εγχείρημα αυτό προχωράει πάρα πολύ καλά, καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πεπραγμένα τα οποία έχουν λάβει χώρα το 2022, αποφασίσαμε σε συνάντηση με το δίκτυο των «Μπλε» Δήμων να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Έτσι λοιπόν, τον περασμένο Φεβρουάριο αποφασίστηκε να δοθεί νομική υπόσταση σε αυτό το δίκτυο.»

Η διαδικασία έγκρισης του καταστατικού

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα εγχείρημα πολύ σημαντικό και αρκετά σύνθετο, δεδομένου του ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα και πιθανότατα και στην Ευρώπη. «Το Νοέμβρη του 2022 ξεκίνησε η διαδικασία έγκρισης του καταστατικού μας από τα Δημοτικά Συμβούλια. Ετοιμάσαμε το καταστατικό, το αποστείλαμε στους Δήμους και αυτοί με τη σειρά τους δίνουν έγκριση μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων τους και ήδη, ένας πολύ σημαντικός αριθμός, σχεδόν οι μισοί Δήμοι έχουν εγκρίνει ήδη το καταστατικό μας και θεωρούμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Γενάρη και θα πραγματοποιηθεί αυτό που μέχρι στιγμής θεωρούσαμε αδύνατο, δηλαδή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να συμφωνήσουν σε συγκρότηση του δικτύου με νομική υπόσταση», δήλωσε ο κ. Σαρελάκος.

Σε ότι αφορά τους λόγους για τους οποίους προτάθηκε αυτό στους Δήμους ο κ. Σαρελάκος είπε, «εφόσον έχουν γίνει ήδη, τόσα πολλά πράγματα, αυτό θα έδινε την δυνατότητα στους Δήμους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να διεκδικήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την Περιφέρεια τους και να περάσουν σε μία συζήτηση πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξηγήσουμε τις δράσεις μας στην Ευρώπη και να δουν ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο».