Ξεκίνησε ήδη η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ με το νέο «χαράτσι»

Σχέδιο νέας φοροεπιδρομής με υπογραφή ΔΝΤ

Στις Εφορίες βεβαιώθηκαν οι παλιές οφειλές του τέλους ακινήτων
  • Τετάρτη, 7 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Είναι βέβαιο ότι κανένας ιδιοκτήτης ακινήτου στη χώρα δεν περίμενε ότι θα «γλίτωνε» τόσο εύκολα από το «χαράτσι», που έχει πλέον ενσωματωθεί για τα καλά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έχοντας αλλάξει τουλάχιστον τρεις ονομασίες μέχρι τώρα.

Η πιο πρόσφατη από αυτές αφορά στη μετονομασία του «Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ), που είχε επιβληθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το 2011 και μετέπειτα απόφαση του Υπουργού Οικονομικών πέρυσι τον Μάρτιο, σε «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» (ΕΕΤΑ). Το ΕΕΤΑ θεσπίστηκε με την υποπαράγραφο Α7 του νόμου 4152/2013 «για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος που συνίστανται στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» για το διάστημα από 1/5/2013 έως 31/12/2013 σε όλες τις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη και ανεξάρτητα από την ορθή αναγραφή των στοιχείων τους στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ και άλλες «άγριες» ιστορίες

Έτσι, όσοι από εσάς έχετε ήδη λάβει τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ μην απορήσετε. Στη θέση της χρέωσης λόγω ΕΕΤΗΔΕ, η 5η δόση του οποίου είχε ενσωματωθεί στους λογαριασμούς του τελευταίου διμήνου, υπάρχει τώρα η ένδειξη «ΕΕΤΑ Δόση 1 από 5» που εισπράττεται από τη ΔΕΗ για λογαριασμό του Δημοσίου. Πάντως, σύμφωνα με την εταιρία το τέλος με το… νέο όνομα είναι κατά 15% χαμηλότερο από ό,τι το ΕΕΤΗΔΕ, ενώ έχουν θεσπιστεί μειώσεις και απαλλαγές για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όσοι, πάντως, το 2011 και 2012 αποφάσισαν να μην καταβάλουν το ΕΕΤΗΔΕ, πληρώνοντας μόνο την αξία του λογαριασμού του ρεύματος και των υπόλοιπων χρεώσεων τελών (υπέρ Δήμου κ.λπ.), σήμερα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την Εφορία, καθώς η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει σε εκκαθάριση των ανεξόφλητων ποσών του ΕΕΤΗΔΕ 2012, επιστρέφοντας τα ανεξόφλητα ποσά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για είσπραξη. Προφανώς, ελλείψει «περιουσιολογίου» κανείς δεν γνωρίζει αν ή πότε θα μπορέσουν να ταυτοποιηθούν φορολογικά λογαριασμοί ρεύματος ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπα χωρίς ΑΦΜ (πχ. αποβιώσαντες) ή τι πρόκειται να γίνει με παροχές για τις οποίες είχε ήδη γίνει διακοπή του ρεύματος προ της εφαρμογής του έκτακτου τέλους και για τις οποίες δεν εκδίδεται λογαριασμός ακόμη και επί σειρά ετών, όταν, μάλιστα, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματολόγηση των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Φυσικά, από το τέλος ακινήτων συνεχίζουν να εξαιρούνται ακίνητα που υπόκεινται στο ελληνικό δημόσιο και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στις ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις, στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα (εφόσον ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους) και άλλες περιπτώσεις νομικών προσώπων και ξένων κρατών (πχ. Πρεσβείες, Προξενεία κ.λπ.)

Επιπλέον φόρους ζητά το ΔΝΤ

Το ερώτημα «ποιος θα πληρώσει τον βαρκάρη» παραμένει ακόμη αναπάντητο, μιας και η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έριξε στο τραπέζι την «ιδέα» για ακόμη περισσότερους φόρους στα ακίνητα, με στόχο τη συλλογή 4,15 δισ. ευρώ, έναντι του –διόλου ευκαταφρόνητου- αρχικού ποσού των 3,7 δισ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι από τον τελικό στόχο εισπράξεων θα συνεχίσουν να υπολείπονται 1,25 δισ. ευρώ τα οποία, ως ληξιπρόθεσμα, θα αναλάβουν και πάλι να εισπράξουν οι Δ.Ο.Υ., χωρίς, φυσικά, να είναι βέβαιο ότι όσοι τα οφείλουν θα μπορούν πράγματι και να τα καταβάλουν.

Το ΔΝΤ προτείνει τη φορολόγηση, εκτός από τα αστικά ακίνητα, ακόμη έξι κατηγοριών, από τις οποίες αναμένεται να μπουν στα ταμεία του δημοσίου περισσότερα χρήματα. Πρόκειται για οικόπεδα φυσικών προσώπων από τα οποία αναμένεται να εισρεύσουν 786,1 εκατ. ευρώ, για εμπορικά ακίνητα νομικών προσώπων (έσοδα 272,9 εκατ.), επαγγελματικά ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων (έσοδα 505,6 εκατ.), οικόπεδα νομικών προσώπων (έσοδα 81,2 εκατ.), βιομηχανικές και λοιπές εγκαταστάσεις νομικών προσώπων (έσοδα 68,5 εκατ.) και αγροτεμάχια (έσοδα 158,8 εκατ.).

Πάντως, και σε αυτήν την πρόταση, τη μερίδα του λέοντος συνεχίζει να κατέχει η κατηγορία των αστικών ακινήτων, τα έσοδα από τη φορολόγηση των οποίων εκτιμούνται σε 2,28 δισ.

«Χαράτσι» και το 2014

Ο νέος τρόπος φορολόγησης που προτείνεται, ανοίγει την «ψαλίδα» της φορολογικής βάσης, αφού τα ακίνητα που περιλαμβάνει μέχρι τώρα φορολογούνταν ελάχιστα μέσω Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και ΔΕΗ (όπως τα αγροτεμάχια και τα μη ηλεκτροδοτούμενα). Όπως όλα δείχνουν, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις ότι το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα ήταν «έκτακτο», αυτό όχι μόνο παρατάθηκε και για το 2013 αλλά σχεδιάζεται η παράτασή του και για την επόμενη χρονιά, εφόσον καμία οργανωμένη προσπάθεια δεν έχει συγκροτηθεί προς την κατεύθυνση της σύστασης περιουσιολογίου. Άλλωστε, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν ήδη διατυπώσει την «προτίμησή» τους υπέρ του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, θεωρώντας τον ως τον ασφαλέστερο τρόπο για τη συλλογή εσόδων.