Συνάντηση του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου με τους Ν. Συρμαλένιο και Ν. Μανιό

Προβληματισμός και ενημέρωση

Να υπάρχει ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα και να προασπιστούν οι εργαζόμενοι σε αυτόν, τόνισαν μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις τους στη συνάντηση με μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου που έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, το πρωί της Παρασκευής, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και ο οργανωτικός υπεύθυνος του Σύριζα, Νίκος Μανιός.

Τα δύο πολιτικά πρόσωπα ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου Νεώριον, Μανώλη Μώτο για τις εξελίξεις μετά από την άφιξη της πρώτη δεξαμενής του Πολεμικού Ναυτικού στη Σύρο και μίλησαν τόσο για τη στάση τους όσον αφορά στην επίμαχη τροπολογία που είχε συζητηθεί στη Βουλή, όσο και για την ανάγκη που αναδεικνύεται, οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, “να κατανοήσουν τη δύναμή τους και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους”.

“Δίνουμε μία ακόμη ευκαιρία”

“Σίγουρα δεν είμαστε ευχαριστημένοι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Μανώλης Μώτος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι μετά από συνεχείς συζητήσεις με τη διοίκηση του Νεωρίου το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στην καταβολή των οφειλών, αποφασίσθηκε να τους καταβληθεί το 50% των ανεξόφλητων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης δεξαμενής. “Εμείς δίνουμε μία άλλη ευκαιρία στη εταιρεία” συμπλήρωσε, εξηγώντας πως, “θέλουμε να έχουμε δουλειά”. Ο ίδιος, γνωστοποίησε επιπρόσθετα ότι “ήδη ξεκίνησε η εταιρεία και μας πλήρωσε τον μισό Ιανουάριο μαζί με υπερωρίες”, προσθέτοντας πως το σύνολο των οφειλών έχει χωριστεί σε δύο τμήματα και το δεύτερο εξ αυτών θα αποπληρωθεί μετά από τη παράδοση της δεύτερης δεξαμενής, όπου και θα σημάνει συνολικά την εξόφλησή τους.

Αναφερόμενος στην απευθείας ανάθεση των δύο δεξαμενών, ο πρόεδρος, υποστήριξε ότι, “υπήρξε μεγάλη ανάγκη”, παρά το γεγονός πως “όλα τα χρόνια δουλεύαμε μέσω διαγωνισμών και δεν είχαμε μάθει σε αναθέσεις. Αλλά τώρα ήταν ανάγκη μεγάλη” επανέλαβε, καθώς “μας χρωστούν πέντε μήνες και τις υπερωρίες τριών χρόνων”.

Επικεντρώθηκαν στην τροπολογία

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Συρμαλένιος, δήλωσε ότι η ανάθεση των δύο δεξαμενών αποτελεί “ανάσα αλλά όχι λύση” στα προβλήματα λειτουργίας και επιβίωσης του ναυπηγείου, μιλώντας ταυτόχρονα και για τη στάση που κράτησε η παράταξή του κατά τη διάρκεια της ψήφισης της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. “Σημασία έχει να καταστεί κατανοητό ποιές πολιτικές οδήγησαν τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, στο σημείο που βρίσκεται” τόνισε, εξηγώντας ότι, πάγια θέση του Σύριζα αποτελεί “η δημιουργία ενός Ενιαίου Δημόσιου Ναυπηγοεπισκευαστικού Φορέα στο πλαίσιο του οποίου δε θα είναι δημόσια όλα τα ναυπηγεία απαραίτητα, αλλά θα σχεδιάζει μακροπρόθεσμα στρατηγικές γύρω από το ζήτημα της λειτουργίας και το Δημόσιο θα έχει καθοριστικό λόγο”.

Διασαφήνισε συγκεκριμένα, πως “Βεβαίως πρέπει το Νεώριο να πάρει τις δύο δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες δε θα δώσουν λύση για τη λειτουργία του” αφού “μακροπρόθεσμα δεν εξασφαλίζεται η λειτουργία του”. Συμπλήρωσε επιπλέον, ότι από την πλευρά τους, “δόθηκε η μάχη για τις δεξαμενές, αλλά με όρους καταβολής των μισθών”. Αυτός, όπως συμπλήρωσε, “ήταν και ο λόγος που ο Σύριζα ψήφισε “παρών” στη σχετική διάταξη”, αφού υποστήριξε ξανά ότι, “ήταν αντισυνταγματική η διάταξη” και υπήρχε “ο κίνδυνος να ακυρωθεί αν παρουσιαζόταν οποιαδήποτε ένσταση”. Τέλος, ανέφερε επεξηγηματικά πως “δε θέλαμε αυτά τα χρήματα να καταλήγουν μόνο στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, χωρίς οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν αυτό που τους ανήκει. Τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση της δουλειάς τους”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του κ. Μανιού, ο οποίος εστίασε στη σημασία να μπορεί κάποιος να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα από την κατάσταση που επικρατεί στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα συνολικά, λέγοντας ότι “η κυβέρνηση όποια μέτρα λαμβάνει είναι για τους ιδιώτες” και ως εκ τούτου θα πρέπει οι εργαζόμενοι “να καταλάβουν ότι πρέπει να πάρουν άλλη στάση απέναντι στα προβλήματα” αντιλαμβανόμενοι πλήρως “το μέγεθος της εκμετάλλευσης και της απάτης που γίνεται σε βάρος τους”.

Ετικέτες: