Επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν αξίζετε την εμπιστοσύνη του λαού"

“Δεν αξίζετε την εμπιστοσύνη του λαού”

Για αναξιοπιστία, αδιαφορία και εμπαιγμό καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων, Ευάγγελος Βαμβακάρης, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα όχι μόνο δεν υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αλιέων, αλλά βάλλεται και ενάντια των συμφερόντων τους, εκφράζοντας καιροσκοπικές θέσεις.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Βαμβακάρης κάνει λόγο για αθέτηση των δεσμεύσεων που έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, Νίκος Συρμαλένιος, Ανδρέας Ξανθός, Απόστολος Αλεξόπουλος, Αγνή Καλογερή και Χαρά Καφαντάρη, κατά τη συνάντησή τους με δεκαπέντε Αντιπροσώπους Συλλόγων Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στη συνάντηση αυτή, οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τους συλλόγους ότι ενώ σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχει νομοθετηθεί η ημιεπαγγελματική αλιεία, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες αλιείς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέρριψε σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, η Επίτροπος Αλιείας και Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη απέδειξε την ύπαρξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας ειδικής ρύθμισης, σημειώνοντας με επίσημο έγγραφό της πως “δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, ούτε δικαιολογία από καμία κυβέρνηση και κανένα υπουργό. Χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση”.

Απαράδεκτη αντιμετώπιση

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαμβακάρης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβαν το συγκεκριμένο έγγραφο της επιτρόπου μαζί με σχέδιο νόμου που προτείνει η Ομοσπονδία, με την υπόσχεση ότι θα ενημερώσουν σχετικά τον πρόεδρο. Παράλληλα, η διοίκηση κατέθεσε προσωπική επιστολή προς τον κ. Τσίπρα με την οποία ζητούσε από τον ίδιο να δηλώσει εγγράφως τη θέση του κόμματος σχετικά με το αίτημά της, καθώς και τη δέσμευσή του για τη θεσμοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης, παρόμοιας με την Κύπρου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος Απριλίου, η Ομοσπονδία δεν έλαβε καμία απολύτως απάντηση, ενώ σε επικοινωνία που είχε με το κόμμα και την υπεύθυνη Αγροτικής Ανάπτυξης, Στεργιανή Σαπαρδάνη, πληροφορήθηκε ότι “ο πρόεδρος κ. Αλέξης Τσίπρας δεν απαντάει ο ίδιος στους φορείς, αλλά οι συνεργάτες του”.

“Θα σας γυρίσουμε την πλάτη”

Από την πλευρά του, ο κ. Βαμβακάρης κάνει λόγο για εξαπάτηση και απαράδεκτη αντιμετώπιση των συλλόγων από τους βουλευτές του κόμματος, το οποίο “προσπάθησε να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των αλιέων χωρίς ίχνος ντροπής, αποστέλλοντας μία ανεπίσημη και ανυπόγραφη επιστολή από το γραφείο του κ. Συρμαλένιου. Για το λόγο αυτό εξηγεί πως ότι “ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο κόμμα”, προσθέτοντας πως “με τις συνεχόμενες και επανειλημμένες “γκάφες” σας, δίνετε την εντύπωση ότι είστε εντελώς ανοργάνωτοι και χωρίς καμία επιθυμία να κυβερνήσετε, υπηρετώντας το λαό. Για εσάς πιο εύκολο είναι να παραμυθιάζετε το λαό”.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο κ. Βαμβακάρης τόνισε ότι η στάση του κόμματος απογοήτευσε τους Ερασιτέχνες Αλιείς, οι οποίοι διατεθειμένοι να του “γυρίσουν την πλάτη” στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κατάργηση της ατομικής ερασιτεχνικής άδειας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας , σημειώνοντας πως “ ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να βοηθήσει τους οικονομικά εξαντλημένους ερασιτέχνες αλιείς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μισθοσυντήρητοι και συνταξιούχοι, κατηγόρησε τον Υπουργό ότι καταργώντας την ερασιτεχνική άδεια, οι ερασιτέχνες ψαράδες θα αλιεύουν ασύδοτα”.

Μεταξύ άλλων, ζήτησε να ενημερωθεί για τη θέση του κόμματος σχετικά με την εφαρμογή των ποσοστώσεων σε όλα τα αλιεύματα από το 2019 στη Μεσόγειο και την ιδιωτικοποίηση θαλάσσιων ζωνών για αποκλειστική αλιεία. “Αν κρίνουμε από την εκλογική συνεργασία σας με τον ευρωβουλευτή -πρώην ΠΑΣΟΚ- Κρίτωνα Αρσένη ο οποίος συντάχθηκε με την πανευρωπαϊκή οικολογική οργάνωση για την αλιεία OCEANA (η οποία χρηματοδοτείται από την TEXAS/ SUN OIL για την προώθηση των ποσοστώσεων στην Ε.Ε. συμμετέχοντας ως ισότιμος εταίρος στις «συμβουλευτικές» επιτροπές αλιείας της Ε.Ε. που ουσιαστικά καθορίζουν την Κ.Αλ.Π.) δεν υπάρχει καμιά προοπτική για εμάς από το κόμμα σας”, επισημαίνει.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκτιμά πως “το κόμμα θα έπρεπε να ενδιαφερθεί περισσότερο για τα τοξικά απόβλητα που πέφτουν στη θάλασσα κοντά στην Κρήτη και για τις χιλιάδες βιομηχανίες που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές της Μεσογείου ρυπαίνοντάς την με τόνους τοξικών αποβλήτων κάθε χρόνο και καθιστώντας τα ψάρια της στείρα, ανακόπτοντας έτσι την αναπαραγωγή των ιχθυοαποθεμάτων;”.

“Μαύρο” στα τρία μεγάλα κόμματα

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Βαμβακάρης συμβουλεύει τους Έλληνες Πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ, την ΕΛΙΑ και το ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας να δώσουν την ψήφο τους σε ένα από τα ΣΑΡΑΝΤΑ μικρά κόμματα τα οποία συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές. Όπως εξηγεί, “με τη λογική αυτή, θα μειώσουμε το ποσοστό των τριών μεγάλων κομμάτων και θα προβληματιστούν και θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν πλέον να παίζουν με την διαβίωση και το μέλλον των Ελλήνων Πολιτών”. Προσθέτει επίσης ότι με την κίνηση αυτή τα κόμματα θα συνειδητοποιήσουν ότι κυρίαρχος είναι μόνο ο ελληνικός λαός και υπηρέτες του είναι οι πολιτικοί. “Προτείνω μαύρο δαγκωτό σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑ) στις Ευρωεκλογές, μαύρο δαγκωτό σε περιφερειάρχες και δημάρχους, οι οποίοι υποστηρίζονται από αυτά τα κόμματα. Αρκετά με τις απειλές τους και με τον εμπαιγμό τους, αρκετά ταπεινωθήκαμε. Ας φερθούμε υπεύθυνα και ας πάρουμε την τύχη στα χέρια μας”.

Ετικέτες: