Καταστροφική εξίσωση
- Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, 2014 - 07:26
- / Eνημέρωση: 5 Νοε. 2014 - 7:26
Με κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, που ισχύει στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία ακόμα υπαναχώρηση στις πιέσεις της τρόικας, θυσιάζοντας την επιχειρηματική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα των νησιών, στον βωμό των απαιτήσεων των πιστωτών.
Για ακόμα μία φορά η νησιωτικότητα αποδεικνύεται κενό γράμμα για την κυβέρνηση, η οποία θέλοντας να διασφαλίσει την συναίνεση των δανειστών στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει σχετικά με το ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις, συναινεί, μεταξύ άλλων και στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά.
Με τις προοπτικές ισχυροποίησης του τουριστικού προφίλ της χώρας, καθώς όπως και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη κατ' επανάληψη έχει τονιστεί ότι πρόκειται για έναν τομέα που συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, απορίες γεννά η συναίνεση στην κατάργηση του ισχυρού όπλου που διαθέτουν τα νησιά, τα οποία αποτελούν και τα ισχυρά χαρτιά της αναμενόμενης τουριστικής ενίσχυσης.
Κατά το παρελθόν τα συνεχή δημοσιεύματα που έφερναν στην δημοσιότητα τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα μέσω των μνημονίων, στις οποίες περιλαμβανόταν και η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ των νησιών, είχαν συναντήσει την έντονη αντίδραση των κυβερνητικών στελεχών.
Και παρά τα δημοσιεύματα και την συνεχή ενημέρωση, δεν υπήρξε εκ μέρους των αρμοδίων φορέων ουδεμία κινητοποίηση, φτάνοντας σήμερα στην τελική στιγμή πριν την οριστική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
Κατ' απαίτηση των δανειστών
Ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει στις νησιωτικές περιοχές, κρίνεται από την τρόικα ως στοιχείο ενθάρρυνσης της παραβατικότητας και υπό αυτό το σκεπτικό απαιτεί την κατάργηση του.
Δεν πρόκειται για μία νέα απαίτηση η οποία έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά για δέσμευση την οποία η χώρα είχε αναλάβει με την υπογραφή του μνημονίου
Πέραν αυτού ζητά να αναθεωρηθεί στο σύνολο του το σύστημα ΦΠΑ που ισχύει στην χώρα από το 1987, με παράλληλη καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή για ολόκληρη τη χώρα και για το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 19% ή 21%.
Για την παρουσίαση του εν λόγω μεταρρυθμιστικού σχεδίου είχε αναληφθεί, εκ μέρους της κυβέρνησης, η δέσμευση παρουσίασης του κατά την περίοδο του καλοκαιριού που προηγήθηκε, με σχετική νομοθέτηση εντός του Οκτωβρίου και έναρξη ισχύος του από 1/1/2015.
Καθώς υπήρξε ασυνέπεια έναντι αυτών των δεσμεύσεων, το θέμα της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ των νησιών τέθηκε εκ νέου από την τρόικα στις αρχές Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου, μόλις μία ημέρα πριν την αναχώρηση της από την Αθήνα.
Πέραν αυτού μόλις λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου, υπήρξε εκ νέου επαναφορά του θέματος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι εκπρόσωποι της τρόικας ενημέρωσαν του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την στασιμότητα της Ελλάδας στο θέμα του ΦΠΑ.
Κλειδώνουν οι απαντήσεις
Και ενώ από το τέλος του καλοκαιριού τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χριστόδουλος Στεφανάδης, έχουν αναλάβει την εξέταση του θέματος, οι αλλαγές για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, δεν έχουν τελεσφορήσει.
Η διστακτική στάση του υπουργείου Οικονομικών, εφαρμογής αυτής της μνημονιακής δέσμευσης της χώρας, οφείλεται στο γεγονός πως κρίνεται ότι μία τόσο μεγάλη αλλαγή θα επιφέρει αναστάτωση στην αγορά και κυρίως στις νησιωτικές οικονομίες.
Σε αντίθεση, εκ μέρους του υπουργείου, εξεταζόταν το ενδεχόμενο επέκτασης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% που ισχύει στην εστίαση και σε άλλους κλάδους όπως τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας και όχι συνολική κατάργηση του στις νησιωτικές περιοχές, κατ' επιταγή της τρόικας.
Αυτό οδήγησε στο οριστικό τελεσίγραφο της τρόικας, για απαντήσεις σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, οι οποίες πρόκειται να δοθούν σήμερα το βράδυ από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Ύστατη προσπάθεια
Προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τη στάση που πρόκειται να κρατήσει μέχρι τέλους η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα, επιχειρήθηκε εκ μέρους της εφημερίδας, να έρθει σε επαφή με τον Κυκλαδίτη υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος δεν απάντησε, ενώ δεν κατέστη δυνατή και η οποιαδήποτε επικοινωνία με τον βουλευτή Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγα.
Αντιστοίχως σιγή ιχθύος τήρησε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος ενώ ενημερώθηκε για το θέμα, δεν έχει, μέχρι στιγμής, προβεί σε καμία δήλωση για σχετική δραστηριοποίηση του.
Αναμένεται από τους πολιτικούς και θεσμικούς εκπροσώπους των Κυκλάδων, για την αποτροπή της αρνητικής αυτής εξέλιξης για τα νησιά, να υπάρξει άμεση κινητοποίηση τους, καθώς έως σήμερα το βράδυ θα κλειδώσει από τον υπουργό Οικονομικών η τελική συμφωνία με την τρόικα.
Μία τελευταία ευκαιρία προκειμένου να αποσοβηθεί αυτό το αρνητικό για τα νησιά ενδεχόμενο, με την κατάρρευση πλήθους τοπικών επιχειρήσεων που αυτό θα σημάνει.
<
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Όχι» Κωστή Χατζηδάκη σε μείωση του ΦΠΑ
21 Μαΐου. 2024 - 8:57 - Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
13 Δεκ. 2022 - 15:16 - Εφικτή η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
7 Δεκ. 2021 - 16:54 - H μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές συμπεριλαμβάνει και τα ταξί
3 Ιουν. 2020 - 13:46 - Απορρίφθηκε τροπολογία για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
8 Φεβ. 2019 - 15:06