Συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛ. και Δημάρχου Αθηναίων, με φόντο την επίσκεψή του στη Σύρο

“Το Κίνημα Αλλαγής είναι δύναμη ευθύνης”

“Το Κίνημα Αλλαγής είναι η δύναμη εκείνη που θα μπορέσει να φέρει την ισορροπία στο πολιτικό σύστημα. Το Κίνημα Αλλαγής είναι δύναμη ευθύνης για τη χώρα” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. και Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης στην “Κοινή Γνώμη” στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε με φόντο την επίσκεψή του στο νησί, την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Καμίνης είχε επαφές με εκπροσώπους τοπικών Αρχών, ενώ συνάντησε τον κκ. Δωρόθεο Β΄ και πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νεώριο. Ο ίδιος, το βράδυ της Παρασκευής μίλησε στη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΚΙΝ.ΑΛ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, πλαισιωμένος από στελέχη του κόμματος από τη Σύρο και τον νομό.

Δυνατή Ελλάδα μέσα στην ΕΕ

Ειδικότερα, από 1η Ιανουαρίου του 2011 έχει εκλεγεί Δήμαρχος Αθηναίων, ενώ επανεκλέχθηκε το 2014. Κληθείς να προβεί σε ένα σύντομο απολογισμό για τον κύκλο που ολοκληρώνει στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Καμίνης ανέφερε τα εξής: “Είναι μία μεγάλη ιστορία το να είσαι δήμαρχος της Αθήνας αυτά τα χρόνια, που η χώρα και η πόλη έζησε απανωτές κρίσεις, όπως η μεγάλη κρίση του προσφυγικού”. Σύμφωνα με όσα εκτίμησε απολογιστικά, “Πιστεύω ότι η πόλη άντεξε, αντεπεξήλθε και μάλιστα εδώ και καιρό έχει αρχίσει να δείχνει πολύ ισχυρά σημάδια ανάκαμψης”. Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον τουρισμό, λέγοντας πως, “σπάει κάθε ρεκόρ”, σημειώνοντας πως, “σε σχέση με το 2012, το 2017 διπλασιάστηκαν οι αφίξεις στην Αθήνα”. Κάνοντας λόγο για “μία μεγάλη πρόοδο”, ο ίδιος υποστήριξε παρακάτω πως, “μπορώ να πω ότι κρατήσαμε την πόλη όρθια και βάλαμε πολύ ισχυρά θεμέλια για την αυριανή μέρα”.

Ερωτηθείς σχετικά με τη γνωστή απόφαση να βάλει “πλώρη” για την Ευρωβουλή με το ΚΙΝ.ΑΛ., ο Γιώργος Καμίνης υπήρξε συγκεκριμένος: “Κατά πάσα πιθανότητα θα είμαι υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Περιμένω την επίσημη ανακοίνωση από το κόμμα”. Αναφορικά με τα θέματα που θα “ανοίξουν” σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ίδιος ανέφερε πως, “τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη θα “παιχτούν” πολλά, αλλά ουσιαστικά το μέλλον της Ευρώπης”, καθώς όπως παρατήρησε “οι δυνάμεις οι αντιευρωπαϊκές ανεβαίνουν”.

Εκφράζοντας τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. τόνισε πως στην Ευρωβουλή, “εμείς θέλουμε να στείλουμε ανθρώπους που θα στηρίξουν την πολιτική της Ενωμένης Ευρώπης, την πολιτική μίας δυνατής Ελλάδας, μέσα στην Ευρώπη. Θέλουμε την ενίσχυση κοινωνικής συνοχής και την επέκταση της Ευρωπαϊκής πολιτικής σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι η κοινή Ευρωπαϊκή άμυνα ”, με φόντο όπως ανέλυσε την ανάδειξη νέων δυνάμεων στο παγκόσμιο στερέωμα (Κίνα, Ινδία).

Ο ΣΥΡΙΖΑ γελοιοποιεί σοβαρές υποθέσεις

Στη συνέντευξη ο κ. Καμίνης ρωτήθηκε σχετικά και με σοβαρά θέματα επικαιρότητας. Ειδικότερα, για τον νέο εκλογικό νόμο, σχολίασε πως, “Η κυβέρνηση προσθέτει εκτός των άλλων διοικητικών προβλημάτων κι ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Με το πρόσχημα ενός δημοκρατικού νόμου για την απλή αναλογική, στην ουσία δημιουργεί κατακερματισμένα δημοτικά συμβούλια, όπου δεν θα μπορούμε ούτε αποφάσεις πια να πάρουμε”. Υποστήριξε δε, πως, “Μέχρι τώρα είχαμε το πρόβλημα να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που παίρνουμε. Τώρα ούτε αποφάσεις δε θα μπορούμε να πάρουμε”. Ο Γιώργος Καμίνης κλήθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, ασκώντας έντονη κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γελοιοποιήσει ακόμη κι αυτή την ιστορία” υποστήριξε, προσθέτοντας πως, “αυτό που πήγε να εμφανίσει ως διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, κατέληξε να είναι ένα ζήτημα του ποιός θα πληρώνει τους παπάδες”.

Ο ίδιος έκανε λόγο για “επιπολαιότητα” στις κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στο εν λόγω θέμα, αλλά και στα θέματα της Συνταγματικής αναθεώρησης και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναπτυξιακό μέτρο ο μειωμένος ΦΠΑ

Στην ατζέντα των ερωτήσεων προς τον κ. Καμίνη τέθηκε και η υπόθεση της επαναφοράς του ΦΠΑ, ως ένα εκ των μέτρων – αιτημάτων που έχει συμπεριλάβει το ΚΙΝ.ΑΛ. στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

“Μέσα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έχουμε εξασφαλίσει ένα “μαξιλάρι” το οποίο σε ένα πρώτο διάστημα μπορούμε να το επενδύσουμε σε μέτρα αναπτυξιακά και σε μέτρα κοινωνικής συνοχής” δήλωσε πρωτίστως, λέγοντας κατηγορηματικά πως, “είναι αναπτυξιακό το μέτρο του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε “είναι ένα μέτρο για να κρατηθεί και ο κόσμος στα νησιά”. Αναφορικά με τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. για την οικονομία, ο κ. Καμίνης σημείωσε γενικότερα πως, “εμείς πάντως δεν θα στραγγίζουμε την οικονομία”, υποστηρίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση το πράττει και μάλιστα “εγκληματικά”, αφού όπως πρόσθεσε, “υπάρχει μία αδίστακτη φορολογία και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές” ώστε τα όποια πλεονάσματα “να τα χαρίζει (σσ. ο ΣΥΡΙΖΑ) δίκην ελεημοσύνης”. Ο κ. Καμίνης υποστήριξε ξεκάθαρα πως, “πρέπει να κοιτάξουμε να δώσουμε κίνητρα στους νέους” και όχι όπως πρόσθεσε, “να δημιουργούμε μία νέα τάξη φτωχών - ληπτών επιδομάτων”.

Προχωρούν τα πράγματα στο Νεώριο

Με φόντο την επίσκεψή του στο Νεώριο, ο Γιώργος Καμίνης ρωτήθηκε σχετικά με το αν θεωρεί πως το ναυπηγείο στη Σύρο, αλλά και γενικότερα η ναυπηγοεπισκεαστική δραστηριότητα έχουν το δικό τους σημαντικό μερίδιο στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. “Βέβαια και το έχει και ειδικά στη Σύρο είναι κεφαλαιώδες” δήλωσε ο κ. Καμίνης, λέγοντας στη συνέχεια πως, τα τελευταία χρόνια “ο κλάδος μπήκε σε μία κατιούσα πορεία (κρίση και λανθασμένες ενέργειες).

Επικεντρώνοντας στο θέμα της εξέλιξης για το Νεώριο, ήτοι της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, ο κ. Καμίνης δήλωσε πως, “αυτό δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι θα προχωρήσουν τα πράγματα”. Σύμφωνα με όσα παρατήρησε από την επίσκεψή του στο Νεώριο, “τα πλοία μπαίνουν το ένα μετά το άλλο για επισκευή και υπάρχει ένας επενδυτής που φαίνεται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, όχι μόνο προς του εργαζόμενους, αλλά και τις περιβαλλοντικές”. Όπως υπογράμμισε, “βλέπουμε να απομακρύνεται ο περιβαλλοντικός κίνδυνος που υπάρχει με τα υποπροϊόντα της αμμοβολής”.

Ο κ. Καμίνης έκλεισε τη συνέντευξή του ευχόμενος καλή πορεία στο Νεώριο, για την οποία όπως ο ίδιος διαπίστωσε, σημαντικός παράγοντας είναι ότι “βλέπουμε την ομοψυχία μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων”.