Συνεργασία Υπουργείου Εσωτερικών, ΣΕΤΕ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση του τουρισμού

  • Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:16

Συνάντηση με το ΔΣ του ΣΕΤΕ είχε, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος σε σχέση με τη συνεργασία του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Γιάννη Ρέτσο, Πρόεδρο, Γιώργο Βερνίκο, Γενικό Γραμματέα, Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλο της MarketingGreece, και τους Γενικούς Διευθυντές ΣΕΤΕ και ΙΝΣΕΤΕ, κ.κ. Γιώργο Αμβράζη και Ηλία Κικίλια.

Ουσιαστικά με τη συνάντηση εγκαινιάσθηκε μια περίοδος συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης για να ενισχυθούν υποδομές της Αυτοδιοίκησης που έχουν σχέση με τον τουρισμό και να υπάρξει σχεδιασμός με τις Περιφέρειες για μία ενιαία στρατηγική στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

Από την πλευρά του ΣΕΤΕ αναφέρεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται προτάσεις, λύσεις και ένα σχέδιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια και ρεαλισμό τις δράσεις που θα οδηγήσουν σε μία μακρά, σταθερή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Ζητούμενο είναι να εισέλθουμε σταδιακά σε έναν νέο κύκλο, με κύριο χαρακτηριστικό του την ωριμότητα, καθώς το τουριστικό προϊόν που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον ίδιο τον προορισμό είναι εκείνο που καθορίζει και την πορεία του τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενεργός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και λειτουργία των προορισμών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τον Τουρισμό.

Τα κύρια θέματα

Συνοπτικά, συζητήθηκαν ζητήματα όπως:

- Η αποτελεσματική διαχείριση προορισμών και ο εκσυγχρονισμός υποδομών, καθώς η βασική λειτουργία προορισμών είναι αλληλένδετη με απλές καθημερινές βασικές ανάγκες (ενεργειακή επάρκεια, καθαριότητα, επαρκή αστυνόμευση, ενίσχυση υπηρεσιών υγείας, κοκ), που αφορούν όλους, καταρχήν ως πολίτες και κατοίκους αυτής της χώρας και δευτερευόντως ως επαγγελματίες στον τουρισμό. Ειδικότερα ως προς το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων έμφαση δόθηκε σε παραδείγματα πρωτοβουλιών κυκλικής οικονομίας από ολόκληρη την Ευρώπη με αμοιβαία οφέλη για κατοίκους, ιδιώτες, επαγγελματίες και τοπική αυτοδιοίκηση.

- Η «παραγωγική» συνεργασία για τα νέα ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και τον σχεδιασμό των ΠΕΠ που θα αποτελέσουν το μοναδικό και πλέον ισχυρό επενδυτικό εργαλείο της κάθε Περιφέρειας.  Στόχος πρέπει να είναι Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα πιο κοντά στους πολίτες, υποστηρίζοντας τοπικές στρατηγικές ανάπτυξης και βιώσιμη ανάπτυξη.

- Η προώθηση και προβολή των προορισμών, βάσει στρατηγικού σχεδιασμού και η σύνδεση ενεργειών marketing και προβολής με τη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος,  πρωτίστως με τη διαχείριση του προορισμού.

- Η αναλογικότητα και ανταποδοτικότητα των Τελών με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών για τις εποχικές επιχειρήσεις και τη θέσπιση κινήτρων σε επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει σύγχρονες διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων.

Απορρίμματα, υποδομές και συνεργασία

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσουμε το μείζον θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην εικόνα που σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας το καλοκαίρι στοιβάζονται τα σκουπίδια, με τραγικά αρνητικές συνέπειες για την υγεία και προφανώς για τη μεγάλη μας βιομηχανία, τον τουρισμό. Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους και φυσικά με τα συναρμόδια Υπουργεία θα υλοποιήσει έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος. Το δεύτερο είναι ότι εγκαινιάζουμε την πολύ στενότερη συνεργασία μας με τον ΣΕΤΕ, μαζί με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, στη στρατηγική που πρέπει να υπάρξει για το τουριστικό προϊόν για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, που έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα που πρέπει να διατηρηθούν και να γίνουν ακόμα πιο ποιοτικά. Σε αυτό θα έχουμε ευρύτατη συνεργασία όπως επίσης και στο κομμάτι του σχεδιασμού των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2021. Τέλος, υπάρχουν μια σειρά ακόμα θέματα που αφορούν τις υποδομές και την οπτική βελτίωση, όπως λένε οι ειδικοί, των χώρων μας στα οποία θα χρειαστούμε τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης. Και σε αυτό το κομμάτι θα υπάρξει εκτεταμένη συνεργασία με τον ΣΕΤΕ».

Διαχείριση προορισμών

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος ΣΕΤΕ ανέφερε «Στον τουρισμό εδώ και αρκετό καιρό έχουμε πει ότι πλέον οφείλουμε -πρέπει για το μέλλον του τουρισμού και το μέλλον της χώρας- να μπούμε στη φάση της ωρίμανσης. Η φάση της ωρίμανσης λοιπόν προϋποθέτει τη διαχείριση προορισμών. Και η διαχείριση προορισμών χωρίς το Υπουργείο Εσωτερικών δεν γίνεται. Μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Τα προβλήματα είναι τεράστια, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα μιλήσουμε για κορεσμούς, όμως σίγουρα πιστεύουμε ότι πρέπει οι προορισμοί μας για να είναι καλοί για τους τουρίστες μας, να είναι πρώτα απ’ όλα καλοί και βιώσιμοι για τους ανθρώπους που τους κατοικούν. Τα προβλήματα είναι πολλά, έχουν να κάνουν με τα σκουπίδια, έχουν να κάνουν με την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, την αποχέτευση, γενικότερα με τις υποδομές. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και βέβαια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, προκειμένου να επιτύχουμε αυτές τις βελτιώσεις έτσι ώστε να σταθεροποιηθούμε καταρχήν στα σημερινά νούμερα, στα οποία έχουμε φτάσει και τα οποία μας αναδεικνύουν σαν μία από τις μεγάλες παγκόσμιες τουριστικές δυνάμεις και να προετοιμάσουμε τον επόμενο κύκλο της ανόδου».

Ερωτώμενος δε σχετικά με το που εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ο κ. Ρέτσος απάντησε «Αυτή τη στιγμή,  με τα 33 εκατ. τουρίστες, τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβρη, παρατηρούμε και το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι εμφανίζονται θέματα που προκαλούν δυσαρέσκεια. Είδαμε φέτος το θέμα με τα σκουπίδια στο βυθό της Άνδρου τι αρνητική δημοσιότητα προκάλεσε. Βλέπουμε  διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολύ σημαντικούς προορισμούς, φέτος είχαμε τη Σκιάθο πέρυσι είχαμε δυο 24ώρα τη Σαντορίνη… Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τους προορισμούς οι οποίοι και λόγω κρίσης -γιατί μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός αναπτύσσεται τα χρόνια που η χώρα πέρασε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση-  οι επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές ούτως ή άλλως είχαν μειωθεί».