«Σύγχρονο, αναπτυξιακό και φιλικό κράτος»

  • Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2020 - 06:24

Τη νέα μορφή πολυεπίπεδης διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση που θα ενδυναμώνει τη δημοκρατία, θα εξαλείψει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά και θα κάνει τους πολίτες να εμπιστευθούν και πάλι το κράτος, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στο Συνέδριο «Σύγχρονο, αναπτυξιακό και φιλικό κράτος», που οργάνωσε η ΕΕΔΕ.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος «Βιώσιμη ανάπτυξη για όλους χωρίς ανασυγκρότηση του κράτους και της Αυτοδιοίκησης δεν γίνεται. Γι’ αυτό οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το κράτος να γίνει πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό, πιο αναπτυξιακό. Και φυσικά όλα αυτά οφείλουμε να τα πετύχουμε ενισχύοντας τα περιφερειακά και τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων, ενισχύοντας την αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών και πετυχαίνοντας τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις μέσα στο πολιτικό σύστημα».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά και εκείνες που έχουν προγραμματισθεί με στόχο ένα κράτος πιο λειτουργικό, πιο παραγωγικό, πιο αποτελεσματικό και πιο αναπτυξιακό.

Διαχωρισμός και ενίσχυση αρμοδιοτήτων

Για την στήριξη μίας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης έκανε λόγο ο κ. Θεοδωρικάκος, λέγοντας «Απελευθερώνουμε την αυτοδιοίκηση από τις κρατικές εξαρτήσεις. Δώσαμε τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση εφ’ όσον θέλει να μπορεί να δώσει στον ιδιωτικό τομέα τις υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου… Αποτελεί, άλλωστε, κεντρική πολιτική επιλογή μας η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, της χώρας. Γι’ αυτό και προχωράμε σε δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους… Στόχος μας πέρα από τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.  Έτσι θα στηρίξουμε την πολιτική απόφαση για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. H επιτυχία αυτού του στόχου θα συμβάλλει την αποφυγή του συγκεντρωτισμού στη λήψη αποφάσεων ως μοναδικό επίπεδο εξουσίας. Η επιτυχία θα έλθει μέσα από τη συνεργασία η οποία θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και όχι στις άγονες αντιπαραθέσεις. Πεποίθησή μας είναι ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα βοηθήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες  να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύσσουν περαιτέρω θεσμούς της συμμετοχικής δημοκρατίας, φέρνοντας εγγύτερα τους πολίτες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων».

Πρόταση συνεργασίας Δήμων με επιχειρήσεις

Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων και του τομέα Management της Δημόσιας Διοίκησης, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, και των Γενικών Γραμματέων κ.κ, Μ. Σταυριανουδάκη και Α. Μπαλέρμπα.

Ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να συγκεντρώσει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες σε κάθε Δήμο και στη συνέχεια ένα μεγάλο Συνέδριο, που θα γίνει στην Αθήνα, ώστε παρουσία επενδυτών, όπως τραπεζών και άλλων επιχειρηματικών φορέων, να αναδειχτούν και να λειτουργήσουν μέσω των Δήμων.

Δεν υπάρχουν σύγχρονοι Δήμοι χωρίς οικονομική αυτοτέλεια

«Κομμάτι της ουσιαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης όπου το κράτος θα δουλεύει πιο γρήγορα και θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους Δήμους και το κράτος είναι η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων», είπε ο κ. Παπαστεργίου και ανέφερε παραδείγματα Δήμων του εξωτερικού που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας λόγω της αυτοτέλειας που διαθέτουν.

Να αλλάξει η νοοτροπία

«Πέρα από τη νομοθεσία, που θα οριοθετήσει τις νέες αρμοδιότητες στους Δήμους πρέπει να αλλάξει και η οπτική. Για παράδειγμα: Στο Ελληνικό Δημόσιο ό,τι δεν προβλέπεται απαγορεύεται. Νέα οπτική σημαίνει πως ό,τι δεν απαγορεύεται θα μπορεί να επιτρέπεται, έτσι ώστε το Δημόσιο να σταματήσει να δρα αποτρεπτικά για κάθε καινοτομία που δεν είχε προβλεφθεί.

Η ψηφιακή μετάβαση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να γράψουμε από την αρχή τον «κώδικα» του κράτους. Το σημερινό «τέρας» είχε φτιαχτεί για να λειτουργεί με χαρτί και είναι λάθος να ακολουθήσουμε την λογική του χαρτιού στην ψηφιακή εποχή», επεσήμανε ο κ Παπαστεργίου.

Και έκλεισε με κάτι που όπως είπε «σήμερα μπορεί να είναι επιστημονική φαντασία», αναφερόμενος στα Δημοτικά Ομόλογα που εκδίδουν Δήμοι του εξωτερικού και κατέληξε: Δεν θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία ως Δήμαρχοι-εργολάβοι που έκαναν πεζοδρόμια και πλατείες αλλά να δουλέψουμε και να φέρουμε τομές που θα βοηθήσουν και στην καταπολέμηση της ανεργίας, προσηλωμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος και στους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της δεκαετίας 2020-2030.