«Η ΓΝΩΜΗ ΠΑΤΡΑΣ»

Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη στη χθεσινή ημερίδα της «Γ» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια

  • Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020 - 06:28

Την αισιοδοξία του ότι η χώρα μας θα καταφέρει να κερδίσει τον «πόλεμο» -μιας και η μάχη της ασφάλειας κερδίζεται- για τον νέο τουρισμό που διαμορφώνεται στην εποχή του Covid 19 εξέφρασε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, χαιρετίζοντας την ημερίδα που διοργάνωσε η "Γνώμη" σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

"Η φετινή τουριστική σεζόν είναι δύσκολη, αλλά επιτρέπει στην χώρα μας να ελπίζει, διότι έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δηλαδή, έχουμε πετύχει μια ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της συνολικής κατάστασης, γεγονός που μας δίνει την δυνατότητα να πούμε στον κόσμο που θέλει να έλθει στην χώρα μας, ότι μπορεί να το κάνει και θα είναι ασφαλής", ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, ανοίγοντας την ημερίδα με θέμα: «Καινοτόμες λύσεις για τον τουρισμό στην εποχή του COVID – 19» που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της πανδημίας.

"Δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία και στην ασφάλεια των πολιτών μας και φυσικά όλων όσων μας επισκέπτονται" ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: "Φέτος, το περιβάλλον είναι πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο. Θέλουμε να ανοίξουμε με υγειονομική ασφάλεια, αλλά όλες οι παράμετροι δεν ελέγχονται από εμάς, αφού βλέπουμε ότι χώρες οι οποίες πριν από λόγο καιρό είχαν τον υγειονομικό έλεγχο, τώρα δεν τον έχουν."

«ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Σχετικά με την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, ο Χάρης Θεοχάρης, είπε ότι "έως τώρα τα έχουμε πάει καλά και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό το να μην εφησυχάζουμε, διότι θα είναι κρίμα να δημιουργήσουμε προβλήματα στην επιτυχία μας, ακριβώς επειδή νοιώθουμε ότι κερδίσαμε την μάχη και όλα πάνε καλά."

 

Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι "τα καταφέραμε, ανοίξαμε, και τώρα είμαστε στην πολύ δύσκολη περίοδο, που έχει να κάνει με την διαχείριση των ανθρώπων και της καθημερινότητας, ώστε να διατηρήσουμε την ασφάλεια."

«ΣΤΙΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ»

Σε άλλο σημείο, ανακοίνωσε πως στις 22 Ιουλίου θα ανοίξουν τα σύνορα με τη Σουηδία, η οποία είναι η τελευταία από τις χώρες της Ευρώπης. «Συνεχίζουμε να παλεύουμε, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο άνοιγμα των συνόρων και εξετάζουμε από κάθε άποψη το να ανοίξουμε και για τις υπόλοιπες χώρες που έχουμε τώρα κλειστές, με το τεστ των 72 ωρών, αυτό δηλαδή που έχουμε βάλει ως προϋπόθεση στον Προμαχώνα» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουρισμού. Και συνέχισε:«Αυτό θα εξαρτηθεί, αν όλα αυτά τα μέτρα λειτουργήσουν, αν δηλαδή ο Προμαχώνας σταματήσει να είναι μια ισχυρή πηγή εισόδου κρουσμάτων».

«ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΑΠΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ»

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Υπουργός και για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας από τον Αύγουστο με τη μερίδα του λέοντος να λαμβάνει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λόγω του λιμανιού του Κατακόλου αλλά και το Ιόνιο.

"Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε από τον Αύγουστο να υπάρξει το ξεκίνημα της κρουαζιέρας και αν αυτό καταστεί εφικτό, αφού πρώτα περάσουν τα πρωτόκολλα από την αρμόδια επιτροπή, τότε θα έχουμε την δυνατότητα στις αρχές Αυγούστου να υποδεχτούμε την κρουαζιέρα, ενώ τα πρώτα λιμάνια όπου θα δέσουν τα κρουαζιερόπλοια, αναμένεται να είναι αυτά του Ιονίου και του Κατακόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ»

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, ανέφερε ότι "θα είναι η διαφήμιση και η προώθηση της προβολής της χώρας", συμπληρώνοντας ότι "εστιάζουμε στην επέκταση της τουριστικής σεζόν, ώστε όσοι δεν κάνουν διακοπές το καλοκαίρι, να κάνουν διακοπές το φθινόπωρο στην χώρα μας, ελπίζοντας βέβαια ότι θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες."

Καταλήγοντας, τόνισε "στοχεύουμε στην ενίσχυση της διαφημιστικής εκστρατείας τον χειμώνα και του τουρισμού των 12 μηνών".

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Σχέδιο «αντεπίθεσης» με έξυπνες και καινοτόμες λύσεις για τον τουρισμό και την μετά Covid εποχή, επεξέργαζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με όσα ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στον χαιρετισμό του – μέσω Skype καθώς βρισκόταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου- ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε τα εξής: «Είναι απολύτως σαφές ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας. Πρωτογενής τομέας, πολιτισμός, τουρισμός. Είναι ένα από τα τρία μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούμε άμεσα να εκμεταλλευτούμε. Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, μέχρι τώρα… μπουσουλάμε. Το οικονομικό αποτύπωμα του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα είναι ελάχιστο σε σχέση με τις υπαρκτές δυνατότητες. Έχουμε πρόβλημα εξωστρέφειας, πρόβλημα ταυτότητας, πρόβλημα στόχευσης αλλά και πρόβλημα πολυδιάσπασης δυνάμεων. Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα δρομολογούμε λύσεις. Καλύτερη προβολή, συγκεκριμένη και αναγνωρίσιμη ταυτότητα, συσπείρωση δυνάμεων και συνέργειες. Εντούτοις, καθώς ο τουρισμός δεν αφορά μόνο τον λεγόμενο τουριστικό κλάδο, αλλά το σύνολο της οικονομικής αλυσίδας στη χώρα – και στην περιοχή μας – είναι αλήθεια πως το «πλήγμα» για τη Δυτική Ελλάδα είναι μεγάλο. Ο κορωνοϊός μας έφερε αντιμέτωπους με νέα δεδομένα. Στη φετινή θερινή σαιζόν γίνεται προσπάθεια απλώς να διασωθεί ό,τι περισσότερο γίνεται. Το πρόβλημα όμως θα το αντιμετωπίσουμε και τον χειμώνα με τον χειμερινό τουρισμό, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει ίσως να έχουμε και την επόμενη θερινή σαιζόν, δεδομένου ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα βρεθεί το εμβόλιο, αλλά και πότε θα αρχίσει και πάλι το παγκόσμιο τουριστικό ρεύμα να επανέρχεται στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Είναι απολύτως αναγκαίο λοιπόν να προσαρμοστούμε και να βρούμε νέες και έξυπνες λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η σημερινή, πολύ σημαντική ημερίδα, που δεν αρκείται μόνο στον εντοπισμό και την καταγραφή του προβλήματος, αλλά και στην εύρεση ιδεών και λύσεων που μπορούν να ενισχύσουν το τουριστικό μας προϊόν σε συνθήκες πανδημίας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα καταγράψει με ενδιαφέρον τις απόψεις και τα στοιχεία που θα καταθέσουν οι ειδικοί και φυσικά, θα συνεχίσει να είναι σε διαρκή επαφή με τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού το σχέδιο «τουριστικής αντεπίθεσης» που έχουμε ανάγκη».

Κ. ΑΓΡΑΠΙΔΑΣ: «ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ»

Τα μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης των εργαζομένων από το Υπουργείο Εργασίας ανέλυσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

«Αποφύγαμε το τεράστιο κύμα των τουριστών αλλά και τους 300.000 ανέργους από τον κλάδο» ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας όλες τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη «θωράκιση» των εργαζομένων στον νευραλγικό αυτό κλάδο που λόγω του κορωνοϊού έχασαν την εργασία τους.

Π. ΤΣΩΝΗΣ: «ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ»

Τον ρόλο του λιμανιού της Πάτρας για την τόνωση του τουρισμού στην περιοχή μας ανέδειξε στον σύντομο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Παναγιώτης Τσώνης, παρουσιάζοντας το σχέδιο για την επόμενη ημέρα. «Το λιμάνι της Πάτρας είναι ισχυρός πυλώνας στην εθνική τουριστική πολιτική. Στόχος του ΟΛΠΑ είναι να ενισχύσει το τουριστικό προφίλ του λιμανιού συνεργαζόμενους με όλους τους τοπικούς φορείς» ανέφερε και τόνισε πως Ο ΟΛΠΑ ΑΕ ήδη σχεδιάζει την επόμενη μέρα παρακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις στη ναυτιλία και επικεντρώνεται στην υιοθέτησή τους.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Την ημερίδα άνοιξε η δημοσιογράφος της «Γ» Μαρία Ορφανού, η οποία ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, ενώ το συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Βίκυ Καραντζαβέλου, η οποία παράλληλα παρέθεσε στοιχεία για τον ηλεκτρονικό τουρισμό.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι προσεγγίσεις των ομιλητών: Βασίλη Βουτσινά, Καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρη Σκούρα, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιουλίας Πουλάκη, Επικ. Καθηγήτριας Διοίκησης Τουρισμού, Βίκυς Καραντζαβέλου, Λεωνίδα Μπαμπάνη - διοργανωτή Τουριστικών Εκθέσεων, Χρήστο Πετρέα – Οικονομολόγο και Κύρο Ασφή, ενώ έκλεισε με παρουσίαση των προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής από τον προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Σπύρο Παπασπύρου.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Φωκίων Ζαϊμης, Νίκος Κοροβέσης και Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, η αναπληρώτρια γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΚΙΝ.ΑΛ. Ολυμπία Λόη, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Νίκος Νικολόπουλος και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Κουνάβης και Θανάσης Αθανασόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπύρος Σκιαδαρέσης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/Δυτ. Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κώστας Ζαφειρόπουλος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Αχαΐας Αγγελου Τσιγκρή Κώστας Τόγιας, η πολιτευτής της ΝΔ Αχαΐας Έλενα Κονιδάρη, o Δημήτρης Μπαρμπούνης στέλεχος της "Συμμαχίας" της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και φορέων, κ.ά.