Με χρήση μηνυμάτων (sms) η έξοδος από το σπίτι μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2020

Δεύτερο lockdown μίνι διάρκειας

Ξεκινά η εφαρμογή των νέων μέτρων από αύριο το πρωί (06.00)

Σε δεύτερο κύκλο lockdown μπαίνει η χώρα από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου (αύριο) μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις επίσημες χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε πως έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Οι πολίτες από αύριο το πρωί υποχρεωτικά θα πρέπει να προχωρούν σε αποστολή μηνυμάτων στο 13033 για να βγαίνουν από το σπίτι τους, ενώ μία σειρά επιχειρήσεων θα κλείσουν, με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφοδοσίας.

“Λουκέτο” μπαίνει σε Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς ξεκινά υποχρεωτικά η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ η Ειδική Αγωγή στο σύνολό της, αλλά και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας θα συνεχίσουν κανονικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε εξ αρχής πως η συγκεκριμένη απόφαση για οριζόντια επιβολή ενός δεύτερου lockdown στη χώρα προκύπτει ξεκάθαρα από τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του και τα οποία παρουσιάστηκαν δημοσίως από τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να ελεγχθεί η επιθετικότητα του ιού.

Ο ίδιος σε πρώτη φάση ξεκαθάρισε πως τα μέτρα θα ισχύσουν για τρεις εβδομάδες, ενώ ακολούθως θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση των πολιτών.

Επιπλέον, τα μέτρα εξειδικεύθηκαν χθες το απόγευμα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά ενώ ακολούθησαν και αναλυτικότερες ανακοινώσεις για την οικονομική στήριξη των πολιτών από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Μέτρα: Αναστολή δραστηριοτήτων και υποχρεωτική χρήση μάσκας

Επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια sms για να βγαίνει κάποιος από το σπίτι. Ανοικτά παραμένουν βέβαια σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού. Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, αλλά και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες, και του γυμνασίου και του λυκείου, θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας” σημείωσε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας βέβαια πως η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο “είναι ότι τώρα η χρήση μάσκας και για αυτούς οι οποίοι μετακινούνται είναι προφανώς καθολική και υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις”.

Όπως διευκρινίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας "Φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών θα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας για το ίδιο χρονικό διάστημα και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα σχολεία που αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους ξεκινούν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν προγράμματα για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Ανησυχία λόγω εκθετικής αύξησης κρουσμάτων

Εν συνεχεία, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα των πολιτών γιατί γίνεται η λήψη της απόφασης του lockdown σήμερα, όταν προ εβδομάδος ανακοίνωσε τα τελευταία μέτρα.

“Η απάντηση είναι πολύ σαφής και ο Σωτήρης θα εξηγήσει στη συνέχεια με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτό το οποίο εννοούμε. Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων” σημείωσε προλογικά, αναφέροντας ενδεικτικά παρακάτω πως, “είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας”.

Οικονομική ενίσχυση πολιτών

Πέραν των ανωτέρω, ο Πρωθυπουργός προέβη σε ανακοινώσεις και για την οικονομική στήριξη των πολιτών, πολλοί από τους οποίους όπως ανέφερε, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία αυτό το δύσκολο διάστημα.

Σήμερα η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα

“Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση για το Νοέμβριο -θα την πάρουν στις αρχές Δεκεμβρίου- 800 ευρώ, αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση. Πέραν του δώρου Χριστουγέννων το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί

Το δεύτερο μέτρο είναι ότι επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έληγαν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο.

Και το τρίτο μέτρο είναι ότι θα χορηγηθεί αμέσως μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους”. Αναλυτικά τα επιπλέον μέτρα αναλύθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.

Υπ. Οικονομικών: Εξειδίκευση μέτρων και 3,3 δις ευρώ για επιχειρήσεις κι εργαζόμενους

Πιο αναλυτικά, σε εξειδίκευση των μέτρων για την οικονομική ενίσχυση πολιτών, εργαζομένων κι επιχειρηματιών, προχώρησε χθες στις 3 το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, o οποίος ανέφερε πως θα δοθούν 3,3 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία κι αποφασίστηκαν είναι τα εξής:

α. Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης και να πάρουν επίδομα ειδικού σκοπού. Το κόστος υπολογίζεται σε 675 εκατ. για το Νοέμβριο.

Παράλληλα, επανέλαβε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού: οι εργαζόμενοι μέχρι και χθες που τίθενται σε αναστολή το Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ (αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή). Επιπρόθετα θα καλυφθεί το Δώρο Χριστουγέννων. Το κόστος είναι 215 εκατ. ευρώ.

β. Επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργίας τους δεν πληρώνουν ΦΠΑ Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου. Θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο. γ. Οι εταιρείες που αναστέλλουν τη λειτουργία τους μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμισμένες οφειλές Νοεμβρίου. Η πληρωμή πάει σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης.

δ. Εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις δόσεων για το Νοέμβριο. Θα τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης.

ε. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με ΕΕΤ μέχρι τέλος του έτους.

στ. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν μετά το Σεπτέμβριο για δυο μήνες.

ζ. Ενισχύονται με 400 ευρώ μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι.

η. Οι εταιρείες που πλήττονται με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει για πρώτη κατοικία εργαζομένων που πλήττονται και σπίτια φοιτητών.

θ. Για τους ιδιοκτήτες θα δοθεί άμεσα το 1/3 του ποσού που θα χάσουν.

ι. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.

Τέλος, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής των επιταγών.

Λεπτομέρειες για τις μετακινήσεις

Σε αναλυτικές διευκρινίσεις για την εφαρμογή των μέτρων από το πρωί του Σαββάτου προχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μεταξύ άλλων, σχετικά με τις μετακινήσεις επανέλαβε πως οι πολίτες υποχρεωτικά θα κάνουν είτε χρήση sms και αποστολή στον πενταψήφιο αριθμό 13033 (πχ. Χ (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας) ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εκτύπωσης της σχετικής φόρμας από τη διεύθυνση: forma.gov.gr.

Οι λόγοι μετακίνησης είναι οι ακόλουθοι:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). (SMS – Επιλογή 1).

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. (SMS – Επιλογή 2).

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. (SMS – Επιλογή 3).

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα (SMS – Επιλογή 4).

5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. (SMS – Επιλογή 5).

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. (SMS – Επιλογή 6).

O ίδιος υπογράμμισε πως για μαθητές και εργαζόμενους οι απαραίτητες φόρμες που θα πρέπει να είναι συμπληρωμένες έχουν αναρτηθεί επίσης στην διεύθυνση forma.gov.gr.

Τέλος πρόσθεσε πως δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομών, ενώ όσοι έρχονται αεροπορικώς από το εξωτερικό θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αρνητικό τεστ PCR το οποίο θα έχει γίνει 48 ώρες πριν.