“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ”

«Όχι στον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων»

Ημέρα δράσης ενάντια στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και στην ποινικοποίηση της πολιτικής, κινηματικής δράσης
  • Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:25

Στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας δράσης της επιτροπής αλληλεγγύης «ενάντια στα εξοντωτικά πρόστιμα και στην επιχείρηση της κυβέρνησης να φιμώσει κάθε μαχόμενη δύναμη», από την Επιτροπή Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε προχθές δράση στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

Στο πλαίσιο της οποίας διανεμήθηκε κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «απλώνεται πανελλαδικά το κύμα αντίστασης στην επιχείρηση κυβέρνησης και κράτους να φιμώσουν κάθε μαχόμενη δύναμη και τελικά να περιορίσουν τον λαό με πρόσχημα την πανδημία, προφανώς πρόσχημα, αφού και η πανδημία «αντιμετωπίζεται» κυρίως με αστυνομική διαχείριση.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 28/1 η αστυνομία δημοσιοποίησε ότι έκανε 67.367 ελέγχους για άδειες μετακίνησης και ο ΕΟΔΥ την ίδια μέρα έκανε μόνο 34.044 τεστ, είτε μοριακά είτε rapid, για κορωνοϊό από τα κλιμάκιά του και τις μονάδες υγείας.

Στόχος των κινητοποιήσεων να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στους αγώνες, σε αντίθεση με τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την ποινικοποίηση της πολιτικής και κινηματικής δράσης. Απαιτούμε να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από τους συλληφθέντες για κινητοποιήσεις. Καταδικάζουμε την εκμετάλλευση της πανδημίας ως πρόσχημα για την επίθεση στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Το κάλεσμα βρήκε ανταπόκριση στο ταξικό εργατικό κίνημα που είναι ενεργό και βιώνει στο πετσί του την καταστολή.

Κυβέρνηση και κράτος εντείνουν την αστυνομική καταστολή, την οικονομική τρομοκρατία των προστίμων και τις δικαστικές διώξεις με νομικό οπλοστάσιο τον πρόσφατο νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, καθώς και τα ΦΕΚ απαγορεύσεων των συναθροίσεων και τα διατάγματα του αρχηγού της αστυνομίας με πρόσχημα την πανδημία. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ο έλεγχος των μετακινήσεων και τα πρόστιμα για όλο τον πληθυσμό είναι το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο στήνεται το αντιδημοκρατικό καθεστώς για μόνιμη απαγόρευση των κινητοποιήσεων, παραβιάζοντας στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι η απάντηση στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό του συστήματος και η ασπίδα για την προστασία όλων. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πολιτική και κινηματική δράση και για τις λαϊκές ελευθερίες και η έμπρακτη αλληλεγγύη από την πλευρά του κινήματος σε όσους διώκονται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις είναι αναγκαία για να ορθώσουμε τείχος υπεράσπισης όσων αγωνίζονται, αλλά και για την προστασία στο καθένα και την καθεμιά που έρχεται αντιμέτωπος με τον κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή και για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση στον λαό.

Καλούμε όλους και όλες να δώσουν το παρών για να υπερασπίσουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες. Να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από τους συλληφθέντες. Όχι στην εκμετάλλευση της πανδημίας ως πρόσχημα για την επίθεση στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα», καταλήγει η Επιτροπή.