Διασύνδεση Κυκλάδων Δ’ Φάση Σαντορίνη-Φολέγανδρος-Μήλος-Σέριφος

  • Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021 - 06:15

Ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κων. Δημόπουλος, του περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου:«Ηλεκτρική Διασύνδεση Κυκλάδων με το Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - Δ ́Φάση».

Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση (στα 150 kV) τουΥποσταθμού (Υ/Σ-GIS) Λαυρίου με τον αδειοδοτημένο Υ/Σ GIS Νάξου, μέσω των νήσων Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας. Το έργο περιλαμβάνει υποβρύχια καλώδια 150 kV συνολικού μήκους 353 km περίπου και υπόγεια καλώδια 150 kV συνολικού μήκους 19,5 km περίπου, από το GIS Λαυρίου έως τον νέο Υ/Σ GIS Νάξου, καθώς και τους νέους Υποσταθμούς των νήσων Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εν λόγω απόφαση Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας, λόγω της χρήσης πετρελαίου στους τοπικούς σταθμούς παραγωγής με παράλληλη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Επίσης, θα συντελέσει θετικά στην ανάπτυξη των νησιών, αφού η εν λόγω διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα διασφαλίσει την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς. Συνεπώς θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς, με θετικές επιδράσεις για την τοπική και περιφερειακή οικονομία, αλλά και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, με σημαντικές θετικές επιδράσεις στο κοινωνικό περιβάλλον”.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, ως φορέας υλοποίησης του έργου “Την εκκίνηση της Δ΄ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων σηματοδότησε η προκήρυξη εντός του 2020 του διαγωνισμού για τη διασύνδεση της Νάξου με την Σαντορίνη, μέσω της οποίας θα τροφοδοτηθεί ακτινικά -σε πρώτη φάση- το σημαντικότερο μέρος του φορτίου των νησιών που προορίζονται να διασυνδεθούν, αποτελώντας παράλληλα ένα κρίσιμο βήμα για την πραγματοποίηση του υπόλοιπου έργου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024… Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του υπό μελέτη έργου θα πραγματοποιηθεί από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, ενώ η λειτουργία του έργου θα χρηματοδοτείται από τον ΑΔΜΗΕ.