“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Χωρίς «πυξίδα» η πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου

  • Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021 - 06:25

Χωρίς πυξίδα είναι η φετινή τουριστική περίοδος καθώς οι εξελίξεις αλλάζουν σε καθημερινή βάση ακολουθώντας την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Αβεβαιότητα και ανασφάλεια επικρατεί με τις τουριστικές κρατήσεις οι οποίες είναι ευμετάβλητες και η όποια αισιοδοξία υπήρξε τον μήνα Ιούλιο όπου καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά της τάξεως του 70% των αφίξεων του 2019 βρίσκεται στον «αέρα», εξαιτίας της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας του Ρεθύμνου αλλά και όλης της Κρήτης.

Ήδη η Κρήτη βάφτηκε με το κόκκινο χρώμα στον ευρωπαϊκό χάρτη του ευρωπαϊκού κέντρου παρακολούθησης τω λοιμώξεων, γεγονός που προκαλεί τριγμούς στον κλάδο.

Η ανησυχία είναι εύλογη και μεγάλη ενώ οι εκκλήσεις και συστάσεις τόσο των τοπικών αρχών όσο και των εμπλεκόμενων στον τουριστικό κλάδο είναι διαρκείς για την επιτακτική ανάγκη να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στο νησί έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την τουριστική αγορά ενώ όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Τσεχίας από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, η Ελλάδα από πορτοκαλί που είναι σήμερα, θα γίνει κόκκινη, γεγονός που συνεπάγεται καραντίνα 5 ημερών και 2 test, αντιγόνου και PCR για τους μη εμβολιασμένους ή για όσους έχουν νοσήσει.

Αυτό είναι ένα ηχηρό καμπανάκι για τον κλάδο και μάλιστα σε μια στιγμή που οι κρατήσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως αναφέρουν πράκτορες και ξενοδόχοι του Ρεθύμνου αν αυτό συμβεί και με τη Γερμανία που είναι η βασική τροφοδότρια επισκεπτών για την Κρήτη τη φετινή χρονιά τότε δυστυχώς τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα. Σε περίπτωση που η χώρα μας αναχθεί «σε περιοχή υψηλού κινδύνου», αυτό σημαίνει ότι όποιος ταξιδιώτης επιστρέφει στη Γερμανία από την Ελλάδα «και ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως ή δεν έχει νοσήσει και αναρρώσει από κορωνοϊό, τίθεται σε δεκαήμερη καραντίνα, η διάρκεια της οποίας μπορεί να συντομεύσει, στην περίπτωση που παρουσιάσει αρνητική διάγνωση τεστ covid, την πέμπτη ημέρα της καραντίνας».

Η Ελλάδα, η Ολλανδία και η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, έχουν μετακινηθεί στις περιοχές «απλού κινδύνου κορωνοϊού», από τις 18 Ιουλίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, με τις αρμόδιες, γερμανικές αρχές να συστήνουν να αποφεύγονται τα τουριστικά ταξίδια.

Εν τω μεταξύ οι όποιες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί και για τη βρετανική αγορά, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τροφοδότρια για τον τουρισμό της Κρήτης, η οποία θα ανοίξει στις 26 του μήνα είναι υπό αμφισβήτηση.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει πολλές φορές οι επιχειρηματίες του κλάδου, δεν μπορεί να γίνει καμιά ασφαλής πρόβλεψη με δεδομένες τις καθημερινές αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη παγκοσμίως, τις αποφάσεις των κυβερνήσεων αλλά και την ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων που υπάρχει στις κρατήσεις.

Μονόδρομος είναι, όπως λένε, η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας με περιορισμό των νέων κρουσμάτων και αύξηση των εμβολιασμών, διαφορετικά τότε το πλήγμα θα είναι μεγάλο για τον τουριστικό κλάδο, αλλά και την τοπική οικονομία γενικότερα.

Σε τεντωμένο σκοινί ο τουρισμός στο Ρέθυμνο

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται ο τουριστικός κλάδος στον νομό Ρεθύμνου με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο όσο και διεθνώς, καθώς η πορεία της πανδημίας ανά τον κόσμο είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία της τουριστικής περιόδου. Αν και οι κρατήσεις και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου για τον μήνα Ιούλιο κινήθηκαν σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα και υπήρχε μια σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με την περσινή πολύ κακή τουριστικά περίοδο, εν τούτοις η όποια αισιοδοξία είναι μετρημένη και συγκρατημένη, καθώς κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η επισφάλεια.

Η κακή επιδημιολογική εικόνα του νομού, ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων αλλά και η κατάταξη όλου του νησιού στο βαθύ κόκκινο του ευρωπαϊκού επιδημιολογικού χάρτη για την πορεία του κορωνοϊού, μόνο ως δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτηρίζεται από τους τουριστικούς φορείς του κλάδου, καθώς γνωρίζουν καλά πως η μέχρι σήμερα θετική ροή των κρατήσεων μπορεί να ανακοπεί ανά πάσα στιγμή, με δεδομένο ότι βάσει του χάρτη αυτού πολλές χώρες διαμορφώνουν ταξιδιωτικές οδηγίες και επιβάλλουν περιορισμούς στους πολίτες τους.

Ήδη χθες αναμενόταν οι ανακοινώσεις από την Γερμανία που αποτελεί τη φετινή χρονιά την βασική τουριστική αγορά της Κρήτης.

Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες έχουν επανειλημμένως κρούσει τον καμπανάκι του κινδύνου για την επιτακτική ανάγκη να τηρούνται ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα του νομού. Ο παράγοντας αυτός σε συνδυασμό με την εξέλιξη των εμβολιασμών αποτελούν την φετινή σεζόν βαρόμετρο για την ενίσχυση των κρατήσεων.

Ήδη σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτορείων του νομού τις τελευταίες μέρες καταγράφεται πάγωμα των κρατήσεων και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ακυρώσεις, αφού οι επισκέπτες άλλαξαν γνώμη μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του νομού.

«Βλέπουμε ένα πάγωμα στις κρατήσεις και έναν μικρό αριθμό ακυρώσεων προς το παρόν. Αυτό που έγινε με την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Κρήτη ήταν πολύ γρήγορο και όποιος είχε προγραμματίσει διακοπές από την στιγμή που δεν υπήρχαν πολύ ισχυροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δεν υπήρχε η επιβολή καραντίνας, δεν ακύρωσαν την άφιξή τους. Πλέον όμως παρατηρούμε ένα «πάγωμα» στις κρατήσεις αλλά και ακυρώσεις. Φοβόμαστε για νέες δυσάρεστες εξελίξεις λόγω του κόκκινου της Κρήτης στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη» τόνισε ο Στράτος Μπερέτης.

Αυξημένες αφίξεις τον Ιούλιο, ανασφάλεια για το επόμενο δίμηνο

Στον κλάδο των ξενοδόχων κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα με μετριασμένη αισιοδοξία, καθώς όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανόλης Τσακαλάκης, η καλή εικόνα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο αναφορικά με τις αφίξεις είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες εξαιτίας της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας.

Όπως ανέφερε σε σχέση με πέρυσι, όπου οι πληρότητες ήταν πάρα πολύ χαμηλές και άνοιξαν τα μισά ξενοδοχεία, φέτος έχει ανοίξει η συντριπτική πλειοψηφία φτάνοντας σε πανελλαδικό επίπεδο το 94% με πληρότητες που σίγουρα είναι καλύτερες από τις περσινές.

«Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ήρθαν τον Ιούνιο πελάτες που αντιπροσωπεύουν το 40% της κίνησης του 2019 του αντίστοιχου μήνα, διότι το μέτρο σύγκρισης είναι το 2019. Το περσινό δεν το λαμβάνουμε υπόψη μας μιας και ήταν πανδημία, από αυτούς περίπου τώρα το 40%, περίπου 220.000 επιβάτες τον Ιούνιο, που δεν υπήρχαν πέρσι, πέρσι ήταν κλειστός ο Ιούνιος, αυτοί λοιπόν είναι στο συν. Τώρα τον Ιούλιο οι πληρότητες φαίνονται να είναι πολύ καλύτερες από τον Ιούλιο τον περσινό. Σε σχέση τώρα με το ‘19 που είναι το μέτρο σύγκρισης φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε το 70% της κίνησης του Ιουλίου του 2019.

Ενδεικτικό είναι ότι στο πρώτο 10ήμερο του Ιούλη φέτος είχαμε μεγάλη κίνηση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο 80% του Ιούλη του ‘19, αλλά μόνο στο πρώτο 10ήμερο. Αν υπολογίσουμε τώρα και τον υπόλοιπο Ιούλιο φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε το 70%, θα το δούμε όμως στο τέλος. Αυτά είναι στοιχεία που μας εκπλήττουν θετικά. Μην ξεχνάμε όμως ότι το προϊόν είναι πάρα πολύ ευμετάβλητο. Φοβόμαστε και εμείς αυτό το «κοκκίνισμα» της Κρήτης στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη για το τι ζημιές θα φέρει. Ήδη ακυρώσεις έχουμε από την αρχή της εβδομάδας αυτής. Δεν είναι μέχρι στιγμής τόσο ανησυχητικές αλλά δεν ξέρουμε τώρα τι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι έχουμε μπει και έχουμε δώσει όλοι ευέλικτες μορφές κρατήσεων δηλαδή ο πελάτης μπορεί να ακυρώσει και την τελευταία στιγμή χωρίς να πληρώσει ακυρωτικά, εκεί υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή αν κάποια στιγμή πουν οι Γερμανοί ότι ξέρετε κάτι, στην Ελλάδα όσοι πάτε, όταν θα γυρίσετε στην Γερμανία από τις διακοπές σας, πρέπει να έχετε pcr test και να μείνετε και 15 μέρες καραντίνα στο σπίτι σας, όπα θα πει ο Γερμανός δεν πάω κάπου αλλού, που δεν έχει καραντίνα, που είναι αυτό το αλλού, θα ψάξει να βρει ποιες χώρες είναι πράσινες, ποιες χώρες είναι κίτρινες, ποιες δεν είναι κόκκινες».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλάκης η τουριστική πορεία των επόμενων μηνών θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. «Ενώ αυτή την στιγμή υπάρχουν κρατήσεις που μας κάνουν να αισιοδοξούμε, δεν ξέρουμε αν θα ολοκληρωθούν, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το αναπάντεχο και να ακυρωθούν, αυτό φοβόμαστε. Αν δεν επιδεινωθεί η υγειονομική εικόνα, αν τηρούνται τα μέτρα, αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και αν δεν έχουμε ακυρώσεις, τότε θα πάμε καλά» κατέληξε.

Ελπίδα Αριστείδου