Αντιδράσεις για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

  • Παρασκευή, 22 Ιουλίου, 2022 - 06:13

Ενστάσεις εκφράζονται από διαφορετικές πλευρές ως προς την εφαρμογή του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», το οποίο δεν φαίνεται να καλύπτει ούτε ειδικές ομάδες πληθυσμού, ούτε και συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών του κλάδου των καταλυμάτων.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Τουρισμός για όλους» δίχως ολοκληρωμένη πολιτική για τα άτομα με αναπηρία- Αλλαγή τώρα!

Την τροποποίηση της ΚΥΑ του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» ζήτησε με επείγουσα επιστολή της η ΕΣΑμεΑ από τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμό Β. Κικίλια, καθώς έχουν δημιουργηθεί ζητήματα αναφορικά με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των συνοδών τους!

Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους την τρέχουσα δύσκολη περίοδο έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα, αλλά και την στασιμότητα των αναπηρικών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί σε φτωχοποίηση. Για την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης, επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και για τις οικογένειες αυτών, σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους ζωής και διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ζωής, της αναψυχής, του ελεύθερου χρόνου και του αθλητισμού.

Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:

Την τροποποίηση της υπ’ αρ. 13958 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3652 Β’/12.07.2022) ώστε οι προδιαγραφές για τους ωφελούμενους να είναι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 13784 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3547 Β’/3.08.2021).

Την ένταξη στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι με αναπηρία να εντάσσονται στο Πρόγραμμα κατά προτεραιότητα δίχως να συμμετέχουν στη διαδικασία της κλήρωσης.

Παράταση του προγράμματος για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

«Τουρισμός για όλους» αλλά προνόμια για λίγους εις βάρος των νόμιμων πολλών

Ανάμεσα στα άλλα για τα οποία επαίρονται το Υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση σχετικά με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» είναι και η ανάπτυξη του αθέμιτου ανταγωνισμού εξομοιώνοντας τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα νομίμως λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Για πρώτη φορά μέσω του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», τα 33.000 μέλη μας τιμωρούνται από το Υπουργείο Τουρισμού επειδή είναι συνεπείς, τηρούν όλες τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει το κράτος για τη λειτουργία τους, αγωνίζονται για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις τους μετά από την πανδημία αφού κρίθηκε σωστό - άγνωστο με ποια κριτήρια- να μπορούν και τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να επιδοτούνται από το κράτος για τον κοινωνικό τουρισμό.

Εν ολίγοις τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία δεν υπόκεινται σε κανένα νομοθετικό πλαίσιο, δεν ακολουθούν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, δεν επιβαρύνονται οικονομικά με υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος σε αντίθεση με όσα ισχύουν για τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα μέλη της ΣΕΤΚΕ, επιδοτούνται από την ελληνική πολιτεία!

Το Υπουργείο Τουρισμού εντάσσει σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης επιβραβεύοντάς τα ουσιαστικά για το άναρχο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται εις βάρος μας αλλά και εις βάρος των πελατών καθώς τίθενται ξεκάθαρα και ζητήματα ασφάλειας, ποιότητας και υγιεινής για πολλά από αυτά ενώ εμείς λειτουργούμε σε ένα απολύτως νόμιμο και ασφαλές για τους πελάτες μας περιβάλλον.

Καλούμε το Υπουργείο Τουρισμού να επανεξετάσει την ένταξη των ακινήτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», διαφορετικά να υποχρεωθούν άμεσα να λειτουργήσουν με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις που λειτουργούν τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα εκδίδοντας ειδικό σήμα λειτουργίας.