“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοτικά έργα 74 εκατ. ευρώ για το 2023

  • Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:22

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και μετά από πολύωρη συζήτηση, αντιπαραθέσεις με σκληρές εκφράσεις, κυρίως γύρω από το θέμα του ΣΒΑΚ, των θέσεων στάθμευσης και των περιφερειακών πάρκινγκ, χθες βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, ο οικονομικός προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα - Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) έτους 2023 του Δήμου Λαρισαίων.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ζητήματα που τους έθεσε η αντιπολίτευση και σχετίζονται με το κέντρο της, τα έργα στις συνοικίες, αλλά και την αντιμετώπιση των χωριών της Λάρισας. Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε πως ως Δημοτική Αρχή βλέπουν τα έργα της πόλης σε βάθος 15ετίας από το 2014 και μετά, όπως σχεδίαζαν από την πρώτη στιγμή και ότι έτσι θα προχωρήσουν. Πιο αναλυτικά:
Στην αρχή της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θάνος Αδαμόπουλος χαρακτήρισε τη χρονιά που έρχεται ως δύσκολη σύμφωνα με το περιβάλλον στη χώρα, αλλά και στην αυτοδιοίκηση γενικότερα. Αναφέρθηκε στο μεγάλο το κόστος ενέργειας, όμως για το 2023 είπε πως ο Δήμος Λαρισαίων έχει πάρει τα μέτρα του. «Η εργολαβία της σύμβασης ενεργειακής απόδοσης θα μας δώσει σημαντικά οφέλη με την αντικατάσταση φωτιστικών και λαμπτήρων. Θα δώσει σημαντική ανάσα με εξοικονόμηση».
Μίλησε για σημαντικά ποσά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, για τη μεγάλη νέα εργολαβία πρασίνου που θα υπάρχει στο 2023, για την αύξηση του προσωπικού και για το ότι αναμένονται προκηρύξεις για καθαριότητα και συντηρήσεις.
Αναφέρθηκε στον παράγοντα άνθρωπο, σημειώνοντας πως υπάρχουν σημαντικά ποσά για εκδηλώσεις στον πολιτισμό. Δράσεις για κοινωνική πολιτική, πρόνοια και αθλητικές εκδηλώσεις.
Στο θέμα των επενδύσεων μίλησε για σημαντικά ποσά που αποτελούν ρεκόρ για τον Δήμο Λαρισαίων. Είπε για το τεχνικό πρόγραμμα 74 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά οι ίδιοι πόροι που αναμένεται να δαπανήσει ο Δήμος Λαρισαίων είναι στα 7,5 εκατ.
«Είναι ποσά που δεν τα βρίσκεις σε άλλους Δήμους» είπε και μίλησε επίσης για τις χρηματοδοτήσεις για έργα και επενδύσεις που έχει λάβει ο Δήμος «Δεν επενδύει από διαθέσιμά του. Αυτό δείχνει υγεία στα οικονομικά».
Τέλος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό (ύψους 186 εκατ. ευρώ) αναπτυξιακό και ρεαλιστικό και έδωσε υπόσχεση πως και το 2023 ο Δήμος θα σταθεί δίπλα στον πολίτη και θα παλέψει με τα μέσα που διαθέτει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΛΤΗΣ
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Σούλτης ως αρμόδιος αντιδήμαρχος για τον τεχνικό σχεδιασμό έκανε μια μίνι αναδρομή. «Μετά το 2010 υπήρχε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον οικονομικά, είχαμε σεισμό, κορονοϊό και τώρα ενεργειακό ζήτημα λόγω πολέμου. Έχουμε δυσκολίες» είπε, «όπως βέβαια όλη η τοπική αυτοδιοίκηση» προσθέτοντας σ’ αυτά και την έλλειψη προσωπικού με συνταξιοδοτήσεις και κινητικότητες. Ανέφερε πως το πρόβλημα στις πόλεις είναι παντού το ίδιο. «Ο πληθυσμός συγκεντρώνεται σ’ αυτές και τα αυτοκίνητα επίσης και το περιβάλλον έχει γίνει αφόρητο. Δεν είναι ελληνικό θέμα αλλά παγκόσμιο. Η Λάρισα πάντα καινοτομούσε. Από το 1980 και μετά με το αποχετευτικό, το Αρχαίο Θέατρο, την πεζοδρόμηση. Από το 2014 είχαμε σχέδιο και αυτό λέγεται ΣΒΑΚ. Είπαμε να γίνει ευρωπαϊκή πόλη. Στην πορεία έγινε νόμος του κράτους. Είναι υποχρέωση όλων των πόλεων. Το Ρέθυμνο και η Λάρισα είναι οι πόλεις που έχουν προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό» είπε μεταξύ άλλων και σημείωσε πως «πετύχαμε χρηματοδοτήσεις από ΕΣΠΑ, «Φιλόδημος» - «Τρίτσης». Αυτά έδωσαν σημαντική ανάσα και τώρα ήρθε το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολύ σημαντικό εργαλείο όπως και το Πράσινο Ταμείο και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές δεν χάσαμε χρήματα».
Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις και απαντήσεις για να ακολουθήσει η τοποθέτηση των επικεφαλής των παρατάξεων.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ
Αρχικά ο κ. Θανάσης Μαμάκος εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε μια συνέντευξη του Δημάρχου από το 2013, όταν και αναφέρθηκε σε θέμα των περιφερειακών πάρκινγκ. «Για να φτάσουμε στο τέλος του 2022 και στην εισήγηση για τον προϋπολογισμό να διαβάσουμε ότι 2 περιφερειακά πάρκινγκ στη Νεάπολη πρόκειται να κατασκευαστούν, αλλά στον ένατο και τελευταίο χρόνο της Δημοτικής Αρχής δεν έχει γίνει ακόμη η προκήρυξη, ενώ άλλα τρία πάρκινγκ βρίσκονται έτσι εντελώς γενικά σε μελέτη.
Δέκα χρόνια μετά την υπόσχεση του Δημάρχου ότι αν ήταν να κάνει μόνο ένα έργο για την πόλη αυτό θα ήταν ένα δίκτυο περιφερειακών πάρκινγκ και κλείσιμο του κέντρου για τα αυτοκίνητα, ο Δήμαρχος στο τεχνικό πρόγραμμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό ομολογεί ότι δύο θητείες δεν του έφτασαν όχι για να φτιάξει, αλλά ούτε καν να δρομολογήσει το σημαντικότερο για τον ίδιο έργο της πόλης και το προγραμματίζει και πάλι αορίστως - για την τρίτη θητεία που ζητάει από τους Λαρισαίους!
Θα μου πείτε τι είναι εννιά χρόνια, μπροστά στην αιωνιότητα που θα έλεγε ο Αγγελόπουλος... Τίποτα! Όμως δεν είναι ο χρόνος που μας προβληματίζει, αλλά το δούλεμα που πέφτει».
ΚΡΙΚΗΣ, ΓΟΥΛΑΣ, ΛΩΛΟΣ
Εν συνεχεία, ο κ. Πέτρος Κρίκης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφερε ότι «και σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι πολιτικές επιλογές και οι προτεραιότητες που ιεραρχεί η Δημοτική Αρχή και αποτυπώνουν τη βασική λειτουργία αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι Δήμοι και το οποίο έχει πολιτικούς ενόχους. Η υποστελέχωση των Δήμων είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Γούλας εκπροσωπώντας της ΠΡ.ΑΞΙ. είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο προϋπολογισμός δεν απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της στήριξης της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα. Δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο στήριξης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και δεν περιλαμβάνει ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης με τα χωριά».
Έπειτα, ο κ. Αχιλλέας Λώλος από την Ορμή Ανανέωσης είπε πως η Δημοτική Αρχή βάζει την πόλη σε τρεις ταχύτητες και ότι γίνονται έργα μόνο στο κέντρο και όχι σε συνοικίες, πόσο μάλλον σε χωριά. «Χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα επιστροφής κατοίκων. Μονόπλευρα βλέπει την ανάπτυξη της πόλης».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω, ο κ. Καλογιάννης είπε, μεταξύ άλλων, πως «από το 2014 και για 15 χρόνια ορίσαμε πως θα αλλάξουμε επίπεδο στην πόλη. Τότε θα το κρίνουμε ολοκληρωμένα». Μίλησε για τις μελέτες που έγιναν και τις συντηρήσεις. «Λύσαμε ζητήματα από συντηρήσεις που δεν είχαν λυθεί από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Βάλαμε το χέρι στην τσέπη και ξεκινήσαμε να δούμε το ολιστικό πρόγραμμα».
Για το κέντρο ανέφερε πως «κάτι έπρεπε να γίνει. Θέλαμε να την κάνουμε πιο αξιοβίωτη ως πόλη», όμως σε καμία περίπτωση, όπως είπε, «δεν αφήσαμε τις συνοικίες. Γίνεται ένα τεράστιο έργο» και αναφέρθηκε στην αναβάθμιση δικτύου ΔΕΥΑΛ και την πλήρη ασφαλτόστρωση «κάνουμε παρεμβάσεις σε συνοικίες που είχαν να γίνουν 20-30 χρόνια. Συντηρείται το πράσινο, γίνονται αθλητικοί χώροι και αγγίζουμε το ζήτημα της πλατείας σε κάθε συνοικία. Όλα είναι τεράστιο έργο στην πόλη». Για την καθαριότητα είπε πως «οι επισκέπτες λένε τα καλύτερα για την καθαριότητα» παρά «τις αθλιότητες» όπως χαρακτήρισε που γράφονται και λέγονται.
Για το θέμα των περιφερειακών πάρκινγκ, απαντώντας επί της ουσίας στον κ. Μαμάκο είπε πως «καθυστέρησε η λύση στα περιφερειακά πάρκινγκ γιατί οι χρηματοροές με τον τρόπο που έρχονταν δεν επέτρεπαν να προχωρήσουμε νωρίτερα».