K. Μητσοτάκης: Με επενδυτική ατζέντα στον Καναδά – Συνάντηση με Τριντό και επαφές με «άρωμα» οικονομίας

  • Κυριακή, 24 Μαρτίου, 2024 - 12:58

Η ενίσχυση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός στον Καναδά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό και μεταξύ άλλων θα συζητήσουν για τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 

Να σημειωθεί εδώ πως στην επίσκεψη στον Καναδά θα «κλειδώσει» και  η συμφωνία για την απόκτηση επτά πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair. Μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μεγάλη καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail» δήλωσε πως πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα, με το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων αεροπλάνων από την καναδική De Havilland να ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα η συμφωνία θα προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά θα έχει έντονο άρωμα οικονομίας και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος σε εκδήλωση του Economic Club of Canada και θα ακολουθήσει συνάντηση με επιχειρηματίες.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα (και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας), το σταθερό πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον και τη νέα σελίδα που έχει ανοίξει μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Οι καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν σημαντικές στα χρόνια της κρίσης, αλλά ακόμη το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων του Καναδά στη χώρα μας βρίσκεται πίσω σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση και η επίσκεψη είναι  μια ευκαιρία να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα. Να σημειωθεί εδώ πως ο Καναδάς είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά εκτιμάται πως υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, των logistic centers και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του στο Μόντρεαλ.  Μάλιστα οι δύο πρωθυπουργοί το απόγευμα θα παρακολουθήσουν την παρέλαση συλλόγων της Ελληνικής Κοινότητας, ενώ θα παραστούν και θα μιλήσουν σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.  Πριν από την παρέλαση ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την δοξολογία για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σε ομογενειακή εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Τορόντο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός του Καναδά. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον επαρχιακό Πρωθυπουργό του Οντάριο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί ερευνητικό κέντρο στο Mars Discovery District.

Να σημειωθεί εδώ πως τελευταία φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε επισήμως τον Καναδά  – όπου κατοικούν 350.000 ομογενείς- ήταν το 1983. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός  θα τονίσει τους ιστορικούς πολιτιστικούς δεσμούς με την ομογένεια του Καναδά, ενώ θα εστιάσει στο ιστορικό δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη στον Καναδά και σημείωσε  πως «θα είναι μία ευκαιρία να θυμίσουμε και στους συμπολίτες μας, οι οποίοι κατοικούν στον Καναδά και που έχουν δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος στην πατρίδα μας, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Και να τους ζητήσουμε να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία και με όσο το δυνατόν περισσότερους απόδημους Έλληνες».

 

https://www.naftemporiki.gr/