Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για τις χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις: Το «καθαρό» μήνυμα στις ευρωεκλογές και ο γρίφος του ψηφοδελτίου

  • Κυριακή, 24 Μαρτίου, 2024 - 12:00

Προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη, με το ΠΑΣΟΚ πλέον να χάνει -δημοσκοπικά- τη δεύτερη θέση και τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Συνεργάτες του Προέδρου του κόμματος εκτιμούν μεν ότι η κάμψη θα είναι προσωρινή, και προφανώς οφείλεται σε δύο ψηφοφορίες (μη κρατικά Πανεπιστήμια και πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών), ωστόσο δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι τα περιθώρια μέχρι τις ευρωεκλογές στενεύουν. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι ορισμένοι περιμένουν στη… γωνία, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεύτερο κόμμα, με ικανοποιητικό ποσοστό, στόχο που ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης έχει θέσει, εξαρχής.

 

 

Για παράδειγμα, η Νάντια Γιαννακοπούλου ξεκαθάρισε με νόημα ότι δεν μας αρκεί απλά και μόνο να είμαστε στη δεύτερη θέση, με ένα χαμηλό ποσοστό, ένα ποσοστό του 14%-15% και η ΝΔ να πάρει 33%. Το μήνυμα προς την ηγεσία προφανώς ήταν σαφές, ενώ εσχάτως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης διαφώνησε ανοικτά με την κυοφορούμενη προσθήκη του πρώην γαλάζιου ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του κόμματος, προφανώς, και γνωρίζει τη δυσαρέσκεια ορισμένων, αλλά και την εικόνα κόπωσης που εμφανίζεται και ετοιμάζει την… ανάταξη.

 

Από την μια ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος, όπως για παράδειγμα τη Κεντρική Επιτροπή και από την άλλη θα συνεχίσει μια πολιτική εξωστρέφειας με περιοδείες ανα την Ελλάδα και φυσικά στην Αττική, όπου θυμίζουμε το ΠΑΣΟΚ καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσκοπική καθίζηση, στη Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν ότι και στις προηγούμενες εκλογές είχαν χαμηλά νούμερα, αλλά τελικά η κάλπη έφερε διαφορετικό αποτέλεσμα. «Το ΠΑΣΟΚ και στις τελευταίες εθνικές εκλογές το έδειχναν δημοσκοπικά στο 8%, τελικά κατάφερε κάτι διαφορετικό. Και τώρα έχουμε βαθιά πίστη και πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να αυξήσουμε πάλι τα ποσοστά μας, να είμαστε δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση που χρειάζεται η χώρα. Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος μας. Η lifestyle αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εύκολος αντίπαλος για την Νέα Δημοκρατία και τη βοηθά να βγαίνει αλώβητη από αυτή την αντιπαράθεση», τόνισε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας.

«Κλείνει» το ευρωψηφοδέλτιο

 

Την ίδια στιγμή, στα τελευταία στάδια βρίσκεται η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου Πρόσφατα ανακοινώθηκαν η καρδιολόγος Ρόζα Βρεττού, ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί ο δικηγόρος - εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, η εκπαιδευτικός Μαρία Δαφέρμου και η μηχανικός Ολγα Μαρκογιαννάκη. Μένουν οι τελευταίες πινελιές, ώστε να ανακοινωθεί το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου, που θα αποτυπώνει τη στρατηγική Ανδρουλάκη ότι «στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές να υπάρχει ένα καθαρό προοδευτικό μήνυμα».

 

https://www.ethnos.gr/