Ένοπλες Δυνάμεις: Τα 4 εξοπλιστικά που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2028

  • Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 - 19:47

Τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», καθώς μπορεί μεν να υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια, ο δημοσιονομικός χώρος, όμως, έχει σχεδόν εξαντληθεί…

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζήτησε από τα γενικά επιτελεία την προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών τους αναγκών και έπειτα από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν σχεδόν τέσσερις μήνες, καταρτίστηκε η λίστα με τα άμεσα προγράμματα, δηλαδή εκείνα που θα «τρέξουν» μέχρι το 2028.

Η λίστα δεν περιλαμβάνει εξοπλιστικά που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης, όπως η ναυπήγηση των τριών φρεγατών FDI Belharra, η προμήθεια τορπιλών για τα υποβρύχια 214, τα UAV Patroller του Στρατού Ξηράς, τα Spike NLOS και η παραλαβή των τελευταίων έξι Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη λίστα δεν συνυπολογίζονται ούτε και τα F-35, καθώς η καταβολή των δόσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2028.

Τα προγράμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι η πρόσκτηση επιπλέον Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley για τον Στρατό Ξηράς, η συμβασιοποίηση των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων Camcopter S-100 για τις νέες φρεγάτες του στόλου, η εξόφληση των 35 ελικοπτέρων Blackhawk της Αεροπορίας Στρατού και ένα ακόμη διαβαθμισμένο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού που, όμως, δεν αφορά στην απόκτηση νέων μέσων.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι ο δημοσιονομικός χώρος μέχρι το 2028 είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Η αποπληρωμή σημαντικών προγραμμάτων, όπως οι τρεις φρεγάτες Belharra του Πολεμικού Ναυτικού και τα 24 Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια νέων προμηθειών για την επόμενη τετραετία. Με αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία επιχειρεί να τονώσει κατά το δυνατόν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς με νέα ΤΟΜΑ και μεταφορικά ελικόπτερα, ενώ εξυπηρετεί και ορισμένες από τις ανελαστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Φαίνεται όμως πως ο σχεδιασμός για την προμήθεια όπλων ακριβείας για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, η αναβάθμιση των Block 50 σε Viper, η προμήθεια C-130 και ο εκσυγχρονισμός των MLRS μετατίθενται για την περίοδο 2028–2030, εφόσον όμως προκριθούν και συμβασιοποιηθούν. Υπενθυμίζουμε ότι για τα όπλα των F-16 δεν έχει έρθει ακόμη η επιστολή αποδοχής (LOA) στο αίτημα που υπέβαλε η Αθήνα το 2022, ενώ σε θολά νερά κινείται και η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Επιπλέον Bradley

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο χρονικό διάστημα, κλιμάκιο αξιωματικών του Στρατού Ξηράς πρόκειται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιθεωρήσει τα διαθέσιμα ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2 από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Το ΓΕΣ ενδιαφέρεται για την προμήθεια ακόμη 20 τεθωρακισμένων ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των 80 οχημάτων, τα οποία θα εξοπλίσουν δύο Τάγματα.

Στρατιωτικές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό των MLRS δεν παγώνουν, αν και το πρόγραμμα δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΣ προσανατολίζεται στην αναβάθμιση όχι του συνόλου αλλά 24-28 εκτοξευτών σε σύνολο 36, με στόχο αφενός τον περιορισμό του κόστους και αφετέρου τη διατήρηση ορισμένων συστημάτων που χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα βλήματα. Σε διαφορετική περίπτωση τα μεγάλα αποθέματα του Στρατού Ξηράς θα έπρεπε να πουληθούν ή να αδρανοποιηθούν.

 

Πηγή: kathimerini.gr