Νέα παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΠΕΑ Ευ. Βαμβακάρη

Τα φλας στους νησιώτες αλιείς

Στη Βουλή το αίτημα των ερασιτεχνών αλιέων

Την ικανοποίηση του αιτήματος των παραδοσιακών ερασιτεχνών αλιέων να μπορούν να ψαρεύουν χρησιμοποιώντας νόμιμα δίχτυ περιορισμένου μήκους επαναφέρει στο προσκήνιο ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων), Ευάγγελος Βαμβακάρης μέσα από νέες παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος ανέφερε πως πραγματοποίησε μία σειρά από επαφές και συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης, προκειμένου να αιτηθεί εκ νέου την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των ερασιτεχνών αλιέων, για το οποίο όπως υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης δείχνει αδιαφορία, παρά τη “δέσμεσή του” ότι “εάν η Επίτροπος Αλιείας της Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη συμφωνήσει με το αίτημα”, τότε “άμεσα θα νομοθετούσε παρόμοια ρύθμιση όπως στην Κύπρο για τους Έλληνες νησιώτες αλιείς”.

Συναντήσεων συνέχεια

Ο κ. Βαμβακάρης, ανάμεσα σε άλλα, ισχυρίζεται πως “ο κ. Τσαυτάρης αναίρεσε τη δέσμευσή του αδιαφορώντας και εμπαίζοντας τους ερασιτέχνες ψαράδες”. Γι αυτό, ο ίδιος επισκέφθηκε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και “ζήτησε από συνεργάτες του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου να ενημερώσουν τον κ. Σαμαρά για την αναξιοπιστία και την αλαζονεία του κ. Τσαυτάρη” καθώς και για την “αδιαφορία του διευθυντή του κ. Μπούρα”, λέγοντας πως πρέπει να παρέμβει ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, επικοινώνησε με τη γραμματεία της διευθύντριας του προέδρου του Πασοκ κα Μανωλοπούλου “όπου την ενημέρωσε για το ίδιο θέμα” και με τη σειρά της τον παρέπεμψε στον βουλευτή Χίου του Πασοκ, Κωνσταντίνο Τριαντάφυλλο. Προς εκείνον γνωστοποίησε το αίτημα των ερασιτεχνών αλιέων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγανάκτησή τους από τον οποίο πήρε στη συνέχεια τη δέσμευση ότι θα καταθέσει σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο.

Νομιμοποίηση ως αλιεία “περιοδικής απασχόλησης”

Ειδικότερα, ο πράσινος βουλευτής, στην ερώτηση που κατέθεσε στις 25 Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι, “Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου, έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς στην αλιεία, προκειμένου να προστατευθούν πολλά είδη αλιευμάτων και το θαλάσσιο περιβάλλον. Μεταξύ αυτών προβλέπει απαγορεύσεις συγκεκριμένων μεθόδων, πρακτικών και μέσων για σκοπούς ερασιτεχνικής αλιείας στη Μεσόγειο”, λέγοντας πως η ΠΟΠΕΑ, “έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να επιτρέπεται σε παραδοσιακούς ερασιτέχνες αλιείς, και ιδιαιτέρως στους νησιώτες, να αλιεύουν τρεις φορές την εβδομάδα με περιορισμένο μήκος διχτυών, χωρίς δυνατότητα εμπορίου των αλιευμάτων και χωρίς τα προνόμια των επαγγελματιών αλιέων. Ζητούν, προς τούτο, τη συμπερίληψή τους σε μία κατηγορία επαγγελματιών αλιέων ως “περιοδικής απασχόλησης”, όπως έγινε στην Κύπρο, και με υποχρέωση καταβολής ενός ποσού στην Πολιτεία για την έκδοση σχετικής άδειας, η οποία θα ανανεώνεται ετησίως”. Υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι, “Η Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδια για τη θάλασσα και την αλιεία, κα. Μ. Δαμανάκη, με επιστολή της προς την ΠΟΠΕΑ στις 23.4.13, τονίζει ότι ένα κράτος-μέλος μπορεί να συμπεριλαμβάνει παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη στον επαγγελματικό στόλο του, εφόσον δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ικανότητας που ισχύει για την εν λόγω χώρα” και αναφέροντας σχετικά στοιχεία, σημειώνοντας πως, “το 2012 η Ελλάδα κατέγραψε μη χρησιμοποιηθείσα ικανότητα, ανερχόμενη σε 4349 GT και σε 9352 KW” καθώς και με δεδομένο ότι “η μη χρησιμοποιηθείσα ικανότητα δεν θα καλυφθεί από την αντικατάσταση/απόσυρση των σκαφών των επαγγελματιών αλιέων βιτζότρατας, τα οποία ήδη χρησιμοποιούν μέρος της ικανότητας της χώρας”, ρώτησε “Ποιος θα είναι ο σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί” ο υπουργός, “προκειμένου να ρυθμισθεί νομοθετικά το ζήτημα που έχει προκύψει”.

Ετικέτες: