Ολοκληρώθηκε το έργο στο λιμάνι της Ψάθης στην Κίμωλο

“Θα καρπωθούμε οφέλη στην πράξη”

- Σήμερα τα εγκαίνια παρουσία πολλών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης - Γ. Μαγκανιώτης: “Ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια και αναβαθμίζεται το νησί”

Η αποπεράτωση σχεδόν του συνόλου των εργασιών στο λιμάνι της Ψάθης στην Κίμωλο, οι οποίες ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα επικοινωνίας του νησιού με άλλα λιμάνια και συμβάλλουν στην ασφαλή πρόσδεση των πλοίων χαρίζουν στον τόπο πλέον μία αναβάθμιση που χρειαζόταν εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που τα λιμάνια κυρίως στα μικρά νησιά των Κυκλάδων με τις ελλιπείς υποδομές τους έχουν πρωταγωνιστήσει σε δημοσιεύματα που συνοδεύονταν από σχετικά βίντεο, τα οποία παρουσιάζουν τις τιτάνιες προσπάθειες των καπετάνιων προκειμένου να μπορέσουν να προσδέσουν σε αυτά, ενώ κάποιες φορές οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει καν να προσεγγίσουν εξαιτίας ισχυρών ανέμων.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν μάλιστα, ένα από αυτά τα λιμάνια που αποτέλεσε πεδίο δημοσιογραφικής αναφοράς ήταν το λιμάνι της Κιμώλου, αφού πλοία της ενδοκυκλαδικής γραμμής το χειμώνα αντιμετώπιζαν ανάλογα σοβαρά προβλήματα, με τους επιβάτες μάλιστα να παραμένουν αποκλεισμένοι στον τόπο.

Σήμερα η εικόνα του λιμένα Ψάθης μοιάζει σημαντικά διαφορετική, γεγονός μάλιστα που αναμένεται να εορτασθεί στο πλαίσιο των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 19.30 το απόγευμα μετά από πρόσκληση του απερχόμενου δημάρχου Κιμώλου, Γεράσιμου Θεόδωρου Μαγκανιώτη και του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη.

Απομένουν ελάχιστες εργασίες

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα έργο μείζονος σημασίας για το νησί της Κιμώλου, για το οποίο η πλήρης ολοκλήρωση του συνόλου των εργασιών αναμένεται άμεσα αφού μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 85%. Συγκεκριμένα, ο κύριος προβλήτας είναι έτοιμος και μπορούν να προσεγγίζουν και να προσδένουν τα πλοία ενώ απομένουν μικρές ακόμη εργασίες στη μαρίνα και στο λιμάνι. Σημειώνεται ότι το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013. Το νέο λιμάνι της Κιμώλου σύμφωνα με όσα δηλώνει ακολούθως ο δήμαρχος στην “Κοινή Γνώμη” θα είναι εξαιρετικά λειτουργικό και θα αναβαθμίζει τις δυνατότητες του νησιού.

Καταγγελίες και γραφειοκρατία

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια υλοποίησής των εργασιών, συνάντησε αρκετά εμπόδια. “Καταφέραμε παρά τα πολλά εμπόδια που προέκυψαν από καταγγελίες συγκεκριμένων “φίλων” μας ανώνυμων αλλά και επώνυμων να φθάσουμε στο τέλος” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Μαγκανιώτης, ο οποίος ανέφερε πως, “Είναι γνωστό πως υπήρξαν ορισμένοι πολίτες που αντέδρασαν και είχαν απευθυνθεί προς την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με το επιχείρημα ότι υπήρχαν αρχαία ευρήματα που θάφτηκαν, γεγονός που προκάλεσε την 7μηνη σχεδόν διακοπή των εργασιών του έργου”. Μάλιστα το έργο προχώρησε μετά από αρκετό καιρό παρουσία αρχαιολόγου η οποία επέβλεπε τις εκτελούμενες εργασίες. Εκτός των ανωτέρω, όμως, ο κ. Μαγκανιώτης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως μεγάλο “αγκάθι” στην υλοποίηση του εν λόγω έργου αποτέλεσε και ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς που υπήρξε. “Η γραφειοκρατία είναι η “αχίλλειος πτέρνα” για κάθε έργο μέχρι να δημοπρατηθεί” σημείωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως απαιτήθηκε υπομονή και δουλειά έως ότου να μπορέσει να κατοχυρώσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Τονωτική ένεση σε μετακινήσεις και Τουρισμό

Σύμφωνα με όσα εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Μαγκανιώτης το συγκεκριμένο λιμενικό έργο πλέον, δίνει νέα πνοή στην Κίμωλο αφού ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια τόσο στις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων, όσο όμως και τις μετακινήσεις των επισκεπτών. Αποτελεί ένα σπουδαίο έργο, που έρχεται να συνδράμει στις προσπάθειες ακόμη και νέων ανθρώπων – όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος – που θέλουν να παραμείνουν στο νησί και να αναπτύξουν επαγγελματική τουριστική δραστηριότητα. “Υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίζουν και να δένουν κότερα και σκάφη ενώ έχουν προβλεφθεί και οι απαραίτητες “γραμμές” για εξοπλισμό μέσω του οποίου θα μπορούν να έχουν παροχή νερού αλλά και να ηλεκτροδοτούνται” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκανιώτης, τονίζοντας παράλληλα, πως “μπορεί να είναι μικρός ο προβλήτας αλλά τουλάχιστον είναι ένα αξιοπρεπές λιμάνι που θα μπορεί να υποδέχεται σκάφη”. Ως εκ τούτου, έρχεται να λειτουργήσει θετικά στην τουριστική προσπάθεια της Κιμώλου τους θερινούς μήνες, ενώ όπως συμπληρωματικά ανέφερε ο δήμαρχος, από σήμερα “θα μπορούν να προσεγγίζουν και υδροφόρα πλοία για την υδροδότηση του νησιού χωρίς να απαιτείται η συμβολή ενός εμπορικού σκάφους. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα δύο ή τρία πλοία να πρυμνοδετήσουν στο λιμάνι της Ψάθης” υπογράμμισε κατηγορηματικά.

Η σφραγίδα της επιτυχίας στον ιστορικό του μέλλοντος

Κάποιες ημέρες πριν τη συμπλήρωση της τρέχουσας θητείας, ο απερχόμενος δήμαρχος της Κιμώλου αποχαιρετά τα κοινά έχοντας διαγράψει μία αξιόλογη αυτοδιοικητική πορεία η οποία στο τέλος της συμπίπτει με τη δημιουργία του νέου λιμένα. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη και κληθείς να σχολιάσει τα ανωτέρω, ο κ. Μαγκανιώτης τόνισε, “Είναι ένα έργο πνοής για κατοίκους και επαγγελματίες που θέλουν να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν επάνω στο νησί. Τα οφέλη θα φανούν άμεσα και στην πράξη. Αυτό που προσωπικά με ενδιαφέρει είναι η ουσία” καταλήγοντας πως, “Το να καρπωνόμαστε προσπάθειες ή να λέμε ότι έγιναν έργα κατόπιν ενεργειών μας δεν έχει νόημα” αφού “Όλα αυτά θα τα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος”.

Ετικέτες: