Επιδοτήσεις έως 50% για την επιστροφή στην ύπαιθρο

Νέες επενδύσεις για τις Κυκλάδες

«Επιστροφή στην ύπαιθρο» καθορίζει το νέο στρατηγικό σχέδιο με στόχο την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με το οργανωτικό πλάνο, οι επιδοτήσεις θα δοθούν σε 432 χωριά μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα τα οποία είναι σε εξέλιξη και λήγουν στο τέλος του μήνα αλλά και τον Οκτώβριο. Στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης της χώρας, νέοι τομείς καλούνται να επανεξετασθούν και παράλληλα να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε η Ελλάδα να αποκαταστήσει την θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά. Το αγροτικό πρόγραμμα στο οποίο καλούνται να ενταχθούν εν δυνάμει αγροτικές περιοχές της χώρας, στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας, η βελτίωση του περιβάλλοντος και της υπαίθρου όπως και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται και οι Κυκλάδες με επιδοτήσεις που θα αγγίξουν μέχρι και το 50%.

Χρηματοδοτούμενες δράσεις

Με στόχο την επιστροφή στην ύπαιθρο όπως και να ασκηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα δύναται να αξιοποιεί τα τοπικά χαρακτηριστικά και την πρωτογενή παραγωγή των περιοχών, τις επιδοτήσεις μπορούν να διεκδικήσουν κάτοικοι των περιοχών αυτών, γεωργοί, κτηνοτρόφοι καθώς και μικρές επιχειρήσεις που επιδιώκουν την ανανέωση των εγκαταστάσεών τους. Οι ενισχύσεις των δικαιούχων καλύπτουν μέχρι το 50% των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε 432 δημοτικές και τοπικές κοινότητες στους οκτώ νομούς Κιλκίς, Φλώρινας, Κοζάνης, Σερρών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Κυκλάδων για τους οποίους δίδονται διαφορετικές καταλυτικές ημερομηνίες.

Στα ενδιαφερόμενα χωριά των νομών που θα ενταχθούν στο αναπτυξιακό πλάνο, δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν επιχειρήσεις μεταποιητικές του αγροτικού τομέα, αγροτουριστικά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επισκέψιμα αγροκτήματα, παραδοσιακά ουζερί, καφενεία, παντοπωλεία με στόχο την δημιουργία αγροτουρισμό, ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού. Συγκεκριμένα οι δράσεις που χρηματοδοτούνται αφορούν την αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων, καθώς όπως προβλέπεται θα περιλαμβάνονται μονάδες τυποποίησης κρέατος, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, αβγών και μελιού. Επίσης δημιουργούνται προϋποθέσεις να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση μονάδων μεταποίησης σαλιγκαριών, ελαιοτριβεία, οινοποιεία. Χρηματοδοτήσεις μπορούν ακόμα να πετύχουν μεταποιητικές μονάδες φρούτων, μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών και ψητών λαχανικών. Παράλληλα με την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων προβλέπεται και αύξηση της αξίας εκσυγχρονισμού μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων.

Επιπρόσθετα στις χρηματοδοτούμενες δράσεις συγκαταλέγονται, οι ιδρύσεις εκσυγχρονισμού χώρων εστίασης και αναψυχής όπως και οι επεκτάσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με στόχο την υλοποίηση ποιοτικών χαρακτηριστικών που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και αντίστοιχα την δημιουργική απασχόληση, μάθηση και φύλαξη των παιδιών. Παράλληλα, στο πρόγραμμα εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός επισκέψιμων αγροκτημάτων με στόχο την δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων που μπορούν να περιλαμβάνουν υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, χώρους άσκησης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων. και επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση, όπως ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών.

Περιοχές που επιχορηγούνται

Μεταξύ των δέκα δράσεων οι οποίες προβλέπονται να χρηματοδοτηθούν για την αξιοποίηση της υπαίθρου, προβλέπονται και οι ιδρύσεις, επεκτάσεις και ο εκσυγχρονισμός βιοτεχνικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά έργα είναι η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής-υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές. Eεπίσης ενισχύεται ο εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου όπως για παράδειγμα, χώροι αθλοπαιδιών ή χώροι γευσιγνωσίας, οι επεκτάσεις μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης όπως επίσης και η δράση αυτή αφορά στη δημιουργία, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης υψηλής ποιότητας στην περιοχή παρέμβασης, μικρής δυναμικότητας.

Οι περιοχές που δύναται να συμμετέχουν στο αγροτικό πρόγραμμα ως δικαιούχοι των επιδοτήσεων επεκτείνονται σε όλη την έκταση της χώρας. Οι Κυκλάδες αποτελούν έναν από τους αποδέκτες των επιχορηγήσεων. Τα νησιά των Κυκλάδων που μπορούν να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις και να επιστρέψουν στην φύση αξιοποιώντας την δυναμική της, αναφορικά είναι η Σαντορίνη, η Ίος, η Κέα (Ιουλίδα και Κορησσία), η Μήλος (Αδάμαντας, Τριοβάσαλος, Μήλος, Πέραν Τριοβασάλου, Τρυπητή), η Σέριφος και η Σίφνος (Απολλωνία, Αρτεμώνας). Επιπρόσθετα τα νησιά που συμπληρώνουν την λίστα συμμετεχόντων είναι η Τήνος (Τήνος, Δύο Χωρία, Τριαντάρος), η Μύκονος (Ανω Μερά, Μυκονίων) όπως και η Σύρος, η οποία σε συνάρτηση με την Σαντορίνη δύναται να αξιοποιήσει περισσότερες αγροτικές περιοχές όπως Ανω Σύρος, Βάρη, Γαλησσά, Πάγος, Ποσειδωνία, Φοίνικας, Χρούσα. Το πρόγραμμα επιδοτήσεων στοχεύει στην διευκόλυνση και εξομάλυνση της οικονομικής αδιέξοδου στη οποία έχει εισέλθει η χώρα και θα αποτελέσει οικονομική «πνοή» για τις περιοχές και τις τοπικές αγορές που θα το υιοθετήσουν.

Ετικέτες: