Απόψεις δύο ταχυτήτων για τη διεθνή τουριστική έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Εκθεσιακός “σφυγμός” της Philoxenia

Εκπρόσωποι νησιών των Κυκλάδων μιλούν για τη συμμετοχή τους

Αναλαμβάνοντας με τις δυνάμεις τους το κόστος της συμμετοχής στη διεθνή τουριστική έκθεση “Philoxenia 2014” που διεξήχθη και φέτος για 30η συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη από τις 13 έως και τις 16 Νοεμβρίου, εννέα Δήμοι των Κυκλάδων έδωσαν το “παρών” με σκοπό να αποκομίσουν οφέλη σε επίπεδο τουριστικής προβολής. 

Παρά το γεγονός πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά από αρκετά χρόνια, για πρώτη χρονιά δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έκθεση, αποστολές των νησιών έδωσαν το “παρών” διαφημίζοντας από τα δικά τους περίπτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νησιώτικου προορισμού, σε μία έκθεση που τουλάχιστον κατά το παρελθόν είχε αναπτύξει μία σημαντική δυναμική και αποτελούσε – όπως μέχρι σήμερα – το κύριο σημείο συνάντησης επαγγελματιών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. 

Χωρίς την παρουσία της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 

Στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia η ΔΕΘ-HELEXPO προσκάλεσε και φιλοξένησε σημαντικούς ξένους εμπορικούς επισκέπτες από χώρες στόχους, παρέχοντας στους εκθέτες της, την προοπτική άμεσων επαγγελματικών συνεργασιών και συμφωνιών. Με επίσημες δηλώσεις του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, είχε γίνει γνωστό από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής πως η μη συμμετοχή της φέτος, οφείλεται στο γεγονός πως η Περιφέρεια δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για την κατάλληλη προετοιμασία, ενώ ένα ζήτημα που φαίνεται να απασχόλησε αποτέλεσε και το υψηλό κόστος συμμετοχής. Με βάσει τα ανωτέρω, αρκετοί Δήμοι των Κυκλάδων πήραν την απόφαση να συμμετέχουν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους και άλλοι μεμονωμένα, στήνοντας το δικό τους περίπτερο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο, το γεγονός πως η συγκεκριμένη έκθεση δεν χαίρει πλέον ανάλογης εκτίμησης με την αντίστοιχη του παρελθόντος, αφού εκτός από μεγάλες απουσίες, καταγράφηκαν και απόψεις που υποστηρίζουν πως, στο πλαίσιό της, δεν δύναται να αναπτυχθεί πλέον, κανένα ουσιαστικό όφελος για κάποιους τουλάχιστον τουριστικούς προορισμούς. 

Τήνος: “Βασικός αιμοδότης Τουρισμού η βόρεια Ελλάδα”

Ένθερμος υποστηρικτής της συγκεκριμένης έκθεσης παρουσιάζεται ο Δήμος Τήνου, με την αρμόδια αντιδήμαρχο Τουρισμού, Αναστασία Δεληγιάννη να τονίζει πως η συμμετοχή του νησιού ξεκίνησε φέτος με δικό του περίπτερο και θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια. “Η βόρεια Ελλάδα είναι βασικός αιμοδότης Τουρισμού για την Τήνο” δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος, λέγοντας πως, “ο Δήμος συμμετείχε με δικό του περίπτερο καθώς πάντοτε έως σήμερα, η παρουσία του ήταν υπό την “ομπρέλα” της Περιφέρειας”. Η συγκεκριμένη απόφαση μάλιστα για τον Δήμο Τήνου αφορά στο γεγονός πως στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και όπως λέει η ίδια, “ήταν πολύ σημαντικές οι επαφές που έγιναν και με τους πράκτορες και με τους συναδέλφους. Η Τήνος παρουσιάστηκε δίπλα στο περίπτερο της Πάτμου ως προορισμός θρησκευτικού Τουρισμού”, καταβάλλοντας προσπάθεια ταυτόχρονα, “να αναδείξουμε και όλες τις υπόλοιπες ομορφιές του νησιού”, όπως η ίδια είπε. 

Αναφορικά με τη μη συμμετοχή της Περιφέρειας τη φετινή χρονιά, η αντιδήμαρχος τόνισε πως αυτό το γεγονός δεν λειτούργησε αποτρεπτικά, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως, “αυξήθηκε το κόστος συμμετοχής γιατί αναγκαστήκαμε να καλύψουμε μόνοι μας τα έξοδα”. Διευκρινίζοντας μάλιστα πως, η Περιφερειακή Αρχή είναι η μόνη που θα κρίνει ποια θα είναι η στάση της μελλοντικά, δήλωσε πως, “σίγουρα θα ήταν πιο συμφέρουσα λύση η συμμετοχή της, όμως παρά την απόφασή της, εμείς θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε το “παρών””. “Για εμάς η Θεσσαλονίκη και η Philoxenia είναι ένα σημαντικό γεγονός” κατέληξε. 

Μία “γροθιά” η παρουσία των Δυτικών Κυκλάδων 

Κατηγορηματικός ως προς τις θετικές συνέπειες που προκύπτουν για τα νησιά που συμμετέχουν στην τουριστική έκθεση υπήρξε και ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, αποστολή από το νησί του οποίου από κοινού με τα νησιά της Κύθνου, της Σερίφου και της Σίφνου παρέστησαν στη Philoxenia. “Η αγορά της βορείου Ελλάδος είναι πολύ μεγάλη” τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως κάθε νησί δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη του, αλλά οργανωμένα και γνωρίζοντας τί ζητά και τί μπορεί να προσφέρει, πρέπει να έχει συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις. “Δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν λόγο για απαξίωση της έκθεσης” συνέχισε ο ίδιος, καθιστώντας σαφές πως, η απαξίωση έρχεται ως απόρροια της απουσίας. “Ήμουν στην έκθεση καθ΄ όλη τη διάρκειά της και δόθηκε βαρύτητα όπως τόνισε και η υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη. Ως νησί δεν μπαίνουμε στη λογική της απαξίωσης, αλλά δίνουμε έμφαση στο πώς μπορούμε να προβάλουμε τον τόπο μας”. 

Ο κ. Δαμουλάκης κληθείς να τοποθετηθεί και για τη μη συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό, λέγοντας μόνον πως, “όποιοι και να είναι οι λόγοι, ο Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του σταθμίζουν τα πράγματα, όπως αντίστοιχα εγώ με τους συνεργάτες μου. Εμείς θελήσαμε να συμμετάσχουμε, βρήκαμε τρόπο και το κάναμε. Πάντα υπάρχουν τρόποι” κατέληξε ο δήμαρχος Μήλου. 

Επιφυλακτικός... ο κορυφαίος τουριστικός  προορισμός της Σαντορίνης 

Το “παρών” στην μεγάλη έκθεση της Θεσσαλονίκης έδωσε η Σαντορίνη για ακόμη μία χρονιά, – ένας φτασμένος τουριστικός προορισμός -, χωρίς ωστόσο να αναμένει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, Νικόλαου Ζώρζου. “Θεωρήσαμε καλό να είμαστε παρόντες, γιατί σίγουρα προκύπτει όφελος για κάθε μέρος και περιοχή που συμμετέχει” ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος, επισημαίνοντας όμως πως, “σταδιακά μάλλον αυτό το όφελος χάνει τη δυναμική του”. Τόνισε δε, πως αυτό το συμπέρασμα, “ως νησί έχουμε την εμπειρία να το κρίνουμε” εκφράζοντας την πεποίθησή του, πως, “η Philoxenia πλέον ελάχιστα πράγματα προσφέρει στο επίπεδο της τουριστικής προβολής της Σαντορίνης. Νομίζω πως άλλες ενέργειες αναδεικνύουν τον κάθε προορισμό” πρόσθεσε ο κ. Ζώρζος, υποστηρίζοντας παρακάτω ότι, “δεν αρκεί μόνον ο κάθε τόπος να συμμετέχει απλά για να ακουσθεί ότι συμμετείχε”, αφού η εν λόγω έκθεση όπως άφησε να εννοηθεί ακολούθως, γίνεται για λόγους “δημοσίων σχέσεων”. Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο ίδιος τόνισε ότι, “πρακτικό αποτέλεσμα νομίζω πως δεν υπάρχει και μιλώ αποκλειστικά και μόνο, ως δήμαρχος της Σαντορίνης”. 

“Αυξήθηκε το κόστος χωρίς την ΠΝΑΙ”

Με την παρουσία του δημάρχου Σικίνου προχώρησε η συμμετοχή του νησιού στην “Philoxenia 2014”, με τον μικρό Δήμο να αξιολογεί θετικά την παρουσία αντίστοιχων Δήμων στην τουριστική έκθεση, η οποία “δίνει τη δυνατότητα σημαντικής προβολής σε κάθε τόπο”. 

“Συμμετείχαμε οργανωμένα” δήλωσε στην εφημερίδα ο δήμαρχος, Βασίλης Μαράκης, εξηγώντας πως, “οποιαδήποτε έκθεση διεξάγεται και μπορεί να έχει προβολή ένας μικρός τόπος εννοείται ότι είναι θετικό γεγονός. Μετείχαμε με διαφημιστικό υλικό, με αφίσες, με τοπικά προϊόντα”. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Σίκινος συνυπήρξε στο ίδιο περίπτερο με τον την Ίο και τη Φολέγανδρο όπως ανέφερε ο ίδιος, αξιολογώντας αρνητικά την απουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. “Δεν είναι θετική αυτή η εξέλιξη” δήλωσε ο κ. Μαράκης στη συνέχεια, διασαφηνίζοντας πως, “έχουμε να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος όταν η συμμετοχή αφορά αποκλειστικά στον Δήμο μας. Χρειάζεται η Περιφέρεια να είναι αρωγός”, υποστήριξε τέλος. 

<