Η νέα δομή του ΚΕΠ Υγείας εγκαινιάστηκε στη Μήλο, με τα φώτα της δημοσιότητας να “πέφτουν” στην αποχώρηση Δημάρχου και αιρετών από την αίθουσα λόγω παρουσίας του Υπ. Εσωτερικών

«Θα ήταν ιεροσυλία να μην πω τίποτε»

Τα εγκαίνια του νέου ΚΕΠ Υγείας, στο πλαίσιο των δράσεων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Μήλου, παρουσία του Δημάρχου, εκπροσώπων, τόσο του Δήμου Μήλου, όσο και άλλων Δήμων, της ΚΕΔΕ, καθώς και… «ανεπιθύμητων» επισκεπτών.

Στην εγκαθίδρυση μίας νέας δομής, σχετικά με την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, προχώρησε ο Δήμος Μήλου, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις πρακτικές του Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), του οποίου είναι μέλος. Το ΚΕΠ Υγείας, σκοπό έχει τις δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη πληθώρας κοινών ασθενειών, την υποβοήθηση του ασθενή, με τα ζητήματα υγείας, αλλά και τη διοργάνωση δράσεων υγείας κάθε είδους.

Ωστόσο, παρά το γεγονός, ότι την ημέρα των εγκαινίων του ΚΕΠ Υγείας, έλαβε χώρα και η έναρξη εργασιών του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ, επίσης στη Μήλο, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στην αντίδραση του Δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και αρκετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην τελετή των εγκαινίων, όταν οι πρώτοι αποχώρησαν, καθιστώντας σαφές, ότι οι βουλευτές, που υπερψήφισαν την εξίσωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, είναι ανεπιθύμητοι στο νησί, όπως αυτό είχε εκφραστεί και από σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, μετά την θέση του σχετικού νόμου σε ισχύ.

Συμπληρωματική δομή υγείας για την εξυπηρέτηση του πολίτη

«Τα ΚΕΠ Υγείας, είναι μία δομή του ΕΔΔΥΠΠΥ, του οποίου ο Δήμος Μήλου είναι μέλος, προεδρεύει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, που έχει διαπιστώσει την ανάγκη για πρόληψη και ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα, μέσα από ένα πιο συστηματικό τρόπο, να έρθουν σε επαφή με τα προληπτικά μέτρα για την υγεία και να μπορεί ο φάκελός τους, ανά πάσα στιγμή, εφόσον εκείνοι το θελήσουν και μέσω ενός κωδικού, να κοινοποιείται σε όποιο γιατρό εκείνοι θέλουν και εμπιστεύονται», εξηγεί ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Όπως αναφέρει, ο σκοπός της ίδρυσής του και στο νησί της Μήλου είναι «τα Κέντρα Υγείας στα νησιά, κάνουν ένα τεράστιο έργο. Στο κομμάτι, όμως της πρόληψης, δεν υπάρχει καμία δομή. Έτσι λοιπόν, η ΚΕΔΕ και το ΕΔΔΥΠΠΥ, έρχονται συμπληρωματικά να δημιουργήσουν μία τέτοια δομή, η οποία σημειωτέον δεν λειτουργεί κατά κανενός, απλά λειτουργεί επιπρόσθετα, ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος. Είναι κάτι αντίστοιχο των ΚΕΠ, αλλά σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία αφορά αποκλειστικά τον τομέα της Υγείας».

Ο κ. Δαμουλάκης υπογράμμισε, πως ο Δήμος Μήλου, ήδη μεριμνά σε μεγάλο βαθμό, για τις δράσεις υγείας. «Η τελευταία δράση έγινε σε συνεργασία με την αντικαρκινική εταιρεία, όταν και ήρθε στο νησί κινητός μαστογράφος και εξετάστηκαν περίπου 250 άτομα από τη Μήλο, τα οποία “γλίτωσαν” τα έξοδα της μετακίνησης σε μία δύσκολη περίοδο και μπόρεσαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κάνουν αυτό που πρέπει. Κατά καιρούς έχουν έρθει αρκετά αντίστοιχα ιατρικά κλιμάκια, είτε για εξετάσεις πρόληψης κατά του προστάτη και άλλων παθήσεων», σημείωσε, τονίζοντας, πως όλες αυτές οι δράσεις πλέον θα συντονίζονται μέσω και του ΚΕΠ Υγείας, το οποίο θα αναλάβει και την καμπάνια ενημέρωσης.

«Επειδή είμαστε φιλόξενοι, αποχωρήσαμε εμείς»

Όσον αφορά στο περιστατικό με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά την εγκαινίαση του ΚΕΠ Υγείας, ο Δήμαρχος Μήλου επανέλαβε, πως πρώτιστος ρόλος του Δημάρχου είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και ο αποκλεισμός των βουλευτών, οι οποίοι συναίνεσαν στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αποτελεί απόφαση και ψήφισμα ΔΣ, το οποίο, μάλιστα, έχει κοινοποιηθεί, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, καθώς και στο Προεδρείο της Βουλής και άρα ο υπουργός είχε λάβει γνώση, για τη στάση των Μηλαίων πολιτών.

«Με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα, ένα ζήτημα αφαίμαξης των κατοίκων των Κυκλάδων, οι οποίοι στα θέματα υγείας έχουν πρόβλημα, στα θέματα μετακίνησης έχουν πρόβλημα, στους περισσότερους τομείς αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γεωγραφικής τους θέσης», τόνισε, αναφερόμενος και στην προστασία της νησιωτικότητας από το άρθρο 101 του Συντάγματος. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το Δήμαρχο, τόσο η πλειοψηφία, όσο και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Μήλου, αποφάσισαν ομόφωνα να υπάρξει αντίδραση, υπογράφοντας σχετική απόφαση, όπου «χρησιμοποίησα τα λόγια των τώρα κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι έλεγαν, ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι καταστροφική. Και τους προτρέψαμε να μην το ψηφίσουν. Στην αντίθετη περίπτωση, καταστήσαμε σαφές, ότι είναι ανεπιθύμητοι στο νησί μας».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μήλου, «ο υπουργός ήρθε στο ΚΕΠ Υγείας, το οποίο στεγάζεται στο Δήμο Μήλου. Εκεί λοιπόν, εγώ, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο της Μήλου, είμαι υποχρεωμένος, έστω και σημειολογικά ως προς το χώρο, να εφαρμόσω τις αποφάσεις του ΔΣ. Σε ένα φιλόξενο νησί σαν τη Μήλο, δεν μπορούσα να τον “πετάξω έξω”, φυσικά. Όταν όμως τελείωσε η μικρή τελετή του αγιασμού και πήγαμε στους χαιρετισμούς, μέσα στην ίδια αίθουσα, όπου το Μάιο είχαμε πάρει αυτή την απόφαση, θα ήταν ιεροσυλία να μην πω τίποτε. Διάβασα τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επειδή είμαστε φιλόξενοι, αποχώρησα. Τόσο εγώ, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Απλά και ξεκάθαρα», ενώ υποστήριξε, ότι «από δω και πέρα με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να κινούμαστε. Διότι, με γλυκόλογα και “χάδια”, δουλειά δεν γίνεται».

Παράλληλα ξεκαθάρισε, ότι «εγώ πρέπει να κάνω αυτό που είναι σωστό για τη Μήλο, αλλά και για τα άλλα νησιά, καθώς αποτελούν μία ενιαία οντότητα», ενώ σχετικά με ανακοινώσεις, που θέλουν το Δήμαρχο να πρόσκειται εχθρικά προς την κυβέρνηση, προς εξυπηρέτηση άλλων κομματικών σκοπιμοτήτων, ο κ. Δαμουλάκης υπενθύμισε, πως και όταν κυβέρνηση ήταν το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ίδιος δε δίστασε – και πάλι κατόπιν σχετικής απόφασης ΔΣ – να καταθέσει αγωγή προς τον τότε υπουργό Υγείας, κ. Ά. Γεωργιάδη, όταν το Κέντρο Υγείας Μήλου λειτουργούσε σε κατάσταση απόλυτης υποστελέχωσης.