Παρέμβαση του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Μήλου, Η. Αποστολόπουλου για την απόρριψη λυμάτων σε περιοχές του νησιού

“Ζήτημα δημόσιας υγείας”

Αντίθετα από τον δήμαρχο, υποστηρίζει πως “ο βιολογικός δεν λειτουργεί”

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει δημοσίως ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μήλου, Ηλίας Αποστολόπουλος σχετικά με το θέμα της απόρριψης λυμάτων σε διάφορες περιοχές του νησιού, επισημαίνοντας την πιθανότητα σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και κυρίως το ενδεχόμενο πρόκλησης ζητημάτων δημόσιας υγείας.

Στο θέμα, που έχει πάρει μεγάλη διάσταση τόσο μέσω του Τύπου, όσο και μέσω των αναφορών αντιδρώντων πολιτών σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες συνοδεύονται από σχετικά βίντεο και φωτογραφίες, δίνει συνέχεια ο κ. Αποστολόπουλος με αφορμή τις καθησυχαστικές δημόσιες τοποθετήσεις του δημάρχου, Γεράσιμου Δαμουλάκη, μέσω των οποίων υποστήριξε πως, “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” καθώς και πως, “ο βιολογικός λειτουργεί πλήρως”.

Στον αντίποδα με τη θέση του κ. Δαμουλάκη, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας έχοντας ευθύνη πρόληψης ζητημάτων δημόσιας υγείας, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην εφημερίδα, υποστηρίζει πως, πρέπει να βρεθεί λύση και να σταματήσει η απόρριψη των λυμάτων (τόσο από βυτιοφόρα, όσο και από αγωγούς) στο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ξεκάθαρα δε, πως, “ο βιολογικός δεν λειτουργεί”.

Δεν λειτουργεί ο βιολογικός. Γι αυτό και τέτοιες ενέργειες”

Ειδικότερα, στην παρέμβαση που επεδίωξε να κάνει ο κ. Αποστολόπουλος μέσω της εφημερίδας εξήγησε πως, το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία της Μήλου εξετάστηκε από τον ίδιο κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας που δέχθηκε ως διευθυντής του Κέντρου Υγείας. “Στις 22 Ιουλίου ήρθε μία ανώνυμη καταγγελία, στην οποία αναφέρεται ότι ο βιολογικός καθαρισμός της Μήλου δεν λειτουργεί και τα λύματα διοχετεύονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Καταγγέλλεται ότι σε καθημερινή βάση λύματα του Δήμου αλλά και ιδιωτών (από καταστήματα και σπίτια) με βυτιοφόρα μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού και πετιούνται σε διάφορα σημεία” τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας μάλιστα πως, κάποια από αυτά τα σημεία “αποτελούν και τρύπες που είναι οι εξαερισμοί αρχαίων ορυχείων”. Υποστηρίζοντας σε γενικότερο επίπεδο πως, “γίνεται ζημιά” από αυτές τις ενέργειες, επεσήμανε πως “από κοινού με συμπολίτες μου, θελήσαμε να εξετάσουμε αυτήν την καταγγελία και ψάξαμε το θέμα”. Όπως πρόσθεσε, προτού αναφερθεί και σε περιοχές που σημειώνει ότι γίνεται η ρίψη των λυμάτων, “διαπιστώσαμε πολλά”.

Συγκεκριμένα υποστήριξε, “Για παράδειγμα μέσα στη χωματερή της Μήλου, δηλαδή εκεί που οδηγούν τα σκουπίδια, είναι ολόκληρα κοπάδια ζώων που τρώνε σκουπίδια και πίνουν βοθρολύματα τα οποία αδειάζουν τα βυτία του Δήμου. Γι αυτά υπάρχει και φωτογραφικό υλικό. Επίσης, σε ένα άλλο μέρος μέσω ενός αγωγού, αδειάζουν βοθρολύματα από το χωριό της Τρυπητής, όπως και στο σημείο Τουρκοποταμός στο οποίο αδειάζουν βοθρολύματα του χωριού Πέρα Τριοβασάλου πάλι μέσω αγωγού”.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο θέμα και στην κατεύθυνση να δώσει περισσότερα στοιχεία, ο κ. Αποστολόπουλος συμπλήρωσε πως, “Επίσης σε σημείο 200 μέτρων μακριά από τον βιολογικό καθαρισμό υπάρχει ένα ρυάκι βοθρολυμάτων και πλημμυρίζει την περιοχή. Αυτά τα λύματα προφανώς και καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα” σχολίασε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας αντίθετα προς τα λεγόμενα του δημάρχου πως, “Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί όπως λέει ο δήμαρχος στην επιστολή του, έχουν υπερχειλίσει οι αγωγοί. Έγιναν επειδή είναι κομμένοι οι αγωγοί και δεν είναι σπασμένοι. Είναι κομμένοι κι αυτό έχει γίνει από ανθρώπινο χέρι”.

Θέλοντας να ολοκληρώσει τη δική του θέση, εξήγησε μάλιστα πως, αυτές οι ενέργειες γίνονται καθώς “ο βιολογικός του νησιού δεν λειτουργεί”, σημειώνοντας δε, πως, “αν αυτά τα λύματα έπεφταν απευθείας στον βιολογικό, θα είχαν καταλήξει στη θάλασσα διότι δεν μπορεί να τα απορροφήσει”. Στην ερμηνεία που ανέφερε δημοσίως, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας υπογράμμισε επιπλέον, πως, αυτός είναι και ο λόγος που “έκοψαν τους αγωγούς και πέφτουν στα χωράφια τα λύματα”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Στον βιολογικό έριχναν μόνον όσα λύματα μάζευαν τα βυτία από τα διάφορα καταστήματα” λέγοντας βέβαια πως, “όμως και πάλι ο βιολογικός ξεχείλισε με αυτά τα λύματα, άρα, τα βυτιοφόρα τα παίρνουν και τα ρίχνουν σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού”.

Ως Διευθυντής του Κέντρου Υγείας αναφέρω το πρόβλημα”

Κατηγορηματικός στην άποψη πως πρέπει άμεσα να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα, υποστήριξε πως, “Υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας”. Επεσήμανε δε, πως, ο ίδιος “επισκέφθηκε αυτά τα μέρη” που προανέφερε και διαπίστωσε πως, “είναι γεμάτα κουνούπια και μύγες. Γεμάτα έντομα, τα οποία έντομα ταξιδεύουν. Άρα, υπάρχει κίνδυνος και μεγάλος μεγάλος”.

Κληθείς να γνωστοποιήσει αν υπήρξε συνάντηση ή ενημέρωση από τον δήμαρχο, ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε τα εξής: “Ζήτησα συνάντηση και το μόνο που μου είπαν είναι ότι ο βιολογικός δουλεύει πλήρως και αυτά δεν είναι λύματα, αλλά υπερχειλίσεις”.

Εμμένοντας στη θέση πως θα είναι προς όφελος του νησιού να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Δεν κάνω αντιπολίτευση. Είμαι διευθυντής του Κέντρου Υγείας του νησιού, ανήκω στους ανθρώπους που πρέπει να κάνουν πρόληψη για θέματα δημόσιας υγείας, γνωρίζω ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα στο νησί εξαιτίας των λυμάτων που διοχετεύονται δεξιά κι αριστερά και το αναφέρω. Πρέπει να γίνει άμεσα παρέμβαση για το νησί”.

Κλείνοντας το θέμα, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, υποστήριξε πως, τα τελευταία έτη που “Ο δήμαρχος ζήτησε την πλήρη ευθύνη του βιολογικού, από τότε, ο Δήμος ουδέποτε ξόδεψε χρήματα για τη συντήρησή του και γι αυτό ο βιολογικός βγήκε εκτός λειτουργίας”. Γνωστοποίησε τέλος πως, “όσο ήταν μαζί η εταιρεία που τον λειτουργούσε, έδινε περί τα 200.000 ευρώ τον χρόνο για τη συντήρησή του”.