Ανακοίνωση των Βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις προτάσεις επαναπροσδιορισμού της μοριοδότησης υπηρεσίας των σχολείων των Κυκλάδων

"Αγωνιζόμαστε για αναβάθμιση της εκπαίδευσης και όλων των σχολείων"

  • Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, 2018 - 16:28

Αναφορικά με τις προτάσεις των σχολείων που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, απαιτούνται μερικές επισημάνσεις για να σταματήσει η χειραγώγηση της κοινής γνώμης αλλά και για να αποκατασταθεί ο ορθολογισμός στον δημόσιο διάλογο.

Το ΥΠΠΕΘ απέστειλε στις Ομοσπονδίες Λειτουργών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεκριμένες προτάσεις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 προς διαβούλευση. Παράλληλα, έγινε η νόμιμη διαδικασία με βάση την οποία τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια σε κάθε νομό γνωμοδοτούν επί των πινάκων μοριοδότησης των σχολείων όλης της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο σχολείο του Κορθίου, όπως και σε αυτό της Κύθνου, προτάθηκε από το Υπουργείο να μειωθούν τα μόρια τους. Προφανώς, το ζητούμενο για όλους μας είναι να καταστήσουμε σαφές ότι κανένα σχολείο της νησιωτικής μας περιοχής δεν πρέπει να απολέσει μόρια. Ο νομός καλύπτει εδώ και πολλά χρόνια τις εκπαιδευτικές του ανάγκες σε συντριπτικό ποσοστό με αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές, ή μόνιμους οι οποίοι συλλέγουν μόρια για μετάθεση ή απόσπαση, και βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και χρόνια λόγω μη ικανοποίησης των όποιων αιτημάτων τους.  

Κατά συνέπεια, κανένα σχολείο δεν «αποχαρακτηρίστηκε», δεν «υποβιβάστηκε» και δεν άλλαξε μοριοδότηση. Δεν υφίσταται κατά συνέπεια καμία ειλημμένη «απόφαση» περί αναμοριοδότησης των σχολείων.

Μια προσεκτική μελέτη των στατιστικών στοιχείων για την εκπαίδευση στις Κυκλάδες θα αναδείκνυε την αληθινή κατάσταση της εκπαίδευσης στις Κυκλάδες, τις χρόνιες στρεβλώσεις, το δημογραφικό, τις κτιριακές υποδομές και την έλλειψη κανονιστικών και νομοθετικών προβλέψεων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την άρση των ανισοτήτων. Η παρούσα κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο.

Δεν είναι σωστό η εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών των Κυκλάδων να αποτελεί λεία στις αντιπολιτευτικές «σιαγόνες» ορισμένων στις Κυκλάδες ή στο κτίσιμο πολιτικής καριέρας. Οφείλουμε τη νέα γενιά να την διαπαιδαγωγούμε πολιτικά, να εμπνέουμε διεκδικήσεις αλλά ταυτόχρονα να καλλιεργούμε την κριτική σκέψη, την διαλεκτική και το γόνιμο διάλογο.

Καλούμε όλους και όλες αφενός να συνδράμουμε εποικοδομητικά στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η εκπαίδευση στις Κυκλάδες και, αφετέρου, να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για την ανάδειξη της νησιωτικότητας.