Προς συμβασιοποίηση το έργο του συστήματος διαχείρισης υδατικού ισοζυγίου και ελέγχου ποιότητας στο δίκτυο ύδρευσης της Πάρου

Εξασφάλιση επάρκειας και ποιότητας νερού

  • Πέμπτη, 12 Μαρτίου, 2020 - 06:13

Προχωρά προς συμβασιοποίηση το έργο του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υδατικού ισοζυγίου και ελέγχου ποιότητας σε ζώνες του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς και διανομής πόσιμου νερού από το Δήμο Πάρου και τη ΔΕΥΑΠ.

Η συγκεκριμένη πράξη είχε υποβληθεί ως πρόταση από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάρου και είχε εγκριθεί από το Πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι” του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πριν από μερικές ημέρες, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με την αρμόδια επιτροπή να αποσφραγίζει τις προσφορές και να προχωρά στα προβλεπόμενα βήματα, για τη συμβασιοποίηση με τον ανάδοχο του έργου.

Ορθολογική διαχείριση και προστασία της δημόσιας υγείας

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υδατικού ισοζυγίου και ελέγχου ποιότητας σε ζώνες του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς και διανομής του πόσιμου νερού του Δήμου Πάρου.

Βασικός στόχος της συγκεκριμένης πράξης είναι η εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή ευθύνης της, η οποία παρουσιάζει ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, μεγάλο ποσοστό μη τιμολογούμενου νερού, μη ορθολογικό τρόπο λειτουργίας ενώ απαιτείται και ιδιαίτερη μέριμνα για τη διασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού, καθώς λόγω των πολλών θραύσεων, απόρροια των αρρύθμιστων πιέσεων στο δίκτυο και της ελλιπούς παρακολούθησης των λειτουργικών παραμέτρων παροχής – πίεσης – ποιότητας στο εσωτερικό δίκτυο παρατηρούνται πολλά προβλήματα.

Επιπρόσθετα της εξασφάλισης της επάρκειας του διατιθέμενου προς κατανάλωση ύδατος, σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης και είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, μέσω του ελέγχου της ποιότητας στο εσωτερικό δίκτυο με σκοπό την άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση υπέρβασης των δοσμένων ορίων.

Οι προτεινόμενες προτάσεις είναι συμβατές με τα μέτρα που προτείνονται και περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου και σε εναρμόνιση με τους όρους και τις κατευθύνσεις της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020".

Η προτεινόμενη πράξη συμβάλει στην άρση της 'εκ των προτέρων αιρεσιμότητας (ΕΣΠΑ 2014-2020), στον τομέα υδατικών πόρων σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική για το νερό που θα παρέχει επαρκή κίνητρα στους χρήστες για την αποδοτική χρήση υδατικών πόρων και με την επαρκή συνεισφορά των διαφορών χρήσεων του νερού στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΣΔΛΑΠ.

Η συμβολή προκύπτει λόγω της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου (συγκέντρωση και ανάλυση αξιόπιστων ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων), τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και συντήρησης του δικτύου και των λοιπών υποδομών ύδρευσης, με στόχο την ανάκτηση του κόστους υπηρεσιών ύδατος, σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της Οδηγίας 2000/20/ΕΚ.

Προβλεπόμενες προμήθειες στο πλαίσιο του έργου

Όσον αφορά στο φυσικό αντικείμενο της πράξης, αυτό περιλαμβάνει:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία δύο (2) Σταθμών Διαχείρισης Πίεσης (ΣΔΠ) σε επιλεγμένη ζώνη του δικτύου με χρήση τηλεμετρικών καταγραφικών, πιεζοθραυστικών δικλείδων, διατάξεων εξελιγμένης διαχείρισης πίεσης, διατάξεων παραγωγής ενέργειας, λοιπά μετρητικά όργανα και παρελκόμενο εξοπλισμό.

  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία οκτώ (8) Σταθμών Μέτρησης Ποιότητας - Πίεσης (ΣΠ) σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου με χρήση τηλεμετρικών καταγραφικών, υδραυλικού και παρελκόμενου εξοπλισμού.

  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Κατανάλωσης (ΤΣΕΚ) στις απολήξεις των επιλεγμένων ζωνών του δικτύου με χρήση μετρητών κατανάλωσης με τηλεμετρικές διατάξεις καταγραφής και επικοινωνίας και παρελκόμενο εξοπλισμό.

  • Προμήθεια Φορητών Σταθμών Ελέγχου (ΦΣΕ) που περιλαμβάνουν διατάξεις λήψης και επεξεργασίας δεδομένων κατανάλωσης με λογισμικό, ακουστικό γαιόφωνο, διάταξη επισκόπησης αγωγών, φορητή διάταξη μέτρησης ποιότητας νερού και διατάξεις ακουστικής καταγραφής διαρροών.

  • Επέκταση του υφιστάμενου Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) με εξοπλισμό και λογισμικό με ταυτόχρονη ενσωμάτωση των νέων σταθμών ελέγχου στο υφιστάμενο SCADA σε κοινή βάση δεδομένων.

  • Παράδοση σε θέση πλήρους και κανονικής λειτουργίας του συνολικού συστήματος, Δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος καθώς και απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του για διάστημα τριών (3) μηνών, από την ημερομηνία θέσεως του σε λειτουργία, με ταυτόχρονη τήρηση των προγραμμάτων ελέγχου, μετρήσεων και συντηρήσεων, τα οποία θα παραδίδονται στην Υπηρεσία και

  • Εκπαίδευση του προσωπικού της Υπηρεσίας κατά το διάστημα της 3 μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευές, τήρηση προγραμμάτων μετρήσεων κλπ της προμήθειας και ο εφοδιασμός της με τα αντίστοιχα πλήρη προγράμματα, βιβλία, εγχειρίδια, καταλόγους ανταλλακτικών και οδηγίες για την σωστή, εύρυθμη και μακρόχρονη λειτουργία του συστήματος.

Δύο υποέργα

Η σύμβαση περιλαμβάνει το Υποέργο 1 με τίτλο: «Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδατικού ισοζυγίου και ελέγχου ποιότητας σε ζώνες του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς και διανομής του πόσιμου νερού του Δήμου Πάρου» του έργου με τίτλο «Σύνδεση δικτύου ύδρευσης Αγ. Υπακοής με το δίκτυο αφαλάτωσης και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδατικού ισοζυγίου και ελέγχου ποιότητας σε ζώνες του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς και διανομής του πόσιμου νερού του Δήμου Πάρου» το οποίο έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης» του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» με βάση την απόφαση ένταξης με αρ. πρωτ. 55821/11-10-2018 του Τμήματος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων & Διαχείρισης Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η χρηματοδότηση της παρούσας σύμβασης πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που συνομολογήθηκε με δανειακή σύμβαση μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Πάρου (Δ.Ε.Υ.Α.Π.) και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών