Δημοπρατείται το έργο βελτίωσης για το αλιευτικό καταφύγιο στον όρμο Παριανού του Άνω Κουφονησίου

Ενίσχυση λιμενικών υποδομών στο Κουφονήσι

  • Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:18

Προκηρύχθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου ο διαγωνισμός, που αφορά στην εκπόνηση των μελετών για το έργο “Βελτίωση αλιευτικού καταφυγίου όρμου Παριανού Ν. Κουφονησίου”, το οποίο θα εξυπηρετήσει την αλιευτική δραστηριότητα στο μικρό νησί.

Την αντικατάσταση των υποτυπωδών υποδομών, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την εξυπηρέτηση των αλιευτικών σκαφών στο Κουφονήσι, έχει ως στόχο το έργο, το μελετητικό κομμάτι του οποίου δημοπρατήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Νάξου και αφορά στη βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου στον όρμο Παριανού, με τη δημιουργία σύγχρονων λιμενικών υποδομών, που θα συμβάλουν προκειμένου τα αλιευτικά σκάφη να προστατεύονται επαρκώς.

Υφιστάμενη κατάσταση

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, το καταφύγιο αλιευτικών σκαφών βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Άνω Κουφονησίου και σήμερα λειτουργεί με στοιχειώδεις υποδομές για την εξυπηρέτηση σκαφών και αλιέων. Το καταφύγιο οριοθετείται νότια από προσήνεμο μώλο, δυτικά από αμμώδη παραλία, μήκους περίπου 30 μέτρων και βραχώδη ακτογραμμή, βόρεια από αμμώδη παραλία μήκους 140 μέτρων και ανατολικά από βραχώδη ακτογραμμή και πρόχειρο υπήνεμο μώλο. Η χερσαία πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται στο ανατολικό τμήμα πάνω από τη βραχώδη παραλία.

Η είσοδος της λιμενολεκάνης διαμορφώνεται στα νότια, μεταξύ προσήνεμου και υπήνεμου μώλου, και έχει πλάτος 45m περίπου. Η λιμενολεκάνη του καταφυγίου έχει σχετικά μικρά βάθη, της τάξης των 1,50 - 2,0m, ενώ μόνο στο νότιο τμήμα (κοντά στην είσοδο) εντοπίζονται μεγαλύτερα βάθη της τάξης των 5,0m και στην είσοδο από 5,0m έως 8,0m.

Η πρόσδεση των αλιευτικών σκαφών γίνεται σήμερα στον προσήνεμο μώλο στους αυτοσχέδιους μικρούς μόλους που έχουν διαμορφωθεί κάθετα στις βραχώδεις παραλίες ή αρόδο στο εσωτερικό του όρμου. Στο ανατολικό τμήμα υπάρχει ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, η οποία όμως δεν χρησιμοποιείται πλέον. Στη δυτική ακτή του όρμου υπάρχει επίσης, ερειπωμένη δεξαμενή σκυροδέματος για συλλογή όμβριων υδάτων, ενώ δεν υπάρχουν δίκτυα (παροχές ύδρευσης, φωτισμού και τηλεφώνου).

Ο προσήνεμος μόλος, συνολικού μήκους 105m, στα πρώτα 60m είναι μικτής διατομής με εσωτερικό κρηπίδωμα πλάτους 4,0m από σκυρόδεμα και εξωτερική θωράκιση από φυσικούς ογκολίθους, ενώ στα υπόλοιπα 45m αποτελείται από πρανές με φυσικούς ογκολίθους. Ο υπήνεμος μόλος έχει μήκος 30m και είναι κατασκευασμένος από φυσικούς ογκολίθους.

Συμπερασματικά η σημερινή κατάσταση στο αλιευτικό καταφύγιο παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης και γενικότερης υποβάθμισης του περιβάλλοντος, ενώ εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω υποβάθμιση, τόσο του χερσαίου, όσο και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Παράλληλα τονίζεται, πως οι λιμενικές υποδομές είναι υποτυπώδεις και ικανοποιούν στοιχειωδώς τις ανάγκες των αλιέων της περιοχής, δεν υπάρχουν έργα επαρκούς μήκους για να δένουν τα αλιευτικά σκάφη και για αυτό τον λόγο τα περισσότερα σκάφη παραμένουν αρόδο και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η βελτίωση των υποδομών, ώστε να παρέχεται ασφαλής ελλιμενισμός των αλιευτικών σκαφών.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτείνονται

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη δεκαετία του 2000 είχε ανατεθεί και εκπονηθεί μελέτη για τη βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου και του δρόμου πρόσβασης σε αυτό, ωστόσο στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είχαν γίνει παρατηρήσεις από την τότε αδειοδοτούσα περιβαλλοντική αρχή (ΥΠΕΧΩΔΕ), αναφορικά με τα προτεινόμενα έργα. Θεωρήθηκε δε, πως «το συνολικό προτεινόμενο έργο αποτελεί σημαντική παρέμβαση σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα και ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από την κατασκευή στην παράκτια περιοχή του όρμου και γενικότερα στο περιβάλλον της περιοχής».

Πλέον, το Λιμενικό Ταμείο Νάξου, έρχεται να αναθέσει το μελετητικό έργο, για τη βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου, με τα έργα που θα μελετηθούν να αφορούν σε:

• Προσήνεμο μόλο συνολικού μήκους 130mπερίπου. Ο προσήνεμος μόλος θα έχει εσωτερικά κρηπίδωμα και εξωτερικά (νότια) θωράκιση με φυσικούς ογκολίθους. Στο ακρομόλιο θα προβλέπεται διαπλάτυνση διαστάσεων 25x25m.

• Υπήνεμο μόλο μήκους 65m περίπου στην ανατολική ακτή του όρμου. Ο υπήνεμος μόλος θα κατασκευαστεί ως έργο με πρανή με θωράκιση με φυσικούς ογκολίθους.

• Παραλιακά κρηπιδώματα στη δυτική πλευρά του όρμου συνολικού μήκους 75m, στα οποία περιλαμβάνεται και ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών.

• Προβλήτα σχήματος Τ στη ανατολική πλευρά του όρμου. Η κεφαλή της προβλήτας θα έχει μήκος περί τα 68m ενώ ο κορμός της μήκος 27m.

• Εκβάθυνση της λιμενολεκάνης σε έκταση 8 στρεμμάτων.

• Κτήριο επιφανείας 150 τ.μ.

Οι επιμέρους μελέτες που θα εκπονηθούν από τον ανάδοχο αφορούν σε τοπογραφική μελέτη, μελέτη λιμενικών έργων, μελέτη κυματικής διείσδυσης/διαταραχής, ακτομηχανική μελέτη, περιβαλλοντική μελέτη, αρχιτετκονική μελέτη, στατική μελέτη και μελέτη ηλεκτρομηχανικών έργων.