Βράβευση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Δήμος Μυκόνου παίρνει “άριστα” για την καλή διακυβέρνηση

Αναγνωρίζεται η πρόοδος του Δήμου σε επίπεδο διοίκησης και εξυπηρέτησης των πολιτών, με το “Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση”

Με το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση βραβεύθηκε ο Δήμος Μυκόνου, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), με φόντο την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο διοίκησης και διακυβέρνησης στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που “έτρεξε” η ΚΕΔΕ, το ΙΤΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος Μυκόνου, μαζί με άλλους Δήμους της χώρας, εκ των οποίων βραβεύθηκαν αντιστοίχως 24 ακόμη.

Η εν λόγω βράβευση έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόοδο του Δήμου Μυκόνου όσον αφορά την υιοθέτηση και εφαρμογή καλών πρακτικών και υψηλής ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, στην κατεύθυνση που “υπαγορεύει” η ανάγκη για αξιόπιστους Δήμους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Αξιολόγηση για καλές υπηρεσίες

Ειδικότερα, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες η ΚΕΔΕ, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα δεδομένης της πανδημίας, αναφέρθηκαν λεπτομέρειες για το εν λόγω πρόγραμμα.

Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν, το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» (ELOGE) ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2007. Στη χώρα μας είναι “ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την ΚΕΔΕ, το ΙΤΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποτελείται από 12 αρχές, με στόχο την εναρμόνιση και την βελτίωση της τοπικής διακυβέρνησης στις 47 χώρες – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα”.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση (ELOGE) αποδίδεται στους Δήμους που επιτυγχάνουν “ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες, ύστερα από μια διαδικασία αξιολόγησης σε επίπεδο Δημάρχου, εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και των πολιτών μέσω ερωτηματολογίων που οι εμπλεκόμενοι πολίτες, συνεργάτες και εργαζόμενοι στους Δήμους μπορούσαν να συμπληρώνουν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε το ΙΤΑ”.

Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ για την συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο πρόγραμμα αυτό είχε σημαντικά αποτελέσματα και απέδειξε ότι, “οι Δήμοι της Ελλάδας διαθέτουν υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης, κάτι που αναγνωρίστηκε και από το Συμβούλιο της Ευρώπης”.

Τέλος αξίζει να διευκρινιστεί πως, στο πρόγραμμα συμμετείχαν με πλήρη φάκελο 25 Δήμοι και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν μετά από κατάταξη η οποία έγινε από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης βάσει των διεθνών πρακτικών.

Σύγχρονο πρότυπο διοίκησης

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς ανέφερε πως η συγκεκριμένη βράβευση για τον Δήμο έρχεται “να πιστοποιήσει τη σημαντική δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα”.

Όπως ο ίδιος εξήγησε παρακάτω, πρωτίστως, “γιατί η αξιολόγηση γίνεται από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ”, δευτερευόντως επειδή “την αξιολόγηση την κάνουν οι ίδιοι οι δημοτικοί υπάλληλοι και κυρίως οι ίδιοι οι πολίτες” και ακολούθως “επειδή η αξιολόγηση αφορά το βαθμό εφαρμογής 12 Ευρωπαϊκών Αρχών Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμπεριλαμβάνει από ζητήματα αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και ανταπόκρισης στις βασικές προσδοκίες και ανάγκες των πολιτών μέχρι ζητήματα διαφάνειας, δεοντολογίας, λογοδοσίας, καινοτομίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής”.

Στις δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη”, ο ίδιος θέλησε να εξηγήσει πως γίνεται αντιληπτό βάσει των ανωτέρω, πως, “η συγκεκριμένη αξιολόγηση αφορά το σύνολο του οργανωτικού και διοικητικού μοντέλου του δήμου, τον τρόπο λήψης αποφάσεων και το τελικό αποτύπωμά τους στην καθημερινότητα του πολίτη”.

Εκφράζοντας την προσωπική ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη βράβευση, ο Κώστας Κουκάς τόνισε τα εξής: “Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, τόσο για το έργο της δημοτικής αρχής και βεβαίως των υπαλλήλων και των συνεργατών μας, όσο και από την αναγνώριση αυτού του έργου από διεθνείς οργανισμούς και το κυριότερο από την τοπική μας κοινωνία. 

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της δημοτικής αρχής είχαμε δεσμευτεί ότι θέλουμε να οργανώσουμε το δήμο σε σύγχρονα πρότυπα διοίκησης και να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα επιλύσουν διαχρονικά προβλήματα του τόπου μας, αλλά και θα είναι απολύτως σύμφωνες με την εικόνα της Μυκόνου ως ενός κορυφαίου διεθνούς τουριστικού προορισμού”.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, σήμερα, “είμαστε ικανοποιημένοι για την πρόοδο που έχει συντελεστεί και εργαζόμαστε με επιμονή και συστηματικότητα για την περαιτέρω ενίσχυση των υπαρχουσών υποδομών, τη δημιουργία νέων υποδομών και τη ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να είναι ακόμα πιο προσιτές προς τους πολίτες”.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “Είμαι βέβαιος ότι με την καλή συνεργασία όλων και τη στήριξη της τοπικής μας κοινωνίας θα τα καταφέρουμε γι’ άλλη μια φορά”.

Νέο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος έδωσε έμφαση στο θέμα της χρηστής διοίκησης των Δήμων, προκειμένου η Ελλάδα – σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνον – να παρουσιάσει ένα νέο “πρόσωπο” για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

“Πάμε να επαναπροσδιοριστούμε και να προσδιορίσουμε το τι ακριβώς κάνουμε, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε περισσότερο τους κανόνες χρηστής διοίκησης, τους 12 που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης ή και άλλους που θα βρούμε μόνοι μας στους Δήμους μας για να μπορέσουμε λοιπόν να δείξουμε και να αναδείξουμε ένα καινούργιο πρόσωπο για την Αυτοδιοίκηση στη χώρα” σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εξηγώντας τέλος πως, “Η αρχή έγινε τα τελευταία χρόνια. Προσεγγίζουμε με εντελώς διαφορετική πολιτική τα όσα πράττουμε αλλά καλό θα είναι να «μετρηθούμε». Γιατί αν δε μετρήσεις κάτι δεν μπορείς να το βελτιώσεις”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΤΑ, Ηλίας Αποστολόπουλος μίλησε για την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ σχετικά με το ανωτέρω πρόγραμμα, ενώ ακολούθως τόνισε πως, “25 Δήμοι κατέθεσαν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας και μάλιστα 23 από αυτούς συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από 3.00, μια βαθμολογία που αποτελεί πανευρωπαϊκά πολύ υψηλό ποσοστό και δείχνει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες μας”.

Κατόπιν αυτών, ο ίδιος αναφέρθηκε στις 12 αρχές της καλής διακυβέρνησης τις οποίες έχει θεσπίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση της αξιολόγησης των συμμετεχόντων Δήμων. Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, αυτές οι αρχές έχουν ως εξής: “Εκπροσώπηση, Συμμετοχή και Δίκαιη Διεξαγωγή εκλογών. Ανταπόκριση. Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα. Προσβασιμότητα και Διαφάνεια. Κανόνες Δικαίου. Δεοντολογία. Ικανότητα και Επάρκεια. Καινοτομία και Προσαρμοστικότητα. Βιωσιμότητα και Μακροπρόθεσμος Προσανατολισμός. Υγιής Οικονομική Διαχείριση. Ανθρώπινα Δικαιώματα-Πολυπολιτισμικότητα και Κοινωνική Συνοχή. Λογοδοσία”.