Lockdown στο νησί των ανέμων, φέρνει σωρεία αντιδράσεων Δήμου, επιχειρηματιών και φορέων, που κάνουν λόγο για καταστροφή του τουριστικού προϊόντος, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο χώρας, με χιλιάδες ακυρώσεις ήδη για τον προορισμό

Αδικία, αστοχία και στοχοποίηση της Μυκόνου με φόντο το lockdown

Σαντορίνη, Πάρος & Ίος υποψήφιοι προορισμοί για επιβολή μέτρων περιορισμού

Σε τοπικό lockdown, με αυξημένα περιοριστικά μέτρα, κατά της διάδοσης του Covid-19 έχει τεθεί το νησί της Μυκόνου από το Σάββατο, 17 Ιουλίου, με την τοπική κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο να βρίσκεται σε αναβρασμό, κατηγορώντας την πολιτεία για ανεπάρκεια στο χειρισμό της κατάστασης, αλλά και για καταστροφή του τουριστικού προϊόντος της χώρας, καθώς στοχοποιείται μία εκ των «ναυαρχίδων» του ελληνικού τουρισμού.

Ιδιαίτερη δυσαρέσκεια, ανησυχία, αλλά και αντιδράσεις, έφερε η απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, να ανακοινώσει αυξημένα περιοριστικά μέτρα, εν είδει ενός τοπικού lockdown, στο νησί της Μυκόνου, που τα τελευταία 24ωρα είδε τα κρούσματα σχεδόν να πενταπλασιάζονται.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «οι πηγές που κρίνουν το ζήτημα της μεγάλης διασποράς, αφορούν στις νέες ηλικίες και προέρχονται από τη διασκέδαση και τις συναθροίσεις», ενώ στις «επικίνδυνες» περιοχές και υποψήφιες για λήψη αντίστοιχων μέτρων τοπικού χαρακτήρα, ο υφυπουργός έβαλε επίσης το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο στην Κρήτη, καθώς και τρία νησιά των Κυκλάδων, επίσης πρωτοπόρα στον τουριστικό στίβο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Ίο.

Από την πλευρά του, τόσο ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, όσο και τα σωματεία των επιχειρηματιών της Μυκόνου, δηλώνουν την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο χειρισμός της κατάστασης, καλώντας την κυβέρνηση να τα ανακαλέσει ή να τα αναθεωρήσει, προκειμένου αφενός να συνεχιστεί ομαλά η τουριστική σεζόν και αφετέρου να υπάρξει ουσιαστική υγειονομική προστασία.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3128Β/17-07-2021, όπου δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Επικρατείας, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα τοπικού χαρακτήρα που ίσχυσαν ήδη από το Σάββατο, 17 Ιουλίου και εκτείνονται έως και τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, για τη Μύκονο, επανέρχεται η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 το πρωί, ενώ οι μετακινήσεις πολιτών επιτρέπονται, είτε α) για μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, είτε β) για μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία), ενώ επανέρχονται και οι βεβαιώσεις μετακίνησης

Επιπλέον επεβλήθη και απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία.

Στο πλαίσιο των μέτρων προβλέπονται και κυρώσεις, με την απόφαση να ορίζει ότι στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση. Ειδικώς, στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους 500 ευρώ, για κάθε παράβαση, ενώ τσουχτερά πρόστιμα προβλέπονται και στο πλαίσιο της παραβίασης των άρθρων περί απαγόρευσης μουσικής και αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις ώρες του lockdown.

Επιπλέον, μέτρα έχουν ληφθεί και για τον περιορισμό των λεγόμενων «κορωνοπάρτι», με την πολιτεία να υπενθυμίζει, μέσω της σχετικής ανακοίνωσης της Πολιτικής Προστασίας, ότι «τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».

Αλαλούμ με την εισήγηση για τα μέτρα

Από την πλευρά του καθηγητή λοιμωξιολογίας και παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Δρ. Χαράλαμπου Γώγου, σε δημόσια τοποθέτησή του σε δελτίο ειδήσεων, ειπώθηκε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν πρόλαβε να συνεδριάσει επί του ζητήματος της Μυκόνου και πως κάθε φορά που παρατηρείται αυξημένη επιτήρηση σε κάποιο σημείο, τα μέτρα αλλάζουν κατευθείαν και μία τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή της Μυκόνου, προκειμένου να γίνουν άμεσα ενέργειες περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, στο σχετικό ΦΕΚ όπου δημοσιεύτηκε η εν λόγω ΚΥΑ η οποία αφορά στην επιβολή των μέτρων, αναφέρεται, ότι αυτή λήφθηκε κατόπιν εισηγήσεως της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19.  

Αξίζει να σημειωθεί, πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας αποτελούν δύο διαφορετικά όργανα, που έχει συστήσει η πολιτεία.

«Αστοχία και αδικία – Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά»

Καταπέλτης υπήρξε και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος τα μέτρα, τόσο εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, όσο και ενδεχομένως επιβαρυντικά τελικά για τη δημόσια υγεία.

Αφού υπενθύμισε πως εξ αρχής ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική κοινωνία συμμορφώθηκε και συνεργάστηκε αγαστά, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και πως το νησί διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό, ο Δήμαρχος, κ. Κ. Κουκάς, τονίζει, ότι «είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως π.χ. ότι πολλά τεστ στο νησί μας γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους».

Στο σημείο αυτό, να υπογραμμιστεί, ότι δύο από τα τρία νησιά που κρίνονται ως περισσότερο πιθανόν να υποβληθούν σε τοπικά lockdown στις Κυκλάδες (Σαντορίνη και Πάρος), αποτελούν, μαζί με τη Μύκονο, διεθνείς πύλες εισόδου της χώρας, που εξυπηρετούν απ’ ευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και ως εκ τούτου, διενεργούνται εκεί τα τεστ για την επιστροφή των επισκεπτών.

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Μυκόνου, επισημαίνει, ότι «μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο», ενώ υποστηρίζει, ότι «σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής  περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μυκόνου φέρνει την πολιτεία προ των ευθυνών της, τονίζοντας, ότι «με δεδομένο μάλιστα ότι η Πολιτεία είχε φροντίσει να δημιουργήσει για πρώτη φορά Αστυνομική Υποδιεύθυνση υπήρχαν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νόμου για όσους δεν τα σέβονται».

«Νομίζω ότι η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική. Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Δημοτική μας αρχή λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία και πάντα με σεβασμό στην εθνική προσπάθεια και στους νόμους του κράτους. Εδώ όμως υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά. Και πρέπει να διορθωθεί άμεσα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Μυκόνου.

Μάλιστα, εκτάκτως προγραμματίστηκε για την Κυριακή, 18 Ιουλίου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου και επισήμως ο Δήμος Μυκόνου να δηλώσει τη θέση του σχετικά με το ζήτημα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, η οποία απευθύνεται στην πολιτεία και όπου τονίζεται ότι «σταματήστε να στοχοποιείτε τη Μύκονο και τους Μυκονιάτες. Σταματήστε τις αλλοπρόσαλλες και αιφνιδιαστικές αποφάσεις που μπορεί να υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες», ενώ συνεχίζει πως «αντί να μας βοηθάτε, μας καταστρέφετε. Βάζετε τη Μύκονο “απέναντι” και έτσι δημιουργείτε αποδιοπομπαίους τράγους». Και η μείζων μειοψηφία ζήτησε την ανάκληση των καταστροφικών, όπως τα χαρακτήρισε, περιοριστικών μέτρων.

«Ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας»

Άμεση και δηκτική ήταν και η αντίδραση εκ μέρους των επιχειρηματιών της Μυκόνου, με τα σωματεία της ΣΕΔΕΜ και ΣΕΧΩΜ, να μιλούν για ανυπολόγιστες ζημιές, σωρεία ακυρώσεων, καταστροφή του εθνικού και όχι μόνο του τοπικού τουριστικού προϊόντος, ενώ προτείνουν δέσμες μέτρων, που κατά την κρίση τους θα βοηθήσουν, αφενός να προστατευθεί η δημόσια υγεία και αφετέρου να συνεχίσει απρόσκοπτα η τουριστική σεζόν.

Στην πρώτη ανακοίνωσή τους μετά την επιβολή του τοπικού lockdown, τα δύο σωματεία επιχειρηματιών της Μυκόνου κάνουν λόγο για «ανυπολόγιστες ζημιές που μας προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική απόφαση (προμήθειες, προσωπικό, ακυρώσεις που θα επιφέρει), χτυπώντας τη ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν μία δέσμη μέτρων, που παρατίθεται αυτούσια:

  1. Να τηρηθεί η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού και να μην περιοριστούν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων
  2. Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση, τη διασκέδαση και τον τουρισμό (αν και η Μύκονος έχει το πιο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Να καλυφθούν νομικά οι επιχειρήσεις που δε θα συνεργάζονται με ανεμβολίαστους υπαλλήλους
  3. Οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, χωρίς εκπτώσεις (δηλαδή με μουσική) και χρονικούς περιορισμούς
  4. Οι ανεμβολίαστοι να ανανεώνουν με rapid ή pcr την υγειονομική τους κάλυψη ανά 72 ώρες για να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα όσων δεν νοσούν.
  5. Να συνυπολογιστεί για την εξαγωγή των στατιστικών δεδομένων, ότι στο νησί βρίσκονται γύρω στους 200.000 κατοίκου και τουρίστες (εύκολα από αφίξεις – αναχωρήσεις πλοίων και αεροπλάνων εξάγονται οι αριθμοί) και να μην ανάγονται επί των 10.000 κατοίκων τα ημερήσια κρούσματα, καθώς ο αριθμός επί των 100.000 είναι πλασματικά υπερπολλαπλάσιος
  6. Να αφαιρούνται από τα κρούσματα που εντοπίζονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μυκόνου, όσοι προέρχονται από διπλανά νησιά που απλώς χρησιμοποιούν τη Μύκονο ως ενδιάμεσο σταθμό για αναχώρηση ή άφιξη
  7. Να εφαρμοστεί ουσιαστικά και αυστηρά η ΚΥΑ για τα παράνομα πάρτι στις βίλες με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Τονίζουν δε, ότι «Έχουμε υποστεί πολλά. Ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς».

Σε δεύτερη ανακοίνωσή τους, την Κυριακή, οι επιχειρηματίες επανέρχονται, υποστηρίζοντας ότι «μετά τις χτεσινές εικόνες απίστευτου συγχρωτισμού στα σοκάκια της Μυκόνου, όταν στη 01:00 έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και υποχρεώθηκαν οι πελάτες να αποχωρήσουν, ζητούμε από την κυβέρνηση να προλάβει την υγειονομική έξαρση και να αναθεωρήσει τα χθεσινά άδικα μέτρα που αφορούν μόνο στη Μύκονο».

Επιπλέον, προχωρούν στην εκτίμηση, ότι «η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά – και όχι μόνο για τη Μύκονο – πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και οι αρμόδιοι να σκύψουν τώρα πάνω στο θέμα, ώστε να λυθεί έως αύριο, με νέα πρωτόκολλα, ώστε να ανασχεθεί το τσουνάμι των μαζικών ακυρώσεων», ενώ κάνουν λόγο για στοχοποίηση της ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού.

Τα σωματεία επανέρχονται με νέες προτάσεις για τη λήψη μέτρων και συγκεκριμένα:

-           Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της Χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού

-           Εμβολιασμός των εργαζομένων μας με το μονοδοσικό εμβόλιο και οι επιχειρήσεις μας προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ

-           Όσοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, προτείνουμε την ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με rapid test ή PCR

-           Ζητούμε την παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί για να διευκολυνθεί η διενέργεια πολλαπλών rapid-test στους ανεμβολίαστους και τα Σωματεία μας προσφέρονται να παρέχουν διαμονή στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αλλά και αύξηση σε δωμάτια καραντίνας

Δηλώνουν δε κλείνοντας στη διάθεση της πολιτείας, ώστε να συνδιαμορφωθούν μέτρα τόσο για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά και αποκατάστασης της ήδη προκληθήσας ζημιάς στις επιχειρήσεις και στην εικόνα του νησιού.

Ταλαιπωρία για τη διενέργεια τεστ – Καραντίνα στην… παραλία

Απίστευτη ταλαιπωρία εν μέσω καύσωνα επικρατεί από την ανακοίνωση της έξαρσης των κρουσμάτων στο νησί των ανέμων, για τους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε rapid test ή PCR, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, φτάνει και τις 2 ώρες, στα διαθέσιμα εξεταστήρια. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η δημιουργία ουρών αναμονής και φυσικά συνωστισμού, ενώ έχουν καταγγελθεί και φαινόμενα αισχροκέρδειας με τιμές «φωτιά» στη διενέργεια των μοριακών ελέγχων.

Παράλληλα, όμως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλείται και από το γεγονός, ότι έχει γεμίσει το ξενοδοχείο καραντίνας του νησιού και ως εκ τούτου, το γύρο του διαδικτύου κάνει πληροφορία, ότι επισκέπτες, θετικοί στον κορωνοϊό, που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε ειδικό δωμάτιο καραντίνας σε κάποιο κατάλυμα, αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε παραλίες του νησιού.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίστηκε ότι «όσο η χώρα κοκκινίζει, τόσο πιο βαθιά βυθίζεται ο ελληνικός τουρισμός: ακυρώσεις, αποχωρήσεις, δυσφήμιση», ενώ μιλά για διάψευση του κυβερνητικού αφηγήματος επιτυχίας και κανονικότητας από την ίδια την πραγματικότητα.

Επιπλέον, αντιπαρατίθενται οι δηλώσεις του Υπ. Τουρισμού, πως η θωράκιση της χώρας απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα θα γίνει η καλύτερη διαφήμισή της, αλλά και ότι το άνοιγμα του τουρισμού υπήρξε προσεκτικό και σχεδιασμένο, με την επιβολή του τοπικού lockdown στη Μύκονο, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει λόγο για «έναν υπουργό στον κόσμο του […] ενώ ο τουρισμός καταρρέει».

Κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη θωράκισης στους τουριστικούς προορισμούς, έλλειψη μέριμνας για δωρεάν ελέγχους, αλλά και αποτυχία στην εμβολιαστική στρατηγική, σημειώνοντας, ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει τον πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, τον τουρισμό» και πως «άφησε ανοχύρωτα τα νησιά και τον τουρισμό, υποτίμησε την πανδημία, εγκατέλειψε επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον τουρισμό που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ».

Και το ΚΙΝΑΛ προέβη σε δηλώσεις σχετικά, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, να επισημαίνει, ότι «οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης αποτελούν ομολογία αποτυχίας. Πάλι μετά τον εφησυχασμό, τα περιοριστικά μέτρα. Για δεύτερη χρόνια χωρίς σχέδιο για τον τουρισμό, τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις».

«Αν τα στοιχεία είναι πραγματικά ας υπάρξουν μέτρα, αλλά ουσιαστικά»

Το ενδεχόμενο, δεδομένων των ανακοινώσεων του κ. Χαρδαλιά, να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα και στην Πάρο, κλήθηκε να σχολιάσει ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος.

Σημειώνεται, ότι κατά τη σεζόν του 2020, η Πάρος βίωσε ένα καταστροφικό τοπικό lockdown στα μέσα Αυγούστου, που οι τοπικοί φορείς χαρακτήρισαν καταστροφικό, ενώ ο Δήμαρχος τονίζει ότι μία επανάληψη του φαινομένου αυτού και αυτό το καλοκαίρι, θα έβαζε «ταφόπλακα» στην τοπική οικονομία.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Προέχει η υγεία όλων. Αν τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας, τότε να υπάρξουν. Το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα τέτοια, που να μην κλείνουν την οικονομία, αλλά να προστατεύουν τον πολίτη», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πάρου. Όπως εξήγησε, με το κλείσιμο των επιχειρήσεων, δημιουργούνται πραγματικά ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με τον κόσμο να συνωστίζεται σε ιδιωτικούς χώρους, σε παραλίες, σε πλατείες κλπ, εν αντιθέσει με την οργανωμένη λειτουργία των επιχειρήσεων, η οποία μπορεί να είναι πολύ πιο ελεγχόμενη.

Τόνισε μάλιστα, ότι «το νησί της Πάρου δεν αντέχει άλλο lockdown εν μέσω σεζόν. Οι επιχειρηματίες του νησιού δεν αντέχουν. Δουλεύουν τις επιχειρήσεις τους δύο με τρεις μήνες, προσπαθώντας να ζήσουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο, οι ίδιοι, οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοί τους, ενώ πρέπει να αποδώσουν και τις οφειλές τους προς το κράτος. Μία τέτοια ζημιά θα είναι πολλαπλό χτύπημα».

Έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας, ότι «όπως είπα και πριν, το υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία. Το θέμα είναι να υπάρχουν σωστά στοιχεία και μέτρα τέτοια που να προστατεύουν την υγεία και τον επαγγελματία», ενώ υποστήριξε, πως λόγω της περσινής κάκιστης εμπειρίας, οι επιχειρηματίες του νησιού προσπαθούν να τηρούν τα μέτρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ακριβώς για να αποφύγουν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους, τους επισκέπτες και φίλους της Πάρου, να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν και τους υπόλοιπους ανθρώπους που ζουν ή επισκέπτονται το νησί.