Τη μοναδική διαθέσιμη λύση, μετά από συνεχείς άκαρπες προσπάθειες για δημιουργία κατάλληλης έδρας για τα παιχνίδια της Football League «βλέπει» ο Δήμος Θήρας

Σε δύο φάσεις το γήπεδο της Α.Ε. Σαντορίνης

Thanos Rivios

Το ζήτημα της δημιουργίας ενός γηπέδου επαγγελματικών προδιαγραφών, για την ομάδα της Α.Ε. Σαντορίνης, η οποία καταγράφει σημαντική πορεία στη Football League 2, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας.

Δεδομένου, ότι η αξιοσημείωτη πορεία της ομάδας ποδοσφαίρου της Σαντορίνης, που την έχει οδηγήσει στην επαγγελματική κατηγορία αγώνων, έχει δημιουργήσει και αντίστοιχες απαιτήσεις σε υποδομές, προκειμένου το νησί να μπορεί να φιλοξενεί τους αγώνες και η ομάδα να έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται τις αντίπαλες ομάδες, παρουσία των φιλάθλων της.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την ενοποίηση των ποδοσφαιρικών σωματείων της Σαντορίνης υπό μία «φανέλα», είχαν υπάρξει, τόσο από την πλευρά του Δήμου Θήρας, όσο και από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεσμεύσεις, αναφορικά με τη δημιουργία γηπέδου επαγγελματικών προδιαγραφών.

Εντούτοις, σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει καμία διαδικασία, με την ομάδα να πιέζει τους αυτοδιοικητικούς φορείς, προκειμένου να βρεθεί λύση, καθώς για όσο διάστημα η Σαντορίνη δε θα διαθέτει κατάλληλο γήπεδο στο νησί και εφόσον συμμετέχει στην Football League 2, είναι αναγκασμένη να παίζει τους «εντός έδρας» αγώνες της σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη γειτονική Νάξο. Ως εκ τούτου, αφενός στερείται την παρουσία – και την οικονομική υποστήριξη – των φιλάθλων της, ενώ παράλληλα, επιβαρύνεται με έξοδα μετακίνησης ακόμη και για τα εντός έδρας παιχνίδια της.

Για την εξεύρεση λύσεων, αναφορικά με το «σπίτι» της Αθλητικής Ένωσης Σαντορίνης, στο νησί βρέθηκε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερώνοντας για τις σχετικές ενέργειες και από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μία ομάδα για τη Σαντορίνη χωρίς τη Σαντορίνη

Ερώτηση σχετικά με το θέμα της Α.Ε. Σαντορίνης και το γήπεδο, απηύθυνε προς τον Δήμαρχο ο δημοτικός σύμβουλος και επιτελής της ομάδας, κ. Ευάγγελος Ζώρζος.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζώρζος, από τον Οκτώβριο του 2020, όταν πλέον η ομάδα ήδη κατέγραφε λαμπρή αγωνιστική πορεία και δόθηκαν οι σχετικές δεσμεύσεις, από την πλευρά της αυτοδιοίκησης για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου γηπέδου, ο Δήμος, σε αντίθεση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που δέσμευσε ποσό 250.000 ευρώ για το σκοπό αυτό, δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει σε καμία απολύτως ενέργεια έκτοτε.

Επιπλέον, ο δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκε η δέσμευση της δημοτικής αρχής για αποζημίωση των εξόδων μεταφοράς των παικτών και του επιτελείου στη Νάξο, για τη διενέργεια των «εντός έδρας» παιχνιδιών της ομάδας, ενώ κλείνοντας τόνισε, πως η αθλητική αυτή ένωση δημιουργήθηκε προκειμένου να υπάρχει μία ομάδα για όλη τη Σαντορίνη και τελικά, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Σαντορίνη δεν έχει τη δυνατότητα να την χειροκροτήσει από κοντά.

Μετά δυσκολιών η επιχορήγηση της ομάδας

Πρώτος, έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με το ζήτημα ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο οποίος παρίστατο στη συνεδρίαση, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει ήδη, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, δεσμεύσει ποσό 250.000 ευρώ για την κατασκευή κατάλληλου γηπέδου, ενώ εξήγγειλε και αύξηση του ποσού αυτού, όταν πλέον θα βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις σε συνεργασία με το Δήμο, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός του Δήμου και της ομάδας της Σαντορίνης.

Περνώντας στις διευκρινίσεις, σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, παραδέχτηκε από την πρώτη κιόλας φράση του, πως «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει η υποδομή που απαιτείται και με προδιαγραφές τέτοιες, που να εξυπηρετούν μία ομάδα, όπως είναι η μεγάλη ομάδα της Σαντορίνης».

Δίνοντας ένα μικρό ιστορικό της υπόθεσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενοποίησης της ομάδας, μία κίνηση που χαρακτήρισε ως «όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Ο κ. Σιγάλας υπενθύμισε τη δέσμευσή του για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς της ομάδας στη Νάξο, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι αφενός το 2020 μετά και το χτύπημα της πανδημίας, υπήρξε μία «νεκρή» χρονιά για τον αθλητισμό και τα σωματεία, με αλλαγή προτεραιοτήτων για τον Δήμο, υπέρ της υγείας και της στήριξης των ευπαθών ομάδων, ενώ «το 2021 έπρεπε να γίνουν οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες έγιναν μετά κόπων, προβλημάτων και περίεργων εμποδίων, τα οποία δεν έπρεπε να υπάρχουν. Ήρθα στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλω τον ίδιο μας το Δήμο για την αδυναμία που επέδειξε στην πραγματοποίηση απλών πληρωμών για χρηματοδοτήσεις και ζήτησα συγγνώμη δημόσια από όλα τα αθλητικά σωματεία. Δόθηκαν όμως κάποια χρήματα με μία γενναιόδωρη χρηματοδότηση στην ποδοσφαιρική ομάδα και μετά κατά προτεραιότητα στον Α.Ο. Θήρας».

Έναρξη υλοποίησης της α’ φάσης μετά το 10μηνο

Όσον αφορά στο γήπεδο, ο κ. Σιγάλας ανέφερε πως αρχική πρόθεση, ήταν η αναβάθμιση του γηπέδου του Καρτεράδου, εντούτοις «παρά τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό το γήπεδο ανήκει στο Δήμο και ενώ προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με τα χρήματα που έβαλε η Περιφέρεια, τη στιγμή που έπρεπε να πάμε σε οριστική διατύπωση της σύμβασης, ανακαλύψαμε ότι ήταν “φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες” το ιδιοκτησιακό του Δήμου. Δεν είχε γίνει καμία αποτύπωση της περιουσίας του Δήμου και φυσικά, το γήπεδο του Καρτεράδου δεν ανήκε με τίτλους στο Δήμο Θήρας. Έπρεπε να γίνουν κάποιες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και μία δικαστική διαδικασία. Όσον αφορά στις δικαστικές διαδικασίες, το γρηγορότερο, στο οποίο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε, θα ήταν ένα οκτάμηνο», εξηγώντας πως δεν υπήρχε τόσο μεγάλο περιθώριο αναμονής.

Ως εκ τούτου, η δημοτική αρχή στράφηκε σε άλλες αθλητικές υποδομές που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στην Α.Ε. Σαντορίνης, με επικρατέστερη τη λύση του γηπέδου στο Καμάρι, ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε πως σε καμία περίπτωση ούτε αυτό το γήπεδο θα μπορούσε να συναντήσει τις προδιαγραφές και έτσι, επανεξετάστηκε η λύση του γηπέδου του Πανθηραϊκού, το οποίο πλέον αποτελούσε και μονόδρομο.

Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, και στο γήπεδο του Πανθηραϊκού αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα, καθώς έπρεπε να βρεθούν λύσεις στην χωροθέτηση του γηπέδου, στο ιδιοκτησιακό κλπ, τα οποία όμως διευθετήθηκαν σε μία μελέτη, που αφορά στην πρώτη φάση της δημιουργίας του γηπέδου, η οποία και έχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωθεί, ενώ θα πρέπει ακόμη να διευθετηθεί το ζήτημα της κατασκευής των αποδυτηρίων και λοιπών κτηριακών εγκαταστάσεων. «Δε σας κρύβω, ότι στο γήπεδο του Πανθηραϊκού, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα νέο κτήριο, δεν υπάρχουν όροι δόμησης, δεν μπορείς να γκρεμίσεις και να ξαναχτίσεις. Με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να κάνουμε μία επισκευή των υφιστάμενων κερκίδων και να πάμε απ’ άκρη σ’ άκρη ως επισκευή να δημιουργήσουμε αυτούς τους χώρους ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές και να καταφέρουμε να πάρουμε την έγκριση για να παίζουμε σε αυτό το γήπεδο», σημείωσε ο κ. Σιγάλας.

«Όπως καταλαβαίνετε, για να γίνει όλο αυτό το μεγάλο έργο, μέχρι τη δημοπράτηση, θα ήθελε τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη και από τη δημοπράτηση και μετά, θα το βάλουμε σε δύο φάσεις, διότι αν περιμένουμε να ολοκληρωθεί σε μία φάση ολόκληρο για να παραδοθεί, τότε θα πρέπει να γίνουν και όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις, το οποίο ως χρονοδιάγραμμα θα αγγίξει τα 2 χρόνια. Επειδή, λοιπόν η πρώτη φάση είναι η “εύκολη” φάση, για την ανακατασκευή του τάπητα, τη μετακίνηση του φωτισμού και τη βελτίωση της όλης κατάστασης […] θα πρέπει να δημοπρατήσουμε την πρώτη φάση της μελέτης – που θα είναι έτοιμη σε δύο περίπου μήνες – και η δημοπράτηση αυτή στην ιδανικότερη περίπτωση θα τελεσφορήσει σε έξι μήνες, ωστόσο το εξάμηνο μπορεί να γίνει οκτάμηνο ή και εννιάμηνο. Άρα, από σήμερα έως και την υπογραφή με τον εργολάβο, μιλάμε για ένα διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών».

Τέλος, επεσήμανε, ότι έως και την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, θα μπορούσε ίσως να γίνει χρήση κοντέινερ, ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της ομάδας, και μετά την ολοκλήρωση των κτηριακών του γηπέδου, αυτά να αξιοποιηθούν σε κάποιο σχολείο, ή άλλο δημοτικό χώρο.

«Από όλα αυτά που σας είπα, απορρέει ότι μέσα στην αγωνιστική σεζόν 2021-2022 δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει αυτή η υποδομή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», κατέληξε ο Δήμαρχος, «είμαστε σε επικοινωνία με τη διοίκηση της ομάδας, έτσι ώστε και να δώσουμε χρονοδιαγράμματα, αλλά και λύσεις, όπως επίσης να μπούμε και στο οικονομικό κομμάτι».

Ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Σιγάλας έκλεισε την τοποθέτησή του επί του θέματος, επισημαίνοντας, ότι «ο Δήμος μπροστάρης, με αρωγό την Περιφέρεια, το Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι μαζί, εγγυώμαι ότι θα κάνουμε πράξεις – με τις δυνάμεις τις οποίες έχουμε – ώστε να στηρίξουμε την ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».