Απόφαση της ΔΕΥΑ Πάρου να αναστείλει τη λειτουργία της μονάδας υποδοχής βοθρολυμάτων του ΒΙΟΚΑ Μάρπησσας

Αναδεικνύεται η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών

  • Παρασκευή, 20 Αυγούστου, 2021 - 06:17

Η επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν άμεσα οι βασικές, τουλάχιστον, υποδομές στα νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας των επισκεπτών της θερινής περιόδου, αναδεικνύεται και μέσα από το γεγονός, ότι η ΔΕΥΑ Πάρου αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της μονάδας υποδοχής βοθρολυμάτων του ΒΙΟΚΑ Μάρπησσας.

Με γνώμονα τις ανακοινώσεις, εκ μέρους των αρμόδιων φορέων διάφορων νησιών στις Κυκλάδες, αναφορικά με την ιδιαίτερη πίεση που δέχονται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης των νησιών, καθώς και οι βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας ύδατος και λυμάτων (αφαλατώσεις, βιολογικοί καθαρισμοί), διαφαίνεται ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη ανάπτυξης των βασικών υποδομών, προκειμένου να εξυπηρετείται η απότομη και τεράστια αύξηση του πληθυσμού των νησιών κατά την τουριστική περίοδο, όπως αναδείχθηκε περίτρανα από τη φετινή έκρηξη επισκεψιμότητας.

Μετά τα προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο της Μυκόνου, όπως και άλλων νησιών, αλλά και τα έντονα προβλήματα στην υδροδότηση που αντιμετωπίζουν φέτος τα περισσότερα νησιά, καθώς οι υφιστάμενες δομές αδυνατούν σε ορισμένες περιπτώσεις να εξυπηρετήσουν την τεράστια ζήτηση, προβλήματα προκύπτουν και σε ό,τι αφορά στην επεξεργασία των αυξημένων λυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Πάρου, με απόφαση της διοίκησής της τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, αποφάσισε τη διακοπή της υποδοχής βοθρολυμάτων της συγκεκριμένης μονάδας έως και τις 25 Αυγούστου, όταν και αναμένεται η σταδιακή μείωση του όγκου των επισκεπτών στο νησί.

Σημαντική επιβάρυνση από την εποχική αύξηση των λυμάτων

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ, κ. Γιώργου Πούλιου, προς το Δ.Σ. του φορέα, την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω αυξημένης παροχής τα τελευταία χρόνια, η μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Μάρπησσας καταφέρνει οριακά να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τα εισερχόμενα λύματα, καθώς έχει φτάσει προ πολλού στα όρια σχεδιασμού της.

Το γεγονός αυτό επιδεινώνεται και από την κατακόρυφη αύξηση των ποσοτήτων βοθρολυμάτων που προσκομίζονται στη μονάδα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Για το λόγο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αγωγός διάθεσης των επεξεργασμένων βρίσκεται δίπλα στην παραλία «Καμινάκι», που επισκέπτονται καθημερινά πολλοί λουόμενοι, η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ πρότεινε να διακοπεί έως 25 Αυγούστου 2021 η λειτουργία της υποδοχής βοθρολυμάτων της συγκεκριμένης μονάδας, καθώς αυτό επιτάσσουν προφανείς λόγοι δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος σημείωσε, ότι από τις τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, μόνο ο βιολογικός καθαρισμός της Παροικίας μπορεί να δέχεται και να επεξεργάζεται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, μεγάλες ποσότητες βοθρολυμάτων, ειδικά τώρα που εγκαθίσταται και νέος Η/Μ εξοπλισμός για αυτό το σκοπό.

Όσον αφορά στον βιολογικό καθαρισμό της Νάουσας, αυτός επίσης λειτουργεί οριακά, ενώ ο σχεδιασμός της εγκατάστασης δεν περιλαμβάνει υποδοχή και επεξεργασία βοθρολυμάτων.

Ο βιολογικός καθαρισμός της Μάρπησσας αφορά σε μία μικρή και παλαιά εγκατάσταση, η οποία με βάση τα δεδομένα σχεδιασμού και την περιβαλλοντική αδειοδότησή του, μπορεί να δέχεται το πολύ 40 κυβικά βοθρολύματα ημερησίως, δηλαδή 3-4 δρομολόγια βυτιοφόρων, όταν αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία και όταν η παροχή από το δίκτυο είναι εντός των ορίων σχεδιασμού. Τα τελευταία χρόνια, η παροχή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ξεπερνά τα δεδομένα σχεδιασμού, καθώς οι αφίξεις τουριστών στο νησί αυξάνονται κατακόρυφα. Πέραν αυτού, η προσκόμιση βοθρολυμάτων ακατάλληλης ποιότητας, επιβαρυμένων με πολλές πέτρες και φερτά υλικά, σε συνδυασμό με την έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού επεξεργασίας τους, έχει οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη στις αντλίες και τις σωληνώσεις του αντλιοστασίου, με αποτέλεσμα για την επισκευή τους να απαιτείται η διακοπή υποδοχής λυμάτων και η καθαριότητα της δεξαμενής ώστε να δρομολογηθούν οι επισκευές.

Ενέργειες για βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου, το προσωπικό καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσει σωστά τη μονάδα, για αυτό και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών από το σημείο εκροής του υποθαλάσσιου αγωγού είναι εντός των ορίων.

Για να λυθούν ωστόσο μόνιμα τα προβλήματα, η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ, έχει εκπονήσει δύο ξεχωριστές μελέτες για την αναβάθμιση της μονάδας. Η πρώτη, η οποία αποσκοπεί στη μεσοπρόθεσμη αύξηση της δυναμικότητας με εγκατάσταση εξειδικευμένου Η/Μ εξοπλισμού, έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και η υλοποίησή της βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020.

Η δεύτερη μελέτη, που αφορά στην ολική αναβάθμιση της ΕΕΛ και στο διπλασιασμό της δυναμικότητάς της, έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στην πρόσκληση ΑΤ02 του προγράμματος «Α.Τρίτσης» και αναμένεται η έγκριση ή μη της χρηματοδότησης εντός των επόμενων μηνών.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος, μέχρι να υλοποιηθούν όμως αυτά τα έργα, θα πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα, όταν η ποιότητα της εκροής κινδυνεύει να βγει εκτός ορίων.

 

Ετικέτες: